SBI PO Quantitative Aptitude Quiz: 24th May

SBI-PO-Quantitative-Aptitude-Quiz: 24th May

SBI PO Quantitative Aptitude Quiz

Here, we are providing free crash course for SBI PO as there is left not enough time to deal in details. The questions asked in the quantitative aptitude section are calculative and very time-consuming. But once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. Following is the Quantitative Aptitude quiz to help you practice with the best of latest pattern questions



Directions (1-3): In the given questions, two quantities are given, one as ‘Quantity I’ and another as ‘Quantity II’. You have to determine relationship between two quantities and choose the appropriate option: 

Q1. 5X men can complete a work in X/2 days while 2Y men can complete same work in 4Y/5 days. 
Quantity I: Value of ‘Y+20’. 
Quantity II: Value of ‘1.25X'
Quantity I ≥ Quantity II
Quantity I = Quantity II or No relation
Quantity I > Quantity II
Quantity I < Quantity II
Quantity I ≤ Quantity II
Solution:

Q2. Rs. X is invested in a scheme which offers 15% p.a. at C.I. Interest earned after two years is Rs.3870. 
Quantity I: ‘Value of ‘A’. Rs. 2X is invested in a scheme which offers A% p.a. at C.I. and interest earned after two years is Rs. 10,560 
Quantity II: Value of ‘B’. Rs. (X+6,000) is invested in a scheme which offers B% p.a. at C.I. and amounts to Rs. 28,125 after two years.
Quantity I > Quantity II
Quantity I = Quantity II or No relation
Quantity I ≥ Quantity II
Quantity I < Quantity II
Quantity I ≤ Quantity II
Solution:

Q3. Total surface area of a cylinder is 200% more than that of its sum of area of base and top of cylinder. Volume of cylinder is 2156 cm³ 
Quantity I: Volume of cone, whose base radius and height is same as that of radius and height of cylinder respectively. 
Quantity II: Volume of hemisphere, whose radius is same as that of radius of cylinder.
Quantity I > Quantity II
Quantity I = Quantity II or No relation
Quantity I ≥ Quantity II
Quantity I < Quantity II
Quantity I ≤ Quantity II
Solution:

Directions (4-5): in the following questions two statements (Quantity -I and quantity -II) are given. You have to solve both the statements and give answer. (Note: Consider only numerical value while comparing) 

Q4. Quantity – I. The marked price (in Rs) of a watch, which is marked as 40% above of its cost price and 20% profit is earned by selling it at Rs 216. 
Quantity – II. 252
If quantity I > Quantity II
If quantity I < Quantity II
If quantity I ≥ Quantity II
If quantity I ≤ Quantity II
if quantity I = Quantity II or no relation between quantity I and II.
Solution:

Q5. Quantity - I. Length of the train P (in meter), which crosses another train Q coming towards it at a speed of 72 km/h in 40sec. Ratio of length of train P and Q is 3 : 2 and speed of train P is 25% more than that of Q 
Quantity – II. Value of x, x² - 353 = 376
If quantity I > Quantity II
If quantity I < Quantity II
If quantity I ≥ Quantity II
If quantity I ≤ Quantity II
if quantity I = Quantity II or no relation between quantity I and II.
Solution:

Directions (6-10): Each of the questions consists of a question followed by three statements. You have to study the questions and the statements and decide which of the statements(s) is/are necessary to answer the question. 

Q6. What is the area of the hall? 
I. Material cost of flooring per sq metre is Rs. 250 
II. labour cost of flooring the hall is Rs. 3,500 
III. Total cost of flooring the hall is Rs. 14,500
I and II only
II and III only
All I, II and III
Any two of the three
None of these
Solution:
Let area = x m²
Then,
250x + 3500 = 14500
By this equation, we can find x
So, all the three statements are required

Q7. What was the percentage of discount offered? 
I. Profit earned by selling the article for Rs. 252 after giving discount was Rs. 52. 
II. Had there been no discount the profit earned would have been Rs. 80 
III. Had there been no discount the profit earned would have been 40%.
I and II only
II and either I or III only
I and III only
I and either II or III only
None of these
Solution:
I. S.P. = 252
Profit = 52
C.P. = 252 – 52 = 200
II. Profit = 80 (when no discount)
So, M.P =200+80=280
III. When discount = 0
Profit = 40%
So, we can calculate M.P. and consequently discount percentage.
So, statement I with either II or III is necessary to answer the question

Q8. What is the speed of the train? 
I. The train crosses a signal pole in 13 sec. 
II. The train crosses a platform of length 250 m in 27 seconds. 
III. The train crosses another train running in the same direction in 32 seconds.
I and II only
I and III only
II and III only
Any two of the three
None of these
Solution:
I. Time to cross a pole =13 sec
So, from above equations, we can see statement I & II are sufficient to find out speed of train.

Q9. What is the population of State ‘A’? 
I. After increasing the population of State A by 15% it becomes 1.61 lakhs 
II. Ratio of population of State A to that of State B is 7 : 8 respectively 
III. Population of State B is 1.6 lakhs
I only
II and III only
I and II only
Either only I or II and III together
All I, II and III
Solution:
II. A∶B=7∶8
III. B=1.6 lakh
So, we can see, population of A can be find out either only by statement I or statement II & III together.

Q10. How many workers are required for completing the construction work in 10 days? 
I. 20% of the work can be completed by 8 workers in 8 days 
II. 20 workers can complete the work in 16 days 
III. One eighth of the work can be completed by 8 workers in 5 days
I and II only
II and III only
I only
III only
Any one of three
Solution:
I. n × 10 = 8 × 8 × 5
II. n × 10 = 20 × 16
III. n × 10 = 8 × 5 × 8
So, from any of the three statements, we can get the answer.

Directions (11- 15): Find out the missing no. in the given series. 

Q11. 2, 7, 24, 61, ?, 227
116
126
129
136
125
Solution:
Pattern of the difference between the numbers is +2² + 1, + 4² + 1, + 6² + 1, + 8² + 1, and so on
Hence, ? = 126

Q12. 76, 151, 454, 1815, ?
9070
9072
9054
9074
9076
Solution:
Pattern is ×2 - 1 , ×3 + 1, ×4 - 1,so on
∴ ? = 1815 × 5 + 1 = 9076

Q13. 2, 4, 12, 48, 240, ?
960
1440
1080
1920
1960
Solution:
Go on multiplying the given numbers by 2, 3, 4, 5, 6. So, the correct next number is 1440.

Q14. 7, 26, 63, 124, 215, 342, ?
481
511
391
421
841
Solution:
Number are (2³ – 1), (3³ – 1), (4³ – 1), (5³ – 1), (6³ – 1), (7³ – 1) etc.
So, the next number is (83 – 1) = (512 – 1) = 511.

Q15. 8, 24, 12, 36, 18, 54, ?
27
108
68
72
84
Solution:
Numbers are alternately multiplied by 3 and divided by 2.
So, the next number = 54 ÷ 2 = 27.

               


WATCH VIDEO SOLUTIONS HERE





You May also like to Read:

        

Print Friendly and PDF

No comments