SBI PO/Clerk Main Banking Awareness Quiz: 18th July

Dear Aspirants,
SBI PO/Clerk Main Banking Awareness Quiz: 18th July

SBI PO/Clerk Mains Banking Awareness Quiz

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.


About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW


Q1. Who was the first Chairman and Managing Director (CMD) of Exim Bank?

Ravneet Kaur
TCA Ranganathan
RC Shah
Kalyan Banerji
Yaduvendra Mathur
Solution:
Shri. R.C. Shah was the first Chairman and Managing Director (CMD) from 1982 - 1985 of EXIM Bank. His extensive commercial and international Banking experience built a strong decision-making muscle that pushed us towards our objectives. His vision nurtured our organisational culture from being flat and non hierarchical to being multi disciplinary and problem solving in approach.
Q2. ECGC Ltd. wholly owned by Government of India, was set up in ______________ with the objective of promoting exports from the country by providing Credit Risk Insurance and related services for exports.
1935
1982
1964
1949
1957
Solution:
The ECGC Limited (Formerly Export Credit Guarantee Corporation of India Ltd) is a company wholly owned by the Government of India based in Mumbai, Maharashtra.[1] It provides export credit insurance support to Indian exporters and is controlled by the Ministry of Commerce. Government of India had initially set up Export Risks Insurance Corporation (ERIC) in July 1957. It was transformed into Export Credit and Guarantee Corporation Limited (ECGC) in 1964 and to Export Credit Guarantee Corporation of India in 1983.
Q3. ECGC is essentially an export promotion organization, seeking to improve the competitiveness of the Indian exporters by providing them with credit insurance covers. What is meaning of "G" in ECGC?
Guarantee
General
Government
Grameen
Grand
Solution:
ECGC Ltd. (Formerly known as Export Credit Guarantee Corporation of India Ltd.) wholly owned by Government of India


Q4. AIIB is a new multilateral financial institution founded to bring countries together to address the daunting infrastructure needs across Asia. AIIB stands for-

Asian Infrastructure Investment Bureau
Asian Infrastructure Investment Bank
Association Infrastructure Investment Bank
Asian International Investment Bank
Asean International Indian Bank
Solution:
The Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) is a multilateral development bank that aims to support the building of infrastructure in the Asia-Pacific region. The bank currently has 70 members as well as 27 prospective members from around the world.

Q5. ICSID is one of the five organizations of the World Bank Group. What is the meaning of "D" in ICSID?
Districts
Division
Development
Disputes
Department
Solution:
The International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID) is an international arbitration institution established in 1966 for legal dispute resolution and conciliation between international investors.
Q6. The World Bank Group consists of how many organisations-
One
Two
Three
Four
Five
Solution:
The World Bank Group consists of five member institutions: International Bank for Reconstruction and Development (IBRD), International Development Association IDA), International Finance Corporation (IFC), Multilateral Investment Guarantee Agency (MIGA), and International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID).

Q7. The World Bank is like a cooperative, made up of --------------- member countries. These member countries, or shareholders, are represented by a Board of Governors, who are the ultimate policymakers at the World Bank.
(a)
(b)
(c)
(d)
(e)
189
193
159
173
187
Solution:
S7. Ans.(a)
Sol. The World Bank is like a cooperative, made up of 189 member countries. These member countries, or shareholders, are represented by a Board of Governors, who are the ultimate policymakers at the World Bank.

Q8. Name the agency, which is an agency to provide ‘soft-loans’ to developing countries?
Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)
Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC)
Asian Development Bank (ADB)
World Trade Organization (WTO)
International Development Association (IDA)
Solution:
IDA lends money on concessional terms. This means that IDA credits have a zero or very low interest charge and repayments are stretched over 30 to 38 years, including a 5- to 10-year grace period. IDA also provides grants to countries at risk of debt distress.
Q9. On July 15, 2014 at the sixth summit in Fortaleza, Brazil the member countries signed the Articles for the New Development Bank (NDB). What is the authorised capital of NDB?

USD 200 billion
USD 300 billion
USD 500 billion
USD 100 billion
USD 700 billion
Solution:
The New Development Bank (NDB), formerly referred to as the BRICS Development Bank, is a multilateral development bank established by the BRICS states (Brazil, Russia, India, China and South Africa). According to the Agreement on the NDB, "the Bank shall support public or private projects through loans, guarantees, equity participation and other financial instruments." Moreover, the NDB "shall cooperate with international organizations and other financial entities, and provide technical assistance for projects to be supported by the Bank. The initial authorized capital of the bank is $100 billion divided into 1 million shares having a par value of $100,000 each.
Q10. The first Board of Governors meeting of the BRICS New Development Bank was held in ____________ on July 7, 2015 where the Bank formally came into existence as a legal entity.

Manaus, Brazil
Moscow, Russia
Pretoria, South Africa
New Delhi, India
Beijing, China
Solution:
The first Board of Governors meeting of the BRICS New Development Bank was held in Moscow, Russia on July 7, 2015 where the Bank formally came into existence as a legal entity
Q11. The New Development Bank (NDB) aims to mobilize resources for development projects in BRICS, emerging economies and developing countries. Where is the headquartered of NDB?

Durban, South Africa
Brasilia, Brazil
Moscow, Russia
Shanghai, China
New Delhi, India
Solution:
The Headquarters of NDB is in Shanghai, China.
Q12. With an initial funding of $912.7 million, International Development Association (IDA) was launched on-
24th September 1960
17th December 1920
22nd November 1959
23rd May 1919
15th October 1945
Solution:
With an initial funding of $912.7 million, IDA was launched on September 24th, 1960 with 15 signatory countries - Australia, Canada, China, Germany, India, Italy, Malaysia, Norway, Pakistan, Sudan, Sweden, Thailand, United Kingdom, United States, and Vietnam.


Q13. NIBM was established in ____________________ by the Reserve Bank of India, in consultation with the Government of India, as an autonomous apex institution for research, training, education and consultancy in bank management.
1982
1949
1921
1934
1969
Solution:
National Institute of Bank Management (NIBM) was established in 1969 by the Reserve Bank of India, in consultation with the Government of India, as an autonomous apex institution for research, training, education and consultancy in bank management. Its mandate is to play a proactive role of “think-tank” of the banking system. NIBM is part of the grand vision of giving a new direction to the banking industry in India and making the industry a more cost-effective instrument for national development. Therefore, helping the managers in their endeavour to make their organizations competitive both in domestic and international markets is the mission of the Institute. NIBM, an autonomous academic institution, is governed by a Board, its highest policy-making body. The Governor of the Reserve Bank of India (the central bank of the country), is the Chairman of the Governing Board.
Q14. NIBM is part of the grand vision of giving a new direction to the banking industry in India and making the industry a more cost-effective instrument for national development. NIBM stands for-

Non-Organisation Institute of Bank Management
National Institute of Bureau Management
National Investment of Bank Management
National Institute of Bank Management
None of the given options is true
Solution:
NIBM stands for National Institute of Bank Management.

Q15. NIBM, an autonomous academic institution, is governed by a Board, its highest policy-making body. Where is the headquartered of NIBM?

Nashik, Maharashtra
Pune, Maharashtra
Mumbai, Maharashtra
Kolhapur, Maharashtra
Nagpur, Maharashtra
Solution:
The headquartered of NIBM is in Pune, Maharashtra.

               



You may also like to Read:
   
All the Best BA'ians for SBI PO and Clerk Main!!

Print Friendly and PDF