Latest Banking jobs   »   Blood Relation Questions for SIDBI Grade...

50+ Blood Relation Questions for SIDBI Grade A 2022 Exam

50+ Blood Relation Questions for SIDBI Grade A 2022 Exam: Blood Relation is one of the most important topics under the logical reasoning section and is generally asked in the banking exams. To score good marks in this topic, you require a logical approach and an understanding of family relations. To solve Blood relation questions effectively, an understanding of the family tree will play a major role. A family tree is a pictorial representation of different generations of a family. Various symbols and notations are used for the systematic representation of a family tree. The SIDBI Grade A 2022 exam is scheduled to be held on 16th April 2022, therefore candidates should practice this topic from the questions provided below in this article.

Click here to download SIDBI Grade A Admit Card 2022 

50+ Blood Relation Questions for SIDBI Grade A 2022 Exam

There are mainly three types of questions that are asked on this topic i.e. statements/conversations based questions, coded blood relations, puzzles based on blood relations. To help you in the preparation of this topic, we are providing some tips below

  • Try to figure out the generations correctly
  • Always draw the family tree before solving blood relation problems
  • Always look for direct relations to ancestors and predecessors for drawing the family tree

50+ Important DI Questions for SIDBI Grade A 2022 Exam

50+ Blood Relation Questions for SIDBI Grade A 2022 Exam_50.1

50+ Blood Relation Questions for SIDBI Grade A 2022 Exam

Directions (1-2): Read the following information carefully and answer the questions given below.
There is a family consisting of six members named U, M, T, N, G, and V. There are two married couples. U is V’s brother-in-law and N’s son. M has only one daughter T who is also U’s sister. N is G’s maternal grandparent. G is a male person of the family.

Q1. How is V related to M?
(a) Grandson
(b) Son
(c) Son in law
(d) Husband
(e) None of these

Q2. Who is grandfather of G?
(a) M
(b) N
(c) T
(d) U
(e) Cannot be determined

Directions (3-4): Study the following data carefully and answer the questions accordingly.
R is the mother of C. F is the son of H. G is the brother of R. R has only one daughter. C is the sister of H. T is the father of H. H is married to E.

Q3. How is R related to E?
(a) Sister-in-law
(b) Sister
(c) Mother
(d) Mother-in-law
(e) None of these

Q4. How is H related to R?
(a) Brother
(b) Son
(c) Nephew
(d) Niece
(e) None of these

Directions (5-7): Read the following information carefully and answer the questions given below.
There are ten members in a family of three generations in which there are three married couples. R is the daughter-in-law of P. O who is the sibling of P is the son of Z. C is unmarried. S is the male member of the family. B is the mother of O. Z is the brother-in-law of C.D is the sibling of R. P who is the son-in-law of Q is married to A.

Q5. What is the relation of C with respect to O?
(a) Uncle
(b) Nephew
(c) Niece
(d) Aunt
(e) Either (a) or (d)

Q6. If Q is the father of A then what is the relation of Q with respect to P?
(a) Father
(b) Mother
(c) Mother-in-law
(d) Father-in-law
(e) None of these

Q7. How many sons do Z has?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Cannot be determined
(e) None

Directions (8-11): Study the following data carefully and answer the questions accordingly.
There are nine members who belong to a family having three generations. S and U are siblings. U is the only daughter of Y and she is married. T is the Nephew of W and Z has no child. Y is the father-in-law of X, who is not a male. W is the son of R, who is the husband of V. W is the brother of X. Z is the brother-in law of S.

Q8. How S is related to T?
(a) Grandfather
(b) Sister
(c) Uncle
(d) Father
(e) None of these

Q9. Who is the maternal grandfather of T?
(a) Y
(b) V
(c) R
(d) W
(e) Can’t be determined

Q10. How X is related to V?
(a) Son-in-law
(b) Daughter-in-law
(c) Daughter
(d) Sister
(e) None of these

Q11. How W is related to S?
(a) Son
(b) Brother
(c) Sister-in-law
(d) Brother-in-law
(e) None of these

50+ Blood Relation Questions for SIDBI Grade A 2022 Exam_60.1

Directions (12-15): Study the following data carefully and answer the questions accordingly.
A family has eight members B, C, D, E, F, S, Z, and U. There are 3 generations consisting of equal numbers of male and female members. There are two married couples. U’s brother has only one nephew and U is father of Z. D is unmarried and C has only one niece. D’s brother-in-law has two daughters. F’s son-in-law is married to Z. Z has only one sibling. U is father-in-law of S who have two daughters.

