SBI PO/Clerk Mains Current Affairs Questions | 7th July 2019



SBI PO/Clerk Mains Current Affairs Questions | 7th July 2019

Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Mains 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.


Q1. The United Nations observes first Saturday of July every year as.......
International Mother Earth Day
International Day of Cooperatives
World Book and Copyright Day
World Population Day
United Nations International Day in Support of Victims of Torture
Solution:
The United Nations observes first Saturday of July every year as International Day of Cooperatives. The day is celebrated to increase the awareness of cooperatives. The event underscores the contributions of the cooperative movement in resolving the major problems addressed by the United Nations. 
Theme for 2019: COOPS 4 DECENT WORK.

Q2. Which of the following state owned bank has set up a centralised hub “Centralised MSME & Retail Group” which will process retail and MSME loans for the better efficiency of branches in business acquisition?
Canara Bank
Syndicate Bank
Punjab National Bank
State Bank of india
Punjab & Sind Bank
Solution:
Punjab & Sind Bank has set up a centralised hub “Centralised MSME & Retail Group”. It will process retail and MSME loans for the better efficiency of branches in business acquisition. The Cen-MARG has been envisioned to ensure qualitative improvement in credit appraisal, improved turnaround time, uniform documentation, and efficient monitoring.

Q3. Nasscom has partnered with which of the following to organise ‘World Skills India’s International Cloud Computing Challenge 2019’?
National Skill Development Council
National State Development Corporation
National Skill Development Corporation
National Science Development Corporation
National Social Development Corporation
Solution:
Nasscom partners with National Skill Development Corporation to organise ‘World Skills India’s International Cloud Computing Challenge 2019’.

Q4. The South Central Railway has commissioned the longest electrified tunnel of India. The tunnel is between Cherlopalli and Rapuru stations. What is the length of the tunnel?
6.6 km
5.4 km
5.8 km
6.2 km
6.0 km
Solution:
The South Central Railway has commissioned the longest electrified tunnel of India. The tunnel which is between Cherlopalli and Rapuru stations is 6.6 km long, is built at a total cost of ?460 crore.

Q5. The GoI has sanctioned an additional amount of Rs 358 crore to which state for the construction of new roads in rural areas?
Assam
Manipur
Sikkim
Tripura
Nagaland
Solution:
The GoI has sanctioned an additional amount of Rs 358 crore for the construction of new roads in rural areas of Tripura. Capital of Tripura: Agartala, CM: Biplab Kumar Deb, Governor: Kaptan Singh Solanki.

Q6. The Union Cabinet has approved the pact signed between India and Maldives to start passenger and cargo services via sea route. The MoU will pave way for ferry services between Maldives and India. What is the capital of Maldives?
Maafushi
Ari Atoll
Meeru Island
Hukuru Miskiy
Male
Solution:
The Union Cabinet has approved the pact signed between India and Maldives to start passenger and cargo services via sea route. The MoU will pave way for ferry services between Maldives and India. Capital of Maldives: Male.

Q7. The Hong Kong government has approved over $9 million for relief and rehabilitation work in cyclone-hit Odisha. The grants will benefit around 45,100 victims of “....... cyclone”.
Hud Hud
Gaja
Vayu
Fani
Nargis
Solution:
The Hong Kong government has approved over $9 million for relief and rehabilitation work in cyclone-hit Odisha. The grants will benefit around 45,100 victims of “Fani cyclone”

Q8. Indian Army Chief has released a Kargil Tribute Song to honour, salute and pay homage to the Kargil martyrs and war veterans. Who among the following is the present Indian Army Chief?
Karambir Singh
B S Dhanoa
Bipin Rawat
K Natarajan
Dalbir Singh Suhag
Solution:
Army Chief General Bipin Rawat has released a Kargil Tribute Song to honour, salute and pay homage to the Kargil martyrs and war veterans. The song has been composed by eminent Hindi lyricist Sammer Anjaan and sung by Shatadru Kabir.

Q9. An MoU has been signed between CSIR-Centre for Cellular and Molecular Biology (CCMB) and CDFD to enable better ways of diagnosis and treatment of genetic disorders. What does "F" stands for in CDFD?
Finding
Fingerprinting
Formulae
Forging
Framing
Solution:
An MoU has been signed between CSIR-Centre for Cellular and Molecular Biology (CCMB) and Centre for DNA Fingerprinting and Diagnostics (CDFD). The aim of the MoU is to enable better ways of diagnosis and treatment of genetic disorders.

Q10. In which of the following cities India’s first Design Development Center ‘Fashionova’ was launched to promote the city in the field of the fashion design sector?
Surat
Patna
Pune
Lucknow
Hyderabad
Solution:
India’s first Design Development Center ‘Fashionova’ was launched in the Textile city Surat. The centre will promote the city in the field of the fashion design sector.

Q11. Reliance Jio ties up with which of the following organizations for digital literacy initiative ‘Digital Udaan’?
Snap Chat
Instagram
Whatsapp
Twitter
Facebook
Solution:
Reliance Jio ties up with Facebook for digital literacy initiative ‘Digital Udaan’. The initiative will have audio-visual training in 10 regional languages.

Q12. The Henley Passport Index 2019 have ranked the Indian passport on the 86th position with a mobility score of 58. Which of the following 2 countries holds the top spot with a score of 189?
Japan and Singapore
Japan and China
Russia and Singapore
USA and Singapore
Japan and UK
Solution:
The Henley Passport Index 2019 have ranked the Indian passport on the 86th position with a mobility score of 58. The score points out that Indian passport holders can access 58 countries around the world without a prior visa. Japan and Singapore holds the top spot with a score of 189.

Q13. UNESCO’s World Heritage Committee has listed Babylon as a World Heritage Site. Babylon is developed as a walled city of mudbrick temples and towers, constituting the Tower of Babel, and the Ishtar Gate. Babylon is situated in which of the following countries?
Israel
Iran
Iraq
Oman
Yemen
Solution:
UNESCO’s World Heritage Committee has listed Iraq’s Babylon as a World Heritage Site. Babylon is developed as a walled city of mudbrick temples and towers, constituting the Tower of Babel, and the Ishtar Gate.

Q14. India’s first Design Development Center ‘Fashionova’ was launched in the Textile city Surat. The centre will promote the city in the field of the fashion design sector. Who among the following is the chief minister of Gujarat?
Nitish Kumar
Manohar Lal Khattar
Devendra Fadnavis
Vijay Rupani
Akhilesh Yadav
Solution:
India’s first Design Development Center ‘Fashionova’ was launched in the Textile city Surat. The centre will promote the city in the field of the fashion design sector. Chief Minister of Gujarat: Vijay Rupani.

Q15. What is the theme for International Day of Cooperatives 2019?
Coops 4 decent work
Sustainable societies through cooperation
Co-operatives ensure no one is left behind
Cooperatives: The power to act for a sustainable future
The power of cooperative societies
Solution:
The United Nations observes first Saturday of July every year as International Day of Cooperatives. The day is celebrated to increase the awareness of cooperatives. The event underscores the contributions of the cooperative movement in resolving the major problems addressed by the United Nations. 
Theme for 2019: COOPS 4 DECENT WORK.

1 comment: