SBI Clerk Main 2019 English Language Quiz- 10th July

SBI Clerk Main 2019 English Language Quiz- 10th July

SBI Clerk Main English Language Quiz

Is your DREAM to get selected in SBI Clerk 2019 recruitment? Well, then you must speed up your preparation as the Main exam which is the final step towards selection will take place on 10th August. The English Language is one of the subjects you'll need to deal with and to help you keep your preparation up to the mark, here we provide you with a questionnaire of English Language to crack SBI Clerk Main. For other subjects, you can check the Dream SBI Clerk Selection Study Plan.



Directions (1-5): For each of the following questions, an inference is given followed by three paragraphs marked as (I), (II) and (III). Identify the paragraph or paragraphs from which the given inference could be derived. 


Q1. According to TRAI Television services will not be affected due to the implementation of new framework. 

(I) The new framework, which comes into force from December 29, allows consumers to select and pay only for the channels they wish to view, and requires the TV broadcasters to disclose maximum retail price of channels individually as well as of bouquets.
(II) The Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) on Wednesday clarified that customers will not face any disruption of their TV services due to implementation of its new regulatory framework for broadcasting and cable services.
(III) The Authority maintained that the cost to consumers will not increase due to the implementation of new framework. “Further, if a consumer carefully chooses channels of his choice for complete requirement of a family, the amount payable by him may be even less than the present payments being made per month.”
Only (II)
Only (III)
Only (I)
All of (I), (II) and (III)
None of the above
Solution:
The inference is ‘Television services will not be affected, says TRAI’.
(I) informs about the ‘new framework’ and requirement imposed on the TV broadcasters to disclose maximum retail price of channels as well as of bouquets. So, the given inference can’t be derived from (I).
(III) informs mainly about how does the new framework affects the consumers in terms of cost. So, the given inference can’t be derived from (III).
(II) informs that the TRAI on Wednesday clarified that customers will not face any disruption of their TV services due to implantation of its new regulatory framework. The given inference can be comfortably derived from (II).
Hence, option (a) is the correct answer..

Q2. Dress code has been imposed to preserve the culture and traditions of Hindu religion. 
(I) Members of the Indian women’s cricket team visited the Kanaka Durga temple which is in Andhra Pradesh recently in western dress and sparked a controversy. Many people felt it went against traditions.
(II) Women are only allowed to wear saris and Punjabi suits and are prohibited to wear western outfits while men must wear only pant and shirt, kurta-pyjama, lungi or a traditional dhoti while visiting a temple in Andhra Pradesh called the Kanaka Durga temple. The executive officer feels imposing above would preserve the culture and traditions of Hindu religion.
(III) Following in the footsteps of the Tirumala Tirupati Devasthanams, the governing board of the Kanaka Durga temple, a temple in Andhra Pradesh imposed a strict dress code for devotees, banning western outfits for the devotees visiting the temple, from January 1 with having the notion that doing so would preserve the culture and traditions of Hindu religion.
All of (I), (II) and (III)
Only (I)
Only (II) & (I)
Only (II) & (III)
None of (I), (II) and (III)
Solution:
The given inference is ‘an Andhra Pradesh temple has imposed dress code to preserve traditions of Hindu religion and said ‘no’ to western outfits.’
(I) doesn’t mention if a temple in Andhra Pradesh has imposed dress code and banned wearing western outfits while visiting the temple.
(II) and (III) does mention that a dress code has been imposed in a temple in Andhra Pradesh, devotees are prohibited to wear ‘western outfits’ while visiting the temple, and this is done with the aim to preserve the traditions and culture of the Hindu religion.
So, the given inference can be derived out from both (II) & (III).
Hence, option (d) is the correct answer..

Q3. Divisive Politics was an idiosyncrasy of the political discourse in Bangladesh at least prior to the 11the general election. 
(I) On December 30, Bangladesh's government was reelected in a landslide. According to the country's Election Commission, the Awami League (AL)-led ruling coalition won an astounding 288 out of the 300 parliamentary seats up for grabs. The political opposition has understandably alleged massive rigging, rejected the results, and called for new elections.
(II) The 11th general election in Bangladesh is a milestone for the coming of age of a new generation which is avowedly aspirational and is tired of the old political discourse that had deeply divided politics in Bangladesh. They have voted for economic progress and a secular polity.
(III) The disputed outcome of the 11th general election in Bangladesh could plunge Bangladeshi politics, already poisoned by bitter and often violently expressed partisanship, into a new and dangerous era.
Only (III)
Both (II) & (III)
Both (I) & (III)
Only (I)
None of the above
Solution:
Idiosyncrasy [noun] means ‘trait’;
The given inference is ‘Divisive Politics was the idiosyncrasy of the political discourse in Bangladesh at least prior to the 11th general election’.
Partisanship [noun] means ‘bias or prejudice in favour of a particular cause; bias’;
Including partisanship in politics would led to a divisive political discourse.
The paragraphs (II) and (III) mentions that divisive politics was the trait of political discourse of Bangladesh. The paragraph (II) says that this was the trait till the 11th general election in Bangladesh while the paragraph (III) says that this is the trait which is prevalent even today.  
So, the given inference can be derived from the paragraphs (II) and (III).
Hence, option (b) is the correct answer.

Q4. Prakash Raj will not be affiliated with any political party in the general election to be held in 2019. 
(I) Taking to Twitter just after midnight, Prakash Raj wrote: “Happy New Year To Everyone…a new beginning… more responsibility… with UR support I will be contesting in the coming parliament elections in 2019 as an INDEPENDENT CANDIDATE. Details of the constituency soon.”
(II) Prakash Raj is the third prominent actor after Rajinikanth and Kamal Haasan to enter politics in recent years. Mr. Raj is known for his anti-BJP stance. He has been vocal in seeking justice for his friend and journalist Gauri Lankesh, who was shot outside her residence. He had earlier claimed that Bollywood stopped offering him roles as he has been critical of the Prime Minister Narendra Modi-led government at the Centre. The 2019 general elections will be held in April or May to constitute the 17th Lok Sabha.
(III) City police took Hindu Jagaran Vedike (HJV) activists into preventive custody when they were found near a programme venue where actor Prakash Raj was the guest speaker.
All of (I), (II) and (III)
None of (I), (II) and (III)
Only (III)
Both (II) and (III)
Only (I)
Solution:
The paragraph (I) mentions that Prakash Raj will be contesting in the coming parliament elections in 2019 as an Independent candidate. So, the given inference can be derived from the paragraph (I).
The paragraph (II) only informs that Prakash Raj has entered politics but doesn’t mention if he will be contesting the general election to be held in 2019 as an Independent candidate. So, the given inference can’t be derived from the paragraph (II).
The paragraph (III) provides information which is out-of-context of the given inference.
So, the given inference can be derived out only from the paragraph (I).
Hence, option (e) is the correct answer.

Q5. Ganga water quality has improved. 
(I) Junior Minister for Water Resources has made a statement in the Rajya Sabha, saying “dissolved oxygen” levels of the river Ganga had improved at 39 locations, and “biological oxygen demand” (BOD) levels and faecal coliform had decreased at 42 and 47 locations respectively. The given variations in these three parameters area are a proxy for reflecting the improved water quality in the river.
(II) Independent experts have said the cleaning efforts in Ganga were half-hearted and there was little effort to ensure that the river’s voluminous flow in the upper stretches of Uttarakhand is maintained downstream
(III) The government said ₹5,100 crore, of the ₹20,000 crore allotted to clean the Ganga, had been spent under the Namami Gange Programme from 2014-15 to 2018-19. Last year, ₹1,725.86 crore had been spent till December 26, taking the cumulative expenditure to ₹5,187.37 crore. More than half the funds had been directed towards making new sewage treatment plants (STP) and effluent treatment plants (ETP), as well as making sub-par plants work better. From April 2014 to March 2018, a total of 145 projects were sanctioned at an estimated cost of ₹15,074.76 crore.
Both (I) and (III)
Both (II) and (III)
Both (I) and (II)
Only (I)
Only (III)
Solution:
The given inference is ‘Ganga water quality has improved’.
The paragraph (I) is talking about the river Ganga and mentioned, in the last sentence, that variations registered for the three parameters relevant to assess the quality of river water reflect that the water quality in the Ganga river has improved. So, the given inference can be derived from the paragraph (I).
The paragraphs (II) and (III) doesn’t mention if the water quality in the Ganga river has improved.

Directions (6-10): Sentences given in each question, when properly sequenced form a coherent paragraph. Each sentence is labelled with a letter. Choose the most logical order of sentences amongst the five choices given to construct a paragraph. 



