SBI Clerk Pre Night Class English Questions:11th June

sbi-clerk-pre-night-class-english



State Bank of India's most awaited clerk exam is just 11 days away. All the practice and revision is essential for the final touches. English being the subject that gives chills to most of the students need attention on a daily basis. Fight the fear of English with SBI Clerk Crash Course Night Class quiz. These quizzes will enable aspirants to have the experience about what type of question can be asked in the actual examination, and you can be fully prepared for the D- day.  Here is today's quiz on the English Language to help you assess your preparation for SBI Clerk Prelims 2019. Keep Practicing. All the best.



Directions (1-5): Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words are given in bold to help you locate them while answering some of the questions. 

Renewable energy is energy that is congregated from renewable resources, which are naturally replenished on a human timescale, such as sunlight, wind, rain, tides, waves, and geothermal heat. Renewable energy often provides energy in four important areas: electricity generation, air and water heating/cooling, transportation, and rural (off-grid) energy services. Based on REN21's 2017 report, renewables contributed 19.3% to humans' global energy consumption and 24.5% to their generation of electricity in 2015 and 2016, respectively. This energy consumption is divided as 8.9% coming from traditional biomass, 4.2% as heat energy (modern biomass, geothermal and solar heat), 3.9% hydroelectricity and 2.2% is electricity from wind, solar, geothermal, and biomass. Worldwide investments in renewable technologies constituted to more than US$286 billion in 2015, with countries such as China and the United States heavily investing in wind, hydro, solar and biofuels. Globally, there are an estimated 7.7 million jobs associated with the renewable energy industries, with solar photovoltaics being the largest renewable employer. As of 2015 worldwide, more than half of all new electricity capacity installed was renewable.

Renewable energy resources prevail over wide geographical areas, in contrast to other energy sources, which are concentrated in a limited number of countries. Rapid deployment of renewable energy and energy efficiency is resulting in significant energy security, climate change mitigation, and economic benefits. The results of a recent review of the literature deduced that as greenhouse gas (GHG) emitters begin to be held liable for damages resulting from GHG emissions resulting in climate change, a high value for liability mitigation would provide powerful incentives for deployment of renewable energy technologies. In international public opinion surveys there is strong support for promoting renewable sources such as solar power and wind power. At the national level, at least 30 nations around the world already have renewable energy contributing more than 20 percent of energy supply. National renewable energy markets are projected to continue to grow strongly in the coming decade and beyond. Some places and at least two countries, Iceland and Norway generate all their electricity using renewable energy already, and many other countries have the set a goal to reach 100% renewable energy in the future. For example, in Denmark the government decided to switch the total energy supply (electricity, mobility and heating/cooling) to 100% renewable energy by 2050.

While many renewable energy projects are large-scale, renewable technologies are also suited to rural and remote areas and developing countries, where energy is often crucial in human development. Former United Nations Secretary-General Ban Ki-moon has said that renewable energy has the ability to lift the poorest nations to new levels of prosperity. As most of renewables provide electricity, renewable energy deployment is often applied in conjunction with further electrification, which has several benefits: Electricity can be converted to heat (where necessary generating higher temperatures than fossil fuels), can be converted into mechanical energy with high efficiency and is clean at the point of consumption. In addition to that electrification with renewable energy is much more efficient and therefore leads to a significant reduction in primary energy requirements; because most renewables don't have a steam cycle with high losses (fossil power plants usually have losses of 40 to 65%). Renewable energy systems are rapidly becoming more efficient and cheaper. Their share of total energy consumption is increasing. Growth in consumption of coal and oil could end by 2020 due to increased uptake of renewables and natural gas.

Renewable energy resources and significant opportunities for energy efficiency exist over wide geographical areas, in contrast to other energy sources. Rapid deployment of renewable energy and energy efficiency, and technological diversification of energy sources, would result in significant energy security and economic benefits. It would also reduce environmental pollution such as air pollution caused by burning of fossil fuels and improve public health, reduce premature mortalities due to pollution and save associated health costs that amount to several hundred billion dollars annually only in the United States. Renewable energy sources, that derive their energy from the sun, either directly or indirectly, such as hydro and wind, are expected to be capable of supplying humanity energy for almost another 1 billion years, at which point the predicted increase in heat from the sun is expected to make the surface of the earth too hot for liquid water to exist.

Q1. According to the passage what are the important areas where Renewables contribute in energy?
Electricity generation
Transportation
Off-grid energy services
Transportation
All of these
Solution:
Option (e) can be traced from the very 1st paragraph of the passage where it is given as “Renewable energy often provides energy in four important areas: electricity generation, air and water heating/cooling, transportation, and rural (off-grid) energy services.”

Q2. Which of the following sentence (s) is not true in the context to the passage?
Renewable energy is energy that is collected from renewable resources, which are artificially replenished on a human timescale.
There are an estimated 7.7 million jobs associated with the renewable energy industries.
Worldwide investments in renewable technologies amounted to less than US$286 billion in 2015.
Both (a) and (c)
None of these.
Solution:
Option (d) is the correct answer choice. Replace ‘artificially’ by ‘naturally’ and ‘less’ by ‘more’ to make options (a) and (c) true in context to the passage respectively.

Q3. As mentioned in the passage how Renewable energy resources are different from the other energy resources?
Renewable energy resources are less efficient than other energy resources.
Renewable energy resources are easy to find whereas there is scarcity of other resources.
Renewable energy resources exist over large geographical areas, whereas the other energy sources are concentrated in a limited number of countries.
Both (a) and (c)
None of these.
Solution:
Option (c) is the correct answer choice. Option (c) can be traced from the very first line of the 3rd paragraph.

Q4. Who has said that “renewable energy has the ability to lift the poorest nations to new levels of prosperity”?
The present United Nations Secretary-General António Guterres
Former United Nations Secretary-General Ban Ki-moon
UNEP head Erik Solheim
A Norwegian socialist politician Kristin Halvorsen
None of these
Solution:
Option (b) is the correct answer choice. Option (b) can be traced from the second line of the 4th paragraph where it is given as “Former United Nations Secretary-General Ban Ki-moon has said that renewable energy has the ability to lift the poorest nations to new levels of prosperity.”

Q5. What is/are the advantage/s of electrification with renewable energy?
Electricity can be converted to heat generating higher temperatures than fossil fuels
Electricity can be converted into mechanical energy with high efficiency
Electricity can be converted into chemical energy with high efficiency
Both (a) and (b)
None of these.
Solution:
Both the Option (a) and (b) are correct. Option (a) and (b) can be traced from the 4th paragraph where it is given as “As most of renewables provide electricity, renewable energy deployment is often applied in conjunction with further electrification, which has several benefits: Electricity can be converted to heat (where necessary generating higher temperatures than fossil fuels), can be converted into mechanical energy with high efficiency and is clean at the point of consumption.”

Directions (6-10): In each of the following questions, a sentence is given with a blank. There are five phrases given below each sentence, one out of which can be used in the blank to form a meaningful sentence. Choose the most appropriate phrase among the five options that makes the sentence contextually meaningful. 

Q6. I ________________ the job because I am afraid of change.
passed out
paid back
put together
passed away
passed up
Solution:
The most appropriate phrasal verb to fill the blank is “passed up” which means to not take advantage of an opportunity. All the other phrasal verbs are either grammatically incorrect or contextually meaningless. Hence, option (e) is the most suitable answer choice.
Passed out means to suddenly become unconscious, for example because you are too hot Paid back means to give someone the same amount of money that you borrowed from them Put together means to produce or organize something using many different things Passed away means to die

Q7. An armed raider ________________ the village store last week.
ran out
held up
set up
brought up
called off
Solution:
The most appropriate phrasal verb to fill the blank is “held up” which means to steal from a person, business, or vehicle by threatening them with a gun or other weapon. All the other phrasal verbs are either grammatically incorrect or contextually meaningless. Hence, option (b) is the most suitable answer choice.
Ran out means to use something completely so that nothing is left:
Set up means the way in which something, especially an organization or equipment, is organized, planned, or arranged.
Brought up means to teach a child to behave in a particular way or to have particular beliefs
Called off means to decide that something will not happen

Q8. The hospital orderlies took Christina and the nurse handed him a stack of papers to ________________.
fill out
fill up
fill about
fill within
fill away
Solution:
The most appropriate phrasal verb to fill the blank is “fill out” which means to add information such as your name or address in the empty spaces on an official document. All the other phrasal verbs are either grammatically incorrect or contextually meaningless. Hence, option (a) is the most suitable answer choice.
Fill up means to eat enough food so that they no longer feel hungry

Q9. When they die, plants __________________ gases such as carbon dioxide and methane.
gave back
give away
give up
gave up
give off
Solution:
The most appropriate phrasal verb to fill the blank is “give off” which means to produce something such as heat, light, or a smell. All the other phrasal verbs are either grammatically incorrect or contextually meaningless. Hence, option (e) is the most suitable answer choice. Gave back means to give someone something that they owned or had before Give away means to tell information or facts that you should keep secret Give up means to stop doing something that you do regularly

Q10. Several acres of public land have been ___________________ for recreation.
set apart
set back
set down
thrown up
looked up
Solution:
The most appropriate phrasal verb to fill the blank is “set apart” which means to keep something separate in order to use it for a particular purpose. All the other phrasal verbs are either grammatically incorrect or contextually meaningless. Hence, option (a) is the most suitable answer choice.
Set back means to delay the progress of someone or something
Set down means to write something on a piece of paper so that it will not be forgotten and can be looked at later
Thrown up means to produce something new or unexpected
Looked up means to try to find a particular piece of information by looking in a book or on a list, or by using a computer

Directions (11-15): In the following questions, a sentence is divided into four parts consisting of a highlighted word in each part. Choose the option reflecting the word which is either misspelt or grammatically incorrect. If all the highlighted words are correct, choose option (e) i.e. “all are correct” as your answer choice. 

Q11. Libby was disappointed / because her husband / did not fulfill his promise / of watering the plants.
Disappointed
Because
Fulfill
Watering
All are correct
Solution:
All the highlighted words of the sentence are correctly spelled and adhere to appropriate grammatical syntax. Since, none of the words require any corrections; option (e) becomes the most suitable answer choice.

Q12. The innovations spured by digital breakthroughs / are starting to revolutionize the availability / of financial services, which is sorely needed, / with 1.7 billion worldwide unbanked.
Spured
Revolutionize
Sorely
Unbanked
All are correct
Solution:
The highlighted word in the first part is incorrectly spelled as “spured”. However, the precise spelling of the word in “spurred” and it means to encourage an activity or development or make it happen faster. All the other words have been spelt correctly and are in appropriate grammatical syntax. Hence, option (a) is the most suitable answer choice.

Q13. According to the label, / this solution should accelrate /my hair growth and provide me / with long tresses in a short time.
According
Accelrate
Provide
Tresses
All are correct
Solution:
The highlighted word in the second part is incorrectly spelled as “accelrate”. However, the precise spelling of the word in “accelerate” and it means increase in rate, amount, or extent. All the other words have been spelt correctly and are in appropriate grammatical syntax. Hence, option (b) is the most suitable answer choice.

Q14. In a troubled economy / like this one, a recession is unevitable / and expected within the / next three months.
Troubled
Unevitable
Expected
Months
All are correct
Solution:
The highlighted word in the second part is incorrectly spelled as “unevitable”. However, the precise spelling of the word in “inevitable” and it means certain to happen; unavoidable. All the other words have been spelt correctly and are in appropriate grammatical syntax. Hence, option (b) is the most suitable answer choice.

Q15. Although I tried not to hold a grudge, / I felt perverse joy / when I learned my mean/ supervisor had been fired.
Grudge
Perverse
Learned
Supervisor
All are correct
Solution:
All the highlighted words of the sentence are correctly spelled and adhere to appropriate grammatical syntax. Since, none of the words require any corrections; option (e) becomes the most suitable answer choice.

               





You may also like to Read:
              

No comments