SBI PO Prelims English Questions: 11th May

sbi-po-prelims-english-questions-11

English Quiz For SBI PO Exam 2019

The State Bank of India conducts a three-level examination to recruit Probationary Officers every year. Thus, the English Language can be an impetus for your success as it helps you save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for SBI PO Examination 2019-20.




Directions (1-5): Which of the following phrases (I), (II), and (III) given below each sentence should replace the phrase/expression printed in bold to make the sentence grammatically correct? Choose the best option among the five given that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence. If the sentence is correct as it is, mark (e) i.e., "No improvement required" as the answer. 



Q1. By the end of the decade scientists would discover a cure for influenza.

(I) will have discovered
(II) would discovered
(III) will discover
only (II)
only (III)
Both (I) and (III)
All (I), (II) and (III)
no improvement required
Solution:
The sentence can be made grammatically correct and contextually meaningful by replacing the phrase given in bold with either the first expression or the third expression. will” is used to talk about the future – to say what we believe will happen or to talk about what people want to do or are willing to do or to make promises and offers while; “would” is used to talk about the past or to talk about hypotheses – things that are imagined rather than true or for politeness. Since the sentence is describing about a future certain event, the appropriate word to be used is “will”. Hence, option (c) becomes the most suitable answer choice.

Q2. The sheriff already run the criminals over the town back in January, but it looks like they're back again.
(I) ran the criminals out of town
(II) running with the criminals in the town
(III) ran out of the criminals in the town
only (I)
only (III)
Both (I) and (III)
All (I), (II) and (III)
no improvement required
Solution:
By replacing the phrase given in bold of the sentence with ran the criminals out of town” the sentence will become grammatically and contextually correct. The phrasal verb “ran (one) out (of some place)” means to forcefully drive or chase someone away. Since, expression (I) provides the appropriate context to the sentence, option (a) becomes the most suitable answer choice.

Q3. The president has known on his abilities to articulate his thoughts in front of millions of people.
(I) is aware of his ability
(II) is known for his ability
(III) was known
only (I)
only (III)
Both (I) and (III)
All (I), (II) and (III)
no improvement required
Solution:
All the given expressions are appropriate to grammatically and contextually fit in the given sentence. Expression (II) and (III) is providing a similar context to the sentence describing about the popularity of the president for his ability; while expression (I) differs contextually as it is describing about the president’s awareness regarding his own abilities. However, by replacing any of them with the phrase given in bold it forms a coherent sentence. Hence, option (d) becomes the most suitable choice.

Q4. Even though she was ready with the money, the decision to invest it could not be made for almost a year.
(I) Since she was
(II) As long as she was
(III) However, she would
only (I)
only (III)
Both (I) and (III)
All (I), (II) and (III)
no improvement required
Solution:
The highlighted expression used in the sentence is grammatically correct and at the same time gives a meaningful sense to the sentence. Hence option (e) is the correct choice.

Q5. He asked the policeman that how many people had been killed in traffic accidents the previous day.
(I) that how many people have
(II) how many people that is
(III) how many people had
only (I)
only (III)
Both (I) and (III)
All (I), (II) and (III)
no improvement required
Solution:
To make the sentence grammatically correct and contextually meaningful replace the phrase given in bold with “how many people had”. It is to be noted that in indirect question whenever ‘if/ whether/ how/ when/ whom/ whose/ what/ where’ is used ‘that’ is omitted for achieving a grammatically correct sentence. Hence, option (b) becomes the most suitable answer choice.

Directions (6-10): In each of the question below, some phrases are given, find the phrase which is not really contributing to the main theme of the sentence or find the odd phrase out and rearrange the remaining phrases to make a coherent sentence. If the given phrases are correct in order as it is then choose option (e). If the correct sequence is the one which is not given then choose option (d) as your choice. 



Q6. inequality is more acceptable in countries (A)/ so that where you are born (B)/ where mobility across generations is high, (C)/ liberals are usually more concerned about (D)/ does not completely determine your path in life (E)

ACBE
BCDA
DACB
none of these
No correction required
Solution:
The correct sequence of the phrases is ACBE making the sentence meaningful. Phrase (D) does not provide any meaning with respect to the other phrases and hence is irrelevant here. Phrases (A) and (C) can easily be identified as interlinked as it is mentioned in phrase (A) about the countries where inequality is more acceptable, while phrase (C) completes it by providing the information about such countries. All the other sequences fail to make the sentence comprehensive. Hence option (a) is the correct choice.

Q7. the dominance of social networks (A)/ in the labour markets of (B)/ developing countries means that (C)/ children of poor families tend to (D)/ lack access to job opportunities (E)
ACBE
BCDA
DACB
none of these
No correction required
Solution:
The given sentence is properly assembled and doesn’t require any changes or restructuring. All the parts of the sentence help to make the sentence comprehensive, logical and grammatically error free. Hence, the correct answer key is option (e).

Q8. of relative economic mobility (A)/ the rich countries have low levels of (B)/ but higher levels (C)/ total economic mobility (D)/ as of tepid economic growth (E)
ACBE
BCDA
BDCA
none of these
No correction required
Solution:
The correct sequence of the phrases to forms a comprehensive sentence is BDCA. Clearly, parts (B) and (D) can be interlinked, as part (D) is referring to the levels which have been mentioned in part (B). Moreover, part (B) is the perfect phrase to become the introduction of the sentence. However, phrase (E) fails to become the part of a coherent sentence. Hence, option (c) most precisely validate the answer choice.

