SBI PO Prelims English Questions: 16th May

SBI-PO-Prelims-English-Questions-16th-May

English Quiz For SBI PO Exam 2019

The State Bank of India conducts a three-level examination to recruit Probationary Officers every year. Thus, the English Language can be an impetus for your success as it helps you save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for SBI PO Examination 2019-20.


Directions (1-5): There are two different sentences with a blank space in each question. Choose the word from the given options which fits into both the blanks appropriately without altering their meanings. 



Q1. (I) He had been wise enough to keep this in mind when trying to ______________ the obstinate feline enemy that refused to let them pass. 

(II) He had a faith in prayer that no mere reasoning could obstruct or _______________.
Disappoint
Ruin
Upset
Circumvent
Boycott
Solution:
Circumvent means deceive; outwit.

Q2. (I) Marx was right in his narrow __________________ of ideology if one were to look at the ideologies of the Tories and the Whigs for centuries in England, the cradle of modern democracy. 
(II) A knowledge of the __________________ of racial symbolism is doubtless of value in case of the individual.
Interpretation
Observation
Illustration
Solution
Judgment
Solution:
Interpretation means an explanation or way of explaining.

Q3. (I) One cannot be too sure as to how long the sabre-rattling over different _________________ of the Indo-Chinese border will persist. 
(II) _________________ cannot be true to themselves, they are true only in relation to some definite object, and to some outside facts.
Sensitivity
Perceptions
Intuition
Smartness
Experiences
Solution:
Perception means awareness of something through the senses.

Q4. (I) The successful firing of an intercontinental ballistic missile by North Korea is a profoundly critical development both in terms of defence technology and the almost defiant initiative of a ________________ nation. 
(II) But it is a sweet and peaceful spot in the midst of a busy city, and its _________________ charm still hangs to it.
Ascetic
Private
Cloistered
Individual
Deserted
Solution:
Cloistered means kept away from the outside world; sheltered; secluded.

Q5. (I) _________________ to a new city, one has to deal with several emotions, including loneliness and the feeling of being away from home. 
(II) The serfs were prohibited from ________________ from one part of the country to another.
stoaway
Evacuating
Wandering
Flying
Migrating
Solution:
Migrating means move to a new area or country in order to find work or better living conditions.

Directions (6-10): In each of the following questions four words are given of which two are most nearly the same or opposite in meaning. Find the two words which are most nearly the same or opposite in meaning and find the number of the correct letter combination. 



Q6. (A) Allure 

(B) Belittle 
(C) Ascend 
(D) Magnify
B-C
A-D
B-D
A-C
C-D
Solution:
Belittle and Magnify are opposite in meaning.
Belittle means to dismiss (someone or something) as unimportant.
Magnify means make (something) appear larger than it is, especially with a lens or microscope.

Q7. (A) Premeditation 
(B) Impromptu 
(C) Audacity 
(D) Succession
B-C
A-D
B-D
A-C
A-B
Solution:
Premeditation and Impromptu are opposite in meaning.
Impromptu means done without being planned or rehearsed.
Premeditation means to think out or plan (an action, especially a crime) beforehand.

Q8. (A) Acquisitive 
(B) Genial 
(C) Daunting 
(D) Peevish
B-C
A-D
B-D
A-C
C-D
Solution:
Genial means friendly and cheerful. Peevish means to having or showing an irritable disposition. Hence both are opposite in meaning.

Q9. (A) Forbid 
(B) Dispose 
(C) Permit 
(D) Obtain
B-C
A-D
B-D
A-C
C-D
Solution:
Forbid and permit are opposite in meaning.
Forbid means to refuse to allow (something).
Permit means to officially allow (someone) to do something.

Q10. (A) Handy 
(B) Sparse 
(C) Redundant 
(D) Exhausted
A-C
B-C
B-D
C-D
A-B
Solution:
Handy and redundant are opposite in meaning.
Handy means convenient to handle or use; useful.
Redundant means not or no longer needed or useful; superfluous.