Q6. A. Since 2006, the EC has been closely studying the gender composition of the electoral rolls. 

 B. It prohibits the publication of voters’ photographs in the electoral rolls, barring a small stamp size photograph in the hard copy distributed to political parties. 
C. The Election Commission (EC) has to be credited for a part of that success since it has improved the conduct of elections in ways that encourage women’s participation. 
 D. The improvement of electoral rolls, provision of separate queues for women voters, and making the polling process secure after 1996 have gone a long way in making voting easier and safer for women. 
 E. In the recent years, women’s participation has caught up with the average, to the point that in the last round of elections to state assemblies, women outvoted men in 17 states.
EBCAD
ECDAB
ABECD
CABDE
CBDAE
Solution:
E-C makes a combination. Similarly, A-B makes another combination. Also, B should be the concluding sentence. Hence ECDAB is the correct sequence to form a meaningful paragraph.

Q7. A. According to PronabSen, former chief statistician of India, the informal sector in India accounts for about 45% of gross domestic product (GDP) and nearly 80% of employment. 
B. The Budget that was presented on February 1, 2017 removed for the first time the distinction between plan and non-plan categories. 
 C. The government also merged the Railway Budget with the Union Budget. 
 D. If this sector is not taken into account, then the metadata not only remains inadequate but also may be seen as a deliberate move to mislead. 
E. In this context, there is no conclusive method to understand the real impact of demonetisation on India’s growth story. 
 F. One has to first actively disaggregate the figures sector-wise and department-wise to compare the figures with earlier estimates and arrive at some meaningful comparisons.
BDCAEF
BEADCF
CEDAFB
EDCBAF
BCFEAD
Solution:
B should be the first sentence. A-D makes a combination. F-E makes another combination. Hence BCFEAD is the correct sequence to form a meaningful paragraph.

Q8. A. It dreams of this despite reports that almost three-fourths of the graduates emerging from these colleges and universities are adding little value to research and innovation as a result of the poor-quality education that they have received. 
 B. By repeatedly doing this, the Centre is limiting its role in improving the quality of education and research given that it controls only some hundred institutions in the country, which produce less than 1 per cent of the total number of graduates in the country every year. 
C. Every year, India dreams of its higher educational institutions rising up to world standards in terms of ranking, number of peer-reviewed publications, and awards for research. 
D. The Central government’s solution to this problem is simple: increase the number of institutions under its control, whether it is the Indian Institutes of Technology or the medical institutes, and hope that the quality improves. 
E. On the other hand, State universities produce over 95 per cent of the nation’s graduates, including from the private college system through the affiliation route. 
 F. Yet they have little presence in bodies that frame policies and decisions regarding regulation or funding.
CBDEFA
CDAEBF
CADBEF
CABDFE
CEBDAF
Solution:
A should follow C and D should follow A. E-F makes a combination. Hence CADBEF is the correct sequence to form a meaningful paragraph.

Q9. A. Take the example of stents: After the NPPA slashed prices, there were genuine concerns that manufacturers in India would exit the field and there would be shortages at hospitals. 
B. Today, the active pharmaceutical ingredient in many commonly used drugs and front-line medications come from China. 
C. A recent report by the Boston Consulting Group and the Confederation of Indian Industry has flagged the risks of such dependence on Chinese imports and noted that any threat to the supply chain in China, as evidenced before the Beijing Olympics, could affect the manufacture of critical drugs. 
D. Subsequent reports indicate that such a situation has been averted for the moment but there’s no telling how this will unravel in the long term. 
E. When the Drug Price Control Order (DPCO) was issued in 1995, it forced producers out of the Indian market. 
 F. Its successor, the DPCO 2013, has only served to encourage oligopolistic behaviour that almost always hurts consumers.
ADEFBC
ACDEBF
CEDABF
EDCABF
AEDBFC
Solution:
A-D makes a combination. Similarly, B-C makes another combination. F should follow E. Hence ADEFBC is the correct sequence to form a meaningful paragraph.