Q9. difficulty by embanking the river (A)/ and raising the level of the formerly marshy ground, (B)/ it was constructed with (C)/ the foundation was then raised (D)/ and was opened in 1858 (E)
CABE
BCDA
CEAD
none of these
No correction required
Solution:
The correct sequence of the phrases is CABE making the sentence meaningful. Phrase (D) does not provide any meaning with respect to the other phrases and hence is irrelevant here. Phrases (C) and (A) can easily be identified as interlinked as it is mentioned in phrase (C) about a construction, while phrase (A) completes it by providing the information about difficulty faced for this construction. All the other sequences fail to make the sentence comprehensive. Hence option (a) is the correct choice to be made.

Q10. around the world (A)/ even increasing average incomes (B)/ as a panacea, attracting (C)/ microcredit schemes have been presented (D)/ a lot of money (E)
CABE
DCEA
CEAD
none of these
No correction required
Solution:
The correct sequence of the phrases is DCEA making the sentence meaningful. Phrase (B) does not provide any meaning with respect to the other phrases and hence is irrelevant here. Phrases (D) and (C) can easily be identified as interlinked as it is mentioned in phrase (D) about microcredit being compared with something, while phrase (A) completes it by providing the object for comparison. All the other sequences fail to make the sentence comprehensive. Hence option (b) is the most suitable answer choice.

Directions (11-15): In the following questions, two sentences are provided consisting of a blank in each. Four words follow the sentences which may or may not fill the blanks. Choose the most suitable combination of the given words from the given alternatives that can interchangeably fill the blanks to make both the sentences grammatically correct and contextually meaningful. If the blank cannot be filled with any of the given combinations choose option (e) i.e., ‘none of these’ as your answer choice. 



Q11. [I] Even though the old man appeared grumpy, he really had a pleasant _____________________. 

[II] With her inquisitive _____________________, Sarah is an ideal candidate for the detective’s position. 
(A) composition 
(B) complexion 
(C) disposition 
(D) personality
A-B
B-C
C-D
A-C
none of these
Solution:
The most suitable combination of words to fill the given blanks of both the sentences is (C)-(D). ‘Disposition’ is a noun which means a person's inherent qualities of mind and character. Since, it is a synonym of ‘personality, option (c) becomes the most viable answer choice.
Composition means the nature of something's ingredients or constituents; the way in which a whole or mixture is made up.
Complexion means the natural colour, texture, and appearance of a person's skin, especially of the face.

Q12. [I] The chess champion played the game with a _____________________ that allowed him to easily beat all the other players. 
[II] The medical students watched in amazement as the brilliant surgeon performed the operation with great _____________________. 
(A) finesse 
(B) impotence 
(C) skill 
(D) choice
A-B
B-C
C-D
A-C
none of these
Solution:
The most suitable combination of words that precisely fits the given blank of the sentences is (A)-(C). ‘Finesse’ is a noun which means impressive delicacy and skill. Since, ‘skill’ is the synonym of ‘finesse’ option (d) becomes the most viable answer choice.
Impotence means inability to take effective action; helplessness.

Q13. [I] After the war, the losing countries had to _____________________ the victorious nations billions of dollars for damages. 
[II] The civil court jury will decide how much money the drug manufacturer must _____________________ the widow for the death of her husband. 
(A) disperse 
(B) requite 
(C) revenge 
(D) reciprocate
A-B
B-D
C-D
A-C
none of these
Solution:
The most suitable combination of words that precisely fits the given blank of the sentences is (B)-(D). ‘Requite’ is a verb which means make appropriate return for (a favour, service, or wrongdoing). Moreover, ‘reciprocate’ means respond to (a gesture or action) by making a corresponding one. Therefore, both the words fill appropriately in the grammatical syntax and context of the sentence. All the other options fail to make the sentence coherent. Hence, option (b) is the most suitable answer choice.

Q14. [I] Researchers must not unjustifiably criticise or _____________________ other Researchers. 
[II] Never _____________________ feelings your friend or relative expresses, but point out realities and offer hope. 
(A) sanction 
(B) belittle 
(C) disparage 
(D) commend
B-C
C-D
B-D
A-C
none of these
Solution:
The most suitable combination of words that precisely fits the given blank of the sentences is (B)-(C). ‘Disparage’ is a verb which means to regard or represent as being of little worth. Moreover, ‘belittle’ means to dismiss (someone or something) as unimportant. Therefore, both the words fill appropriately in the grammatical syntax and context of the sentence. All the other options fail to make the sentence coherent. Hence, option (a) is the most suitable answer choice.
Commend means praise formally or officially.

Q15. [I] Many people were under the _____________________ that school was going to be canceled after a rumor spread online. 
[II] It was heartbreaking to witness my ailing grandmother’s _____________________ that her deceased husband was alive. 
(A) delusion 
(B) fallacy 
(C) peculiarity 
(D) aspiration
B-C
C-D
A-B
A-C
none of these
Solution:
The most suitable combination of words that precisely fits the given blank of the sentences is (A)-(B). ‘Delusion’ is a noun which means an idiosyncratic belief or impression maintained despite being contradicted by reality or rational argument, typically as a symptom of mental disorder. Moreover, ‘fallacy’ means a mistaken belief, especially one based on unsound arguments. Therefore, both the words fill appropriately in the grammatical syntax and context of the sentence. All the other options fail to make the sentence coherent. Hence, option (d) is the most suitable answer choice.

               





You may also like to Read:
  
            

No comments