Q12. How many couples are there in the family?
(a) Four
(b) One
(c) Three
(d) Two
(e) Can’t be determined

Q13. Who among the following are the youngest family members?
(a) S, E
(b) Z, D
(c) B, E
(d) D, B
(e) None of these

Q14. Which of the following group represents the female members?
(a) Z, E, F, C
(b) F, D, S, E
(c) B, F, E, B
(d) E, B, S, Z
(e) Can’t be determined

Q15. Find the odd one.
(a) Son-in-law of F
(b) Brother-in-law of S
(c) Daughter of the sister of D
(d) Nephew of C
(e) Brother of U’s daughter

Directions (16-17): Study the data carefully and answer the questions accordingly.
There are seven members in a family with two married couples. O is the grandfather of X, who is the son of I. M and N are only two children of P, who is the sister of Q. M is an unmarried female. I is not the son-in law of P. Number of males is more than the number of females. X is nephew of M.

Q16. How Q is related to O?
(a) Uncle
(b) Nephew
(c) Brother
(d) Son
(e) Brother-in-law

Q17. How O is related to I?
(a) Bother
(b) Uncle
(c) Father
(d) Father-in-law
(e) Son

Directions (18-20): Study the following information carefully and answer the questions given below.
There are three married couples in the family of eight members and there are three generations in this family. F is the only son of C. G is the only sister-in-law of P. D is the grandmother of M who is the daughter of F. H is the father of N who is the only daughter of G. M is niece of G. P and G are married women.

Q18. How is M related to N?
(a) Brother
(b) Sister
(c) Mother
(d) Cousin
(e) None of these

Q19. How many males are there in the family?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
(e) Five

Q20. If E is the brother of D, then how is E related to F?
(a) Father
(b) Maternal Uncle
(c) Brother
(d) Son
(e) None of these

Directions (21-22): Study the following information carefully and answer the questions that follow.
In a three-generation family, there are eight members, Z, A, B, C, D, E, F, and G in which there are three married couples. D is the mother of C who is the brother-in-law of B. G is the paternal uncle of C. F has only two sons and both sons are married. C is the grandson of F. E is the daughter-in-law of F. D has only one child. A does not belong to the 3rd generation.

Q21. What is the relation of B with respect to C?
(a) Son in law
(b) Brother in law
(c) Sister in law
(d) Brother
(e) Can’t be determined

Q22. Who is the mother-in-law of E?
(a) Z
(b) A
(c) F
(d) C
(e) Can’t be determined

Directions (23-25): Read the following information carefully and answer the questions given below.
There are eleven members in a family of three generations in which there are three married couples. B is the brother of E who is the sister-in-law of D. A is not the spouse of E. Q is the female member of the family. L is the father-in-law of E. H is the granddaughter of C who is the spouse of L. H is the daughter of E. T is the sister-in-law of L. Sibling of H is the daughter-in-law of O. T is unmarried. O is the mother of A. M is one of the members of the family.

Q23. How many female members are there in the family?
(a) Six
(b) Seven
(c) Eight
(d) Either (a) or (b)
(e) None of these

Q24. What is the relation of Q with respect to O?
(a) Son-in-law
(b) Daughter-in-law
(c) Son
(d) Daughter
(e) None of these

Q25. Who is the grandmother of H?
(a) C
(b) T
(c) M
(d) Q
(e) O

Directions (26-28): Read the following information carefully and answer the questions given below.
There are nine family members i.e. F, M, O, P, L, K, W, J and D in a three-generation family in which three are married couples. L is the sister-in-law of O and F is the brother of W. W is the nephew of O, who is the father of M. J is the daughter-in-law of D. D is the spouse of P, who is the mother of K. K is married to L.