Directions (11-15): In the passage given below there are blanks which can be filled with four of the five options given below without altering the meaning of the statement. Choose the most inappropriate word in each case which does not fit into the provided blank as your answer. 



Q11. The __________(11) of nature versus nurture is an important one, but also an incredibly delicate one. How much of the ___________(12) we see in society are fueled by a lack of good education, social influences and role models, and how much are due to _________(13) ability? Given that people in advanced countries spend multiple decades of their life in school, this is an important question. But it’s also a very fraught one—discussions about the issue are ________(14) hijacked by people pushing racist or sexist theories, and polite society’s reaction, understandably, is often to make such __________(15) taboo. As a result, it’s hard to know what people really think about the nature-versus-nurture question.

debate
question
criticism
controversy
argument
Solution:
The word ‘criticism’ does not fit into the passage as in the latter part of the passage, the question has been mentioned about nature going against nature.

Q12. The __________(11) of nature versus nurture is an important one, but also an incredibly delicate one. How much of the ___________(12) we see in society are fueled by a lack of good education, social influences and role models, and how much are due to _________(13) ability? Given that people in advanced countries spend multiple decades of their life in school, this is an important question. But it’s also a very fraught one—discussions about the issue are ________(14) hijacked by people pushing racist or sexist theories, and polite society’s reaction, understandably, is often to make such __________(15) taboo. As a result, it’s hard to know what people really think about the nature-versus-nurture question.
dainty
divergences
differences
discrepancies
disparities
Solution:
Dainty means delicate and graceful in build or movement of a person.
The author here speaks about differences developed in the society. Hence, dainty is the word not suitable for the blank.

Q13. The __________(11) of nature versus nurture is an important one, but also an incredibly delicate one. How much of the ___________(12) we see in society are fueled by a lack of good education, social influences and role models, and how much are due to _________(13) ability? Given that people in advanced countries spend multiple decades of their life in school, this is an important question. But it’s also a very fraught one—discussions about the issue are ________(14) hijacked by people pushing racist or sexist theories, and polite society’s reaction, understandably, is often to make such __________(15) taboo. As a result, it’s hard to know what people really think about the nature-versus-nurture question.
natural
inborn
indigenous
congenital
insidious
Solution:
Insidious means proceeding in a gradual, subtle way, but with very harmful effects. Hence, the word insidious doesn’t fit into the theme of the passage.

Q14. The __________(11) of nature versus nurture is an important one, but also an incredibly delicate one. How much of the ___________(12) we see in society are fueled by a lack of good education, social influences and role models, and how much are due to _________(13) ability? Given that people in advanced countries spend multiple decades of their life in school, this is an important question. But it’s also a very fraught one—discussions about the issue are ________(14) hijacked by people pushing racist or sexist theories, and polite society’s reaction, understandably, is often to make such __________(15) taboo. As a result, it’s hard to know what people really think about the nature-versus-nurture question.
frequently
regularly
intermittently
comparatively
mostly
Solution:
‘comparatively’ means a moderate degree as compared to something else; relatively. Here, the author is describing about the frequency of the discussions and not comparing any two factors. Hence, the word comparatively doesn’t fit aptly in the blank.

Q15. The __________(11) of nature versus nurture is an important one, but also an incredibly delicate one. How much of the ___________(12) we see in society are fueled by a lack of good education, social influences and role models, and how much are due to _________(13) ability? Given that people in advanced countries spend multiple decades of their life in school, this is an important question. But it’s also a very fraught one—discussions about the issue are ________(14) hijacked by people pushing racist or sexist theories, and polite society’s reaction, understandably, is often to make such __________(15) taboo. As a result, it’s hard to know what people really think about the nature-versus-nurture question.
deliberations
actions
discussions
argumentations
conferences
Solution:
The word ‘actions’ doesn’t fit into the blank as the author has only described about the discussions conducted by the people and has not stated anything about their actions.

               




You may also like to Read:
  
                
Print Friendly and PDF

No comments