SBI PO/Clerk Main Banking Awareness Quiz: 17th July

Dear Aspirants,
SBI PO/Clerk Main Banking Awareness Quiz: 17th July

SBI PO/Clerk Mains Banking Awareness Quiz

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.


About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 3 Months
  3. 9 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
8449 563/month
BUY NOW


Q1. Where is the headquarter of Federal Bank?
Kochi
Mumbai
New Delhi
Bengaluru
Chennai
Solution:
Federal Bank is a Private Sector, scheduled commercial bank in India, headquartered in Kochi, Kerala.
Q2. Which private sector bank was earlier known as UTI Bank?
Axis Bank
ICICI Bank
HDFC Bank
Yes Bank
Federal bank
Solution:
Axis Bank was earlier known as UTI Bank.
Q3. The rural co-operatives are further divided into short-term and long-term structures. The short-term cooperative banks are tiered operating in different states. These are........?
State Co-operative Banks
District Central Co-operative Banks
Primary Agricultural Credit Societies
All of the above
None of the given options is true
Solution:
All of the above.
Q4. Co-operative banks are registered with...?
Reserve Bank of India (RBI)
Union Government
Registrar of Cooperative Societies (RCS)
Securities and Exchange Board of India (SEBI)
None of the given options is true
Solution:
Co-operative banks are registered with RBI.
Q5. Apna Sahakari Bank Ltd is located in-
Bhopal, Madhya Pradesh
Kolkata, West Bengal
Lucknow, Uttar Pradesh
Mumbai, Maharashtra
None of the given options is true
Solution:
Apna Sahakari Bank Ltd is located in Mumbai.
Q6. Who was the first Indian to hold the position of the governor of the Reserve Bank of India?
Chintaman Dwarakanath Deshmukh
Benegal Rama Rau
HVR Iengar
PC Bhattacharya
LK Jha
Solution:
Chintaman Dwarkanath Deshmukh, a member of the Indian Civil Service, was the first Indian Governor of the Reserve Bank. His association with the Bank commenced in 1939, when he was appointed Government's liason officer. He later served as Secretary and thereafter in 1941 as Deputy Governor of the Bank. On the demise of James Taylor, he took over stewardship of the Bank and was appointed Governor in August, 1943.
Q7. Which of the following Acts is not administered by Reserve Bank of India?

Public Debt Act, 1944/Government Securities Act, 2006
Insurance Regulatory and Development Authority of India Act, 1999
Foreign Exchange Management Act, 1999
Payment and Settlement Systems Act, 2007
Government Securities Regulations, 2007
Solution:
The Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) Act 1999 specifies the authority's composition. IRDAI Act 1999 is not administered by Reserve Bank of India.
Q8. Who was the first Governor of the Reserve Bank?
Sir Benegal Rama Rau
Sir CD Deshmukh
Sir Osborne Smith
Sir James Taylor
Sir KG Ambegaonkar
Solution:
Sir Osborne Smith was the first Governor of the Reserve Bank. A professional banker, he served for over 20 years with the Bank of New South Wales and 10 years with the Commonwealth Bank of Australia before coming to India in 1926 as a Managing Governor of the Imperial Bank of India.
Q9. The Reserve Bank of India performs the supervisory function under the guidance of the BFS. What is the full form of BFS?
Board for Financial Security
Board for Financial System
Board for Financial Service
Board for Financial Supervision
Bank for Financial Supervision
Solution:
The Reserve Bank of India performs the supervisory function under the guidance of the Board for Financial Supervision (BFS).
Q10. Shaktikanta Das has assumed charge as the _____________ Governor of the Reserve Bank of India effective 12th December 2018.

22nd
24th
26th
23rd
25th
Solution:
Shri Shaktikanta Das has assumed charge as the 25th Governor of the Reserve Bank of India effective 12th December 2018. Immediately prior to his current assignment, he was acting as Member, 15th Finance Commission and G20 Sherpa of India.
Q11. Bank of Baroda has signed an MoU with agriculture services companies to develop an agriculture digital platform _____________________ which will provide solutions for agricultural requirements.
Baroda Khet
Baroda Krishi
Baroda Farmer
Baroda Kisan
Baroda Sichai
Solution:
Bank of Baroda has signed an MoU with agriculture services companies to develop an agriculture digital platform, Baroda Kisan, which will provide solutions for agricultural requirements. BoB has signed the agreement with Skymet Weather Services, Weather Risk Management Services, BigHaat, Agrostar India, EM3 Agri Services, and Poorti Agri Services.
Q12. The Finance Ministry has decided to infuse _____________________ crores into state-owned Bank of Baroda (BoB) after of the merger of two other public sector lenders Dena Bank and Vijaya Bank with BoB.
Rs 5,042 crore
Rs 1,342 crore
Rs 9,745 crore
Rs 10,321 crore
Rs 6,742 crore
Solution:
The Finance Ministry has decided to infuse Rs 5,042 crore into state-owned Bank of Baroda (BoB) after the merger of two other public sector lenders Dena Bank and Vijaya Bank with BoB.
Q13. State-owned lender Punjab National Bank (PNB) had sold stake in its housing finance arm, PNB Housing Finance (PNBHF) to General Atlantic Group and Varde Partners for Rs 1,851 crore at Rs 850 per share. PNB based in-
Mumbai
Kolkata
Hyderabad
Chennai
New Delhi
Solution:
State-owned lender Punjab National Bank (PNB) had sold stake in its housing finance arm, PNB Housing Finance (PNBHF) to General Atlantic Group and VardePartners for Rs 1,851 crore at Rs 850 per share. Both VardePartners and General Atlantic Group will buy 1.089 crore shares each at Rs 850 per share in the housing finance company from Punjab National Bank. PNB based in New Delhi.
Q14. Which organisation has set the average base rate to be charged from borrowers by non-banking financial companies (NBFCs) and micro-finance institutions (MFIs) at 9.21% for the first quarter of the current fiscal (April-June)?
IRDAI
RBI
NABARD
SEBI
TRAI
Solution:
The Reserve Bank set the average base rate to be charged from borrowers by non-banking financial companies (NBFCs) and micro-finance institutions (MFIs) at 9.21% for the first quarter of the next fiscal (April-June). The regulator in February 2014 had issued directions to NBFC-MFIs regarding pricing of credit.
Q15. Kotak Mahindra Bank (Kotak) stated that it will charge customers for UPI transactions starting 1st of May 2019. Where is the headquarters of Kotak Mahindra Bank?
Bengaluru
Hyderabad
Chennai
Mumbai
Kochin
Solution:
Kotak Mahindra Bank (Kotak) stated that it will charge customers for UPI transactions starting 1st of May 2019. For each Kotak Bank account, the first 30 UPI fund transfers will be free, after which a charge will be levied on all fund transfers from the bank account.

               



You may also like to Read:
   
All the Best BA'ians for SBI PO and Clerk Main!!

Print Friendly and PDF