Static GK Questions for SBI Clerk Main: 23rd July

Dear Aspirants,

SBI Clerk Main Static GK Questions

Static GK Questions for SBI Clerk Main

In every Bank/Insurance/SSC and Other competitive exams, there will be some questions of Static GK based. So, here we have given the most important static gk questions for SBI Clerk Main 2019. These questions are not only important for SBI Clerk Main but also for IBPS RRB PO/Clerk, EPFO Assistant and SSA, and other upcoming exams.




Q1. “Kargil: Untold stories from the War” Book has released recently. In which Year Kargil War fought between India-Pakistan?
1995
1996
1997
1998
1999
Solution:
The Kargil War, also known as the Kargil conflict, was an armed conflict between India and Pakistan that took place between May and July 1999.

Q2. Sri Lanka signs agreement with India to upgrade railway lines. Who is the present president of Sri Lanka?
Mahinda Amaraweera
Lakshman Yapa Abeywardena
John Amaratunga
Maithripala Sirisena
Nimal Siripala de Silva
Solution:
Pallewatte Gamaralalage Maithripala Yapa Sirisena is a Sri Lankan politician, the seventh and current President of Sri Lanka,

Q3. INS Sagardhwani embarks on mission Sagar Maitri. Who is present Chief of India Navy?
Admiral Sunil Lanba
Admiral Robin K. Dhowan
Admiral Devendra Kumar Joshi
Admiral Madhvendra Singh
Admiral Karambir Singh
Solution:
The present Chief of India Navy is Admiral Karambir Singh.

Q4. Sachin Tendulkar 6th Indian to be inducted into ICC Hall of Fame. Which of the following Indian Player is not included in the List?
Bishan Singh Bedi
Kapil Dev
Sunil Gavaskar
Saurav Ganguly
Rahul Dravid
Solution:
Saurav Ganguly is not in the list of ICC Hall of Fame.

Q5. PT Usha nominated for IAAF Veteran Pin. PT Usha belongs to which sports?
Athletics
Footballer
Hockey
Judo
Basketball
Solution:
Pilavullakandi Thekkeparambil Usha is a retired Indian track and field athlete. She has been associated with Indian athletics since 1979. She is often called the "Queen of Indian track and field.

Q6. France celebrates 14th July as its “National day”. What is the Capital of France?
Delhi
Paris
Colombo
Beijing
Tokyo
Solution:
Paris, France's capital is a major European city and a global center for art, fashion, gastronomy, and culture. Its 19th-century cityscape is crisscrossed by wide boulevards and the River Seine.

Q7. Lewis Hamilton wins sixth British Grand Prix. Hamilton belongs to which sports?
F1 Car Race
Basketball
Shooting
Soccer
Rugby
Solution:
Lewis Carl Davidson Hamilton MBE is a British racing driver who races in Formula One for Mercedes-AMG Petronas Motorsport.

Q8. ‘Robot umpires’ debut in US baseball league. Baseball is the National sports of which of the following countries?
Japan
China
South Korea
USA
Russia
Solution:
Baseball is the national sports of the USA.

Q9. Women Startup Summit 2019 hosted by Kerala. Who is the present Chief Minister of Kerala?
HD Kumaraswamy
Pinarayi Vijayan
V Narayanasamy
Edappadi K Palaniswami
K Chandrashekar Rao
Solution:
Pinarayi Vijayan is an Indian politician who is the current Chief Minister of Kerala, serving since 25 May 2016.

Q10. The Bharat Chamber of Commerce (BCC) signs MoU with BRICS chamber to promote trade. Which country is not included in the BRICS group?
Brazil
Russia
China
Indonesia
South Africa
Solution:
BRICS is the acronym coined for an association of five major emerging national economies: Brazil, Russia, India, China, and South Africa. Indonesia is not included in the BRICS group of the country.

Q11. “Operation Thirst” launched by Railway Protection Force (RPF). Who is the present Union Railway Minister of India?
Piyush Goyal
Amit Shah
Arjun Munda
Ramvilas Paswan
Harsimrat Kaur Badal
Solution:
Piyush Ved Prakash Goyal is an Indian politician and the current minister of Ministry of Railways|Railways and Commerce in the Government of India.

Q12. Walmart Labs acqui-hires startups FloCare and BigTrade. Who is the CEO of Walmart?
Tim Cook
Satya Nadela
Doug McMillon
Sundar Pichai
Shantanu Narayen
Solution:
Carl Douglas McMillon is an American businessman, and the president and chief executive officer of Walmart Inc. 

Q13. The International Cricket Council (ICC) has suspended Zimbabwe Cricket with immediate effect. Who is Present Chairman of ICC?
Zaheer Abbas
Mustafa Kamal
Shashank Manohar
David Morgan
Sharad Pawar
Solution:
Shashank Vyankatesh Manohar is a prominent Indian lawyer and cricket administrator. 

Q14. 43rd session of the World Heritage Committee of UNESCO. Where is the Headquarter of UNESCO?
Rome
Paris
Brussels
Geneva
Jakarta
Solution:
Paris, France to serve as the headquarters for the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization.

Q15. SEBI sets up panel to review margins on derivatives. SEBI was established in which year?
1992
1990
1988
1993
1994
Solution:
The Securities and Exchange Board of India was established on April 12, 1992, in accordance with the provisions of the Securities and Exchange Board of India Act, 1992.

               





You may also like to read:

Print Friendly and PDF

No comments