New Pattern Cloze Test For IBPS Clerk Mains: 16th January 2019

English Language Quiz For IBPS Clerk Mains 

IBPS Clerk Mains exam is round the corner.  Thus, the English Language can be an impetus for your success by helping you save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for IBPS Clerk Mains Exam. Also, few questions in the Quiz may be based on short Reading Comprehensions based on IBPS PO Mains pattern so as to make you aware of the latest exam pattern.



Preparing for IBPS 2019 Exams? Click Here to fill this form for Study Material & Updates.



                          WATCH VIDEO SOLUTIONS HERE




Directions (1-10): Read the following passage and attempt the questions as directed. 


In recent times the development discourse all over the world has been heavily influenced by the Sustainable Development Goals (SDGs) set up by the United Nations in 2015 for the year 2030. These goals are in the form of specific targets set up for key areas of development, protection of environment and various forms of life etc. If these goals are (A)…………………………., then these 15 years will be the most successful years of human history in terms of reducing distress. Hunger is sought to be almost eliminated while poverty will be reduced greatly. If SDGs help to establish the right priorities in terms of such objectives, