NHB Assistant Manager Recruitment 2019: General Awareness | 11th April 2019

Dear Aspirants, 

NHB-Assistant-Manager

GA for NHB Assistant Manager Exam 2019-20:

Preparing for NHB Assistant Manager Examination!! Don't miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in NHB Assistant Manager Exam 2019-20.



Q1. Union Home Minister Rajnath Singh inaugurated a new park which houses the replicas of seven wonders of the world in___________.
Assam
Tripura
Goa
Delhi
Agra
Solution:
Union Home Minister Rajnath Singh inaugurated a new park which houses the replicas of seven wonders of the world at South Delhi. The park, which is called the ‘Waste to Wonder Park’, was built by the South Delhi Municipal Corporation (SDMC).

Q2. The Odisha Cabinet approved the ___________scheme to provide free sanitary napkins to school girls across the state.
Kalia
Khushi
Balika
Padman
Kanya
Solution:
The Odisha Cabinet approved the ‘Khushi‘ scheme to provide free sanitary napkins to school girls across the state. The scheme will benefit nearly 17.25 lakh school girls from Class VI to XII studying in government and government-aided schools.

Q3. Wallace’s giant bee (Wallace Bee), the largest bee known on the Earth which was considered to be extinct since 1981 was re-spotted in an _________forest.
Australian
Malaysian
Indonesian
Indian
African
Solution:
Wallace’s giant bee (Wallace Bee), the largest bee known on the Earth which was considered to be extinct since 1981 was re-spotted in an Indonesian forest.

Q4. Who among the following became the First Indian Woman to be honoured with the ‘Future for Nature Award’ for her work on marine conservation?
Divya Karnad
Mahima Nodiyal
Isha Dua
Yashita Maurya
Aarti Chaturvedi
Solution:
33-year-old Ashoka University teacher and Wipro Sustainable Fellow, Divya Karnad became the First Indian Woman to be honoured with the ‘Future for Nature Award’ for her work on marine conservation.

Q5. The Government of India, Government of Himachal Pradesh (GoHP) and the World Bank signed a __________ Loan Agreement to help bring clean and reliable drinking water to the citizens of the Greater Shimla area.
$200 Million
$80 Million
$150 Million
$90 Million
$40 Million
Solution:
The Government of India, Government of Himachal Pradesh (GoHP) and the World Bank signed a $40 Million Loan Agreement to help bring clean and reliable drinking water to the citizens of the Greater Shimla area, who have been facing severe water shortages and water-borne epidemics over the last few years.

Q6. The Indian Government has signed a deal with the US under Fast Track Procurement (FTP) to avail the Indian Army with 72,400 new ‘Sig Sauer Assault Rifles’. These new rifles will come at a cost of around ___________.
Rs. 300 Crore
Rs. 700 Crore
Rs. 450 Crore
Rs. 1000 Crore
Rs. 1250 Crore
Solution:
These new rifles will come at a cost of around Rs. 700 Crore and will be used by the army troops deployed along the 3,600 km China’s border.

Q7. Under Pradhan Mantri Shram Yogi Maan-dhan Yojana, the unorganised sector workers, with income of less than _______ per month and who belong to the entry age group of 18-40 years, will be eligible for the scheme.
Rs 18,000
Rs 5,000
Rs 15,000
Rs 10,000
Rs 7500
Solution:
The unorganised sector workers, with income of less than Rs 15,000 per month and who belong to the entry age group of 18-40 years, will be eligible for the scheme.

Q8. Which of the following state government has decided to observe Adolescent girls’ day on 8th of every month at Anganwadi centers across the state?
Telangana
Sikkim
Madhya Pradesh
Andhra Pradesh
Uttar Pradesh
Solution:
In Uttar Pradesh, Chief Minister Yogi Adityanath launched Scheme for Adolescent girls (SAG). The state government also decided to observe Adolescent girls’ day on 8th of every month at Anganwadi centres across the state.

Q9. In which of the following country, its president Omar al-Bashir has declared a year-long state of emergency, dissolving his cabinet and local governments throughout the country?
Iraq
Sudan
Kenya
Nigeria
Tanzania
Solution:
Sudanese President Omar al-Bashir has declared a year-long state of emergency, dissolving his cabinet and local governments throughout the country. Omar al-Bashir in a televised address called on Sudan’s parliament to postpone constitutional amendments that would allow him to run for another term in a presidential election in 2020.

Q10. The Central Board of Direct Taxes (CBDT) formed a 4-member committee to look into the matter of taxation related pain points. It is headed by __________________.
Dinesh Bhatiya
Pradeep Singh
Rajeev Sharma
Rajiv Shukla
Sanjeev Sharma
Solution:
The Central Board of Direct Taxes (CBDT) formed a 4-member committee, headed by income tax commissioner Sanjeev Sharma, to look into the matter of taxation related pain points and submit its final report and recommendations by mid-March.

Q11. Defence Ministry has approved the acquisition of more than ____________ torpedoes which will be equipped on the force’s six Scorpene-class submarines.
500 lightweight
350 lightweight
100 heavyweight
350 heavyweight
1000 heavyweight
Solution:
In a major boost for the Navy’s firepower, the Defence Ministry has approved the acquisition of more than 100 heavyweight torpedoes which will be equipped on the force’s six Scorpene-class submarines being built at Mazagon Dockyards in Mumbai.

Q12. The Kosi embankments were built in the late 1950s to retain the Kosi River which is a transboundary river between Nepal and India. It is located in-
Uttar Pradesh
Bihar
Jharkhand
Uttarakhand
West Bengal
Solution:
The Kosi embankments were built in the late 1950s to retain the Kosi River which is a transboundary river between Nepal and India. The Kosi embankments is located in Bihar.

Q13. Tilaiya Dam was the first of the four multi-purpose dams included in the first phase of the Damodar Valley Corporation. It was constructed across-
Barakar River
Konar River
Subernarekha River
Ganga River
Damodar River
Solution:
Tilaiya Dam was the first of the four multi-purpose dams included in the first phase of the Damodar Valley Corporation. It was constructed across the Barakar River, at Tilaiya in Koderma district in the Indian state of Jharkhand and opened in 1953.

Q14. In which state, Jalaput hydroelectric dam is situated?
Uttarakhand
Rajasthan
Odisha
West Bengal
Uttar Pradesh
Solution:
Jalaput hydroelectric dam is built on the Machkund River in Odisha.

Q15. Which of the following ministry won 'Platinum' status in Digital India Awards 2018 under 'Web Ratna - Ministry/Department' category?
Ministry of Environment, Forest and Climate Change
Ministry of Micro, Small & Medium Enterprises
Ministry of Home Affairs
Ministry of Corporate Affairs
Ministry of Human Resource Development
Solution:
Ministry of Micro, Small & Medium Enterprises won 'Platinum' status in Digital India Awards 2018 under 'Web Ratna - Ministry/Department' category.

               








You may also like to Read:


Print Friendly and PDF

No comments