LIC AAO Mains Reasoning Ability Quiz: 24th June

Dear Aspirants,


LIC AAO Mains Reasoning Ability Quiz: 24th June


Reasoning Questions for LIC AAO MAINS 2019

Life Insurance Corporation (LIC), one of the major insurance sector which attracts most of the government job aspirants has LIC AAO mains on 28th June this year. This exam will be followed by an interview so no more online exams. Preparations for the exams are already on track and to speed up the process that too with accuracy. Here is a quiz on Reasoning Ability being provided by Adda247 for free to let you practice the best of latest pattern Reasoning Questions . To score best in this section, all you need is to practice as much as you can from the previous year questions and practice sets provided.


Directions (1-5): Study the information carefully and answer the questions given below. 
Ten people are seating on two parallel rows. M, N, O, P and Q are seating in row 1 and facing towards south. E, F, G, H and I are seating in row 2 and facing north. They like different fruits- mango, guava, apple, banana and grapes. Two persons like same fruit such that one of them is in row 1 and the other is in row 2(i.e. both the persons who like Mango fruit sit in different rows). The one who likes mango in row 1 faces the one who sits second to the left of the one who likes mango in row 2. The one who likes apple sits third to the left of the one who likes mango in row 2. The one who sits immediate right of M faces G. M sits second from one of the ends. P sits right to O but not immediate right. The number of persons sitting to the left of G is same as the number of persons sitting to the right of O. I faces the one who likes banana. Only one person sits between N and the one who likes grapes. More than two person sits between I and F. I does not like mango. G likes banana. M does not like grapes and mango. N faces the one who likes guava. The one who likes banana sits immediate left to M. P does not like apple. H sits right of E.

Q1. Who among the following faces O?
F
E
I
G
H
Solution:



Q2. P likes which of the following Fruits?
Guava
Mango
Grapes
Apple
Banana
Solution:

Q3. Which of the following statement is true about E?
E likes banana
O is facing E
The one who sits second right of E faces M
E sits immediate left of F
None is true
Solution:

Q4. Who among the following sits opposite to N?
The one who sits second left of G
The one who likes guava
the one who likes mango
the one who sits immediate right of E
Both (B) and (D)
Solution:

Q5. Who among the following sits third to the right of the one who is facing H?
F
N
O
Q
P
Solution:

Directions (6-10): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statement are sufficient to answer the question. Read both the statements and
Given answer:

Q6. P, Q, R, S, T, U are sitting in a circular table. How many persons are facing to the centre? 
I. P faces to the centre and Q sits second to the right of P. Only two persons are sit in between S and T who doesn’t face to the centre. R and S face same direction. 
II. R sits second to the right of Q. S is not an immediate neighbour of R. U faces same direction as T faces but opposite direction as R faces.
If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
If the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
If the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
By using both statement we can’t find how many persons facing center.

Q7. There are six members P, Q, R, S, T, and U in a family, how is T related to S? 
I. S is son of R. P and U are child of Q. T is grandfather of P. 
II. P is son of S.
If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
If the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
If the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
By using both the statement we find T is father of S.



Q8. What is the code for 'sky' in a code language? 
I. In that language `jo gh na' means 'Sky blue high' and 'jo gh jk' means 'Sky color blue'. 
II. In the same language 'jo na fd' means 'Sky high limit'.
If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
If the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
If the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
By using both the statement we can find code of ‘sky’ is ‘jo’.

Q9. There are six persons are sitting in a row facing north direction, who sits immediate to the left of B? 
I. Only one person sits in between B and E. B sits third from one of the ends. 
II. C sits second to the left of D who sits fourth to the right of A. B sits second to the left of F who is not an immediate neighbour of C.
If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
If the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
If the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
By using only II statement we find C sits second to the left of B


Q10. Five persons E, F, G, H and I have different weight, who among the following is heaviest person? 
I. F is heavier than only two persons. G is heavier than E who is not lighter than H and I. 
II. E is heavier than I. H is lighter than G.
If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
If the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
If the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
By using only I statement we find G is the heaviest person.
G>E>F>H/I>I/H

Directions (11-13): Study the information carefully and answer the questions given below. 
Point Q is 24m north of point P. Point T 20m south of point S. Point T is 10m west of point U. Point V is 8m north of point R. Point W is 18m south of point U. Point R is 14m east of point Q. Point S is 7m west of V.

Q11. What is the direction of point V with respect to W?
North
South-East
West
North-West
None of these
Solution:



Q12. If point A is midpoint of QR, what is the shortest distance and direction of point A with respect to P?
30m, North
25m, North-East
15m, South-West
25m, North-West
None of these
Solution:

Q13. If a person starts walking from point T and walks 6m in east direction and stop at point Z, another person starts walking from point U and walks 3m in south direction and stop at point Y. What is shortest distance between Z and Y?
5m
7m
10m
15m
None of these
Solution:

Directions (14-15): Study the information carefully and answer the questions given below. 
A started his journey from point X in north direction after covers a distance of 3m he reached at point O then he takes a right turn while B started his journey from point Y in south direction after covers a distance of 3m he takes right turn. They met at point Z after covers the same distance from their right turn. Distance between X and Y is 10m.

Q14. What will be the distance between point Z and O?
7m
9m
4m
10m
None-of-these
Solution:



Q15. If point O is inline with point Z and Point V then what is the position of point V with respect to point Y?
North
South-west
South-east
None-of-these
East
Solution:

               




You may also like to Read:


  

No comments