Q10. A. But what protects these embankments from angry tides? It’s the mangroves.
B. Come monsoon, villages in the Sundarbans islands witness nature’s fury with floodwaters overriding all boundaries and inundating huge tracts of land.
C. Mangroves serve as a shield for the embankments and provide natural defence against tidal waves and floods by reducing the energy of the waves hitting the coast.
D. As such, the earthen embankments, stretching to 3,600 kms on the 54 inhabited islands out of a total of 102 in the Sundarbans, protect scores of people from floods and tidal waves.
E. This move from the villagers is not surprising considering the destruction that cyclone Aila unleashed in the Sundarbans in 2009 is still fresh in their memory.
F. However,as changing climate patterns and anthropogenic pressure began to threaten the mangroves in the Sundarbans, 142 villages decided to take action.
G. They replanted around 25 million mangrove trees over 5,500 hectares.
BCADEFG
BDEGFAC
CBDAEGF
EBDCAGF
BDACFGE
Solution:
G-E makes a combination and E should be the concluding sentence. A-C and F-G make other combinations. Hence BDACFGE is the correct sequence to form a meaningful paragraph.

Q11. In each of the following questions, various sentences are given and you have to choose the one which has some or any grammatical error in it. In the questions where option (e) is all are correct and all the sentences are grammatically correct choose option (e) as the correct choice.
Would she ever outgrow the things mama had taught her?
He was not a very large man, but was well formed and had a beautiful face--calm and serene as the face of a fine portrait.
She only understood the movie because she had read the book.
She had offered a temporary assignment but she turned it down saying that she would accept only a permanent one.
We were not able to get a hotel room because we had not booked in advance.
Solution:
Replace “She had offered” with “She had been offered” because the assignment was offered to ‘She’, not offered by ‘She’. Also, the first part of the sentence is in Passive Voice.
e.g. I had offered her…but she turned…down… (Active Voice)
She had been offered…but she turned…down… (Passive Voice)

Q12. In each of the following questions, various sentences are given and you have to choose the one which has some or any grammatical error in it. In the questions
She was looking impatient at the unwanted visitor who showed no signs of leaving the room.
I've travelled many miles since my last and I'm becoming impatient for company.
There was an impatient note in his master's friend's voice that scared him.
She grew impatient waiting for the guardsmen to return.
All are correct.
Solution:
Use ‘impatiently’ in place of ‘impatient’ as when we use ‘look at’ in a sentence, it means ‘to see’. So it requires an Adverb and not an Adjective.
e.g. He looks suspiciously at those who meet him.

Q13. In each of the following questions, various sentences are given and you have to choose the one which has some or any grammatical error in it. In the questions where option (E) is all are correct and all the sentences are grammatically correct choose option (E) as the correct choice.
At some point, that stopped bugging her and became an attraction.
Tiger finished the round at tenth, seven strokes behind the leaders.
They are at loggerheads over how best to tackle the fiscal cliff.
Don’t go by his appearance, he is capable at doing any work without any hesitation.
The city was at the mercy of the occupying forces.
Solution:
Replace ‘at’ by ‘of’ as “capable, conscious, ambitious, desirous” are followed by Preposition ‘of’.
e.g. He is capable of doing this work.

Q14. In each of the following questions, various sentences are given and you have to choose the one which has some or any grammatical error in it. In the questions where option (E) is all are correct and all the sentences are grammatically correct choose option (E) as the correct choice.
Walking north into the wind that is blowing south is an example of walking against the wind.
It is easy to see that a lawyer’s demeanour in court may be prejudicial against the interests of his client.
The second favourite won the race at odds of two to one against.
He stands out against his local classmates.
All are correct.
Solution:
Replace ‘against’ by ‘to’ as ‘prejudicial’ is always followed by the Preposition ‘to’.

Q15. In each of the following questions, various sentences are given and you have to choose the one which has some or any grammatical error in it. In the questions where option (E) is all are correct and all the sentences are grammatically correct choose option (E) as the correct choice.
I left the station-master's office, and found the poor Alsatian waiting at the door.
An example of being on the political left is a pro-choice person.
Jonathan was playing cars with Destiny in the family room floor while Carmen straightened up the clutter left by so many people.
He left playing, after his accident.
You left your immigration problems to sentimentalists and money-makers.
Solution:
Use ‘left off’ or ‘gave up’ in place of ‘left’ as “leave off/give up” means “stop” while “leave” means “ go away from”. e.g. It is time to leave off work. Or, He gave up smoking.

               





You may also like to Read:
      

All the Best BA'ians for SBI PO and Clerk Main!!

Print Friendly and PDF

No comments