Q26. What is the relation of M with respect to D?
(a) Grandson
(b) Son
(c) Granddaughter
(d) Cannot be determine
(e) Daughter

Q27. How many female members are there in the family?
(a) Three
(b) Four
(c) Five
(d) Cannot be determined
(e) Six

Q28. What is the relation of O with respect to F?
(a) Father
(b) Uncle
(c) Brother
(d) Son
(e) None of these

Directions (29-30): Read the following information carefully and answer the questions given below.
There is a family consisting of six members named R, J, Q, K, D, and S. There are three generations and two married couples in this family. R is S’s brother-in-law and K’s son. J has only one daughter Q who is also R’s sister. K is D’s maternal grandparent. D is male person of the family.

Q29. How is S related to J?
(a) Grandson
(b) Son
(c) Son in law
(d) Husband
(e) None of these

Q30. Who is the grandfather of D?
(a) J
(b) K
(c) Q
(d) R
(e) Cannot be determined

Directions (31-33): In the following questions, the symbols #, &, @, * , $, % and © are used with the following meanings as illustrated below. Study the following information and answer the given questions:
A@B- A is the child of B.
A©B- A is the parent of B
A%B- A is father-in-law of B
A&B- A is brother-in-law of B
A$B- A is brother of B
A*B- A is wife of B
A#B- A is sister-in-law of B

Q31. If the expression ‘M©K$N@T#U, X©M$U’ is true, then which of the following is true?
(a) M is sister of U
(b) K is granddaughter of X
(c) T is mother of K
(d) N is child of U
(e) None of these

Q32. If the expression ‘C*E%F$G@K, G&H@C’ is true, then who among the following is daughter-in-law of K?
(a) E
(b) H
(c) F
(d) C
(e) None of these

Q33. If the expression ‘T$U*W@X©Q$R’ is true, then who among the following is sister-in-law of R?
(a) W
(b) X
(c) T
(d) U
(e) None of these

Directions (34-36): Study the following information carefully and answer the given questions.
There are seven members in a family i.e. A, B, C, D, E, F and G. Among them only two are married couple and only three are males. A who is unmarried, and F are siblings. B’s husband has two children. D is father of F. G is niece of A, who is not a male member. B is the mother of C, who is unmarried. E is not married to F or G.

Q34. Who among the following is Aunt of C?
(a) D
(b) E
(c) G
(d) A
(e) None of these

Q35. Who among the following is grandmother of G?
(a) E
(b) F
(c) B
(d) C
(e) None of these

Q36. How B related to A?
(a) Sister
(b) Aunt
(c) Mother
(d) Sister-in-law
(e) Brother

Directions (37-38): Read the following information carefully and answer the questions given below.
A # B means ‘A is son of B’
A $ B means ‘A is wife of B’
A * B means ‘A is sister of B’
A @ B means ‘A is brother of B’
A & B means ‘A is father of B’

Q37. If ‘A # B $ C @ D & E’, which of the following is true?
(a) E is the sister of C
(b) C is an aunt of A
(c) D is the brother-in-law of B
(d) A is the son of D
(e) None is true

Q38. Which of the following shows that R is the daughter-in-law of S?
(a) Q & R * T @ P # U * S
(b) Q $ R & T @ P * S & U
(c) R & Q * T @ P $ U & S
(d) Q & R $ T @ P # S & U
(e) None of these

Directions (39-41): Study the following information carefully to answer the following question:
There are eight members in the family having three generations. There are only three married couple. A is mother of D. G is son in law of B. H is nephew of D. C has only one son. F is granddaughter of C. E is mother of F. D is unmarried.

Q39. How C is related to D?
(a) Father
(b) Mother
(c) Son
(d) Son in law
(e) Brother

Q40. Who among the following is son in law of E?
(a) A
(b) C
(c) H
(d) G
(e) None of these

Q41. Who among the following is niece of D?
(a) C
(b) E
(c) H
(d) F
(e) G

Directions (42-): Each of these questions is based on the following information:
(i) P % Q means P is the father of B.
(ii) P @ Q means P is the sister of B.
(iii) P $ Q means P is the brother of B.
(iv) P * Q means P is the son of B.

Q42. In the expression ‘S $ R % Q @ Y * M’, how is M related to S?
(a) Aunt
(b) Mother
(c) Sister
(d) Sister in law
(e) None of these

Q43. In the expression N @ M * A $ S % Z, how is S related to N?
(a) Aunt
(b) Uncle
(c) Sister
(d) Sister in law
(e) None of these

Directions (44-46): Study the following information carefully and answer the given questions:
M, P, Q, R, S, T, and W are seven persons of three generations living in the same house. There are two married couples in the house. M is the only daughter of P, who is the paternal grandfather of T. R is the son of Q. T is the daughter of S. R is the father of W. T is the sister of W.

Q44. How is M related to S?
(a) Mother in-law
(b) Sister-in-law
(c) Father-in-law
(d) Sister
(e) Can’t determine

Q45. How is W related to R?
(a) Son
(b) Father
(c) Daughter
(d) Can’t determined
(e) Mother

Q46. Which of the following is the pair of “husband-wife”?
(a) P, W
(b) T, M
(c) M, S
(d) Q, M
(e) R, S

Directions (47-48): Study the following information carefully and answer the questions given below:
There are Seven Members A, B, C, D, E, F and L in a family. There are two married couples and only three generations in the family. F is grandmother of B, who is niece of D. F has one son and one daughter. C is brother-in-law of D. L is grandfather of E. B has one sibling.

Q47. How is F related to mother of B?
(a) sister
(b) grandmother
(c) daughter
(d) mother
(e) wife

Q48. How is C related to child of A?
(a) Grandfather
(b) father
(c) Uncle
(d) Brother
(e) Cousin

Direction (49-51): In the following questions, the symbols #, &, @, * , $, % and © are used with the following meanings as illustrated below. Study the following information and answer the given questions:
A@B- A is the child of B.
A©B- A is the parent of B
A%B- A is father-in-law of B
A&B- A is brother-in-law of B
A$B- A is brother of B
A*B- A is wife of B
A#B- A is sister-in-law of B

Q49. If the expression ‘P@Q©R*S, P&S, T%S’, is true, then how P is related to T?
(a) Father
(b) Daughter
(c) Son
(d) Son-in-law
(e) None of these

Q50. If the expression ‘G*H©L$K#M’ is true, then who among the following is daughter-in-law of G (K is unmarried and G have only two children)?
(a) H
(b) L
(c) K
(d) M
(e) Can’t be determined

Q51. If the expression ‘D$F*K©R©G@H’, then how G is related to K?
(a) Granddaughter
(b) Son
(c) Daughter-in-law
(d) Grandson
(e) Can’t be determined

Directions (52-53): Study the following information carefully and answer the questions given below.
There are seven members in a family. In this family two married couples and three generations. C is aunt of K. N is paternal grandfather of O. L has two sons. R is mother of O. P is not married to L. O is niece of K. P is a married male. C is not sibling of L.

Q52. Who among the following is nephew C?
(a) P
(b) O
(c) K
(d) Both (a) and (c)
(e) None of these

Q53. Who among the following is the mother of P?
(a) R
(b) K
(c) L
(d) C
(e) None of these

Question Number Answer
1 C
2 E
3 D
4 B
5 E
6 D
7 B
8 D
9 C
10 C
11 D
12 D
13 C
14 C
15 C
16 E
17 D
18 D
19 C
20 B
21 E
22 E
23 D
24 B
25 D
26 D
27 D
28 B
29 C
30 E
31 C
32 B
33 D
34 D
35 A
36 D
37 C
38 D
39 A
40 D
41 D
42 D
43 B
44 B
45 D
46 E
47 D
48 B
49 C
50 D
51 E
52 D
53 C

Download your free content now!

Congratulations!

50+ Blood Relation Questions for SIDBI Grade A 2022 Exam_80.1

Download Hindu Review of October 2021: Free PDF

Download your free content now!

We have already received your details!

50+ Blood Relation Questions for SIDBI Grade A 2022 Exam_90.1

Please click download to receive Adda247's premium content on your email ID

Incorrect details? Fill the form again here

Download Hindu Review of October 2021: Free PDF

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *