SBI PO 2019 Reasoning Quiz: 15th April

Dear Aspirants,


https://store.adda247.com/product-testseries/1884/SBI-PO-Prime-2019-with-Video-Solution-Online-Test-Series


Reasoning Questions for SBI PO prelims 2019:

Reasoning Ability is an onerous section. With the increasing complexity of questions, it becomes hard for one to give it the cold shoulder. The only way to make the grade in this particular section in the forthcoming banking exams. And, to let you practice with the best of the latest pattern questions, here is the Adda247 Reasoning Quiz based on the exact same pattern of questions that are being asked in the exams.



Directions (1-5): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer 

Q1. Six-persons J, K, L, M, N, O are there in a family each of them is of different weight. Who among the following is the heaviest? 
I. M is heavier than N and K. J is heavier than M but not as heavy as O. K is lighter than L. 

II. M is heavier than only three persons. K is lighter than L
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
By using both the statements we can find O is the heaviest person in family.

Q2. Six persons A, B, C, D, E and F lives on a six storey building such as ground floor is numbered as 
1 and above it 2 floor and so on … upto top floor numbered as 6. How many persons live between A and C? I. C lives on an even numbered floor but not on top floor. Only two persons live between F and C. A lives below F. 
II. Four persons live between B and D. No one lives between B and C. E lives immediately above F.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
From both statement we can’t fix the position of A.

Q3. Six persons P, Q, R, S, T and U are sitting in row. All of them are facing north direction. Who among the following sits second from the right end?
I. Q sits at end extreme end of the row. P sits second to the right of Q. Only one person sits between P and R. T sits immediate right of R. 
II. T sits third to the right of S. Only one person sits between T and P. U sits to the right to T. R is an immediate neighbor of T.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
By using first statement we can find R sits second from the right end.

Q4. Six members of a family are sitting around a round table, two of them are facing outside the center, while rest are facing inside the center. Who sits third to the left of Y? 
I. No one sits between X and Y, who faces outside the center. U is not the immediate neighbor of Y and doesn’t faces outside the center. Z is not facing outside the center. V sits second to the right of U. 
II. Z is not an immediate neighbor of Y, who faces outside the center. W sits to the second left of X, who sits opposite to V. There is one person between W and Y.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
By using second statement we can find Z sits third to the left of Y.

Q5. For the conclusion- Some sun is shine, which of the following statements stands true? 
I. Statements: Some shine is cloud. All cloud is sun. No cloud is life. Some life is success. 
II. Statements: Some sun is life. No life is shine. All shine is cloud. Some cloud is success.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.
Solution:

Directions (6-10): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statement are sufficient to answer the question. Read both the statements and Given answer: 

Q6. How the expression ‘K$L#M@N&O%P’ stands true so that it shows the relation that O is the son in law of L? 

I. If ‘A$B’ means A is husband of B, ‘A%B’ means A is father of B, ‘A@B’ means A is sister of B, ‘A#B’ means A is mother of B, ‘A&B’ means A is wife of B. 

II. If ‘A$B’ means A is wife of B, ‘A%B’ means A is son of B, ‘A@B’ means A is daughter of B, ‘A#B’ means A is grandfather of B, ‘A&B’ means A is mother of B.
If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
If the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
If the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
By using I statement:

Q7. What is the code of ‘Success’ in a certain code language? 
I. ‘India Armed Force Success’ is written as ‘mn kh fd st’, and ‘Great Success of aircraft’ is written as ‘gh cd mn zx’. 
II. ‘Success is never final’ is written as ‘gt uv lo mn’, and ‘focus on goal success’ is written as ‘tu mn wq op’.
If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
If the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
If the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
Either using statement I or Statement II, we can find code of ‘success’ is-mn

Q8. In a row certain number of persons are sitting. What is the total no. of persons in the row? 
I. Position of Rohit is 21st from left side and position of Shiv is 29th from right side. 
II. Shikha is 23rd form the left end and 14th form the right end.
If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
If the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
If the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
From statement II,
No. of persons= 23+14 -1= 36
So, we can find they are 36 persons sit in row.

Q9. Who among R, S, T, U, V is tallest? 
(I) U is taller than V and T. R is taller than S. 
(II) V is smaller than T. U is smaller than R.
If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
If the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
If the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
By using both statements we can say R is tallest.
R > U > T > V, R>S

Q10. Find the direction of M with respect to O? 
(I) A person starts moving from point M in north direction, after covered 8m he takes right turn and moves 4m. After that he takes right turn and moves 3m, finally he turns his left and moves 4m to reach at point N. Point O is in south of point N. 
(II) A person walks 6m in west direction from point M after that he takes right turn and covers 8m. Finally, he turns to his right and covers 8m to reach at point P. Point O is in east of point P.
If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
If the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
If the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.

Directions (11-15): Each of the questions below consists of question and three statements numbered I, II, III given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. 

Q11. On which date Sahil celebrate his birthday?
(I) His sister remembers his birthday is after 15 july but before 25 July. 
(II) Sahil’s friend says his birthday after 22 July 
(III) Sahil’s father remembers his birthday is after 23 July but before 28 July
Only I
Only I and II
Only I and III
All I, II & III
Data inadequate
Solution:
By using statements I and III we find Sahil celebrate his birthday on 24th July

Q12. How D is related to R?
(I) S is grand son of R who is father of A. D is daughter of R 
(II) R has two children and M is one of them. 
(III) B is daughter of M who is mother of S.
Only I
All I, II & III
Only II &III
Data inadequate
Only I and II
Solution:
From statement I

Q13. P, Q, R, S, T, U are sitting in a circular table. How many persons are facing to the centre? 
(I) Only two persons sit between P and Q. R sits immediate left of P. Q sits 4th right of R. T doesn’t face U. 
(II) Only one person sits between T and S who sits immediate right of U. Q and S facing same direction of T. 
(III) Only two persons sit between T and U who is facing same direction as P.
Only I &II
Only II &III
Only I & III
None of these
All are required

Q14. Who among J, K, L, M, N and O is the tallest? 
(I) Only two of them are taller than L. 
(II) M is shorter than O and N is shorter than M 
(III) L is taller than J but shorter than O and K.
Only I and II
Only II and III
Only I and III
All are required
All are not sufficient

Q15. Point Z is towards which direction from point T? 
(I) Z is in south west of Q and west of S. 
(II) S is in north of W and south of X 
(III) X is in east of Q. T is exactly middle in X and Q
Only III
Only I and II
Only II and III
All are required
None of these
Solution:
Only I and III statement are sufficient

               




You may also like to Read:



      

Print Friendly and PDF

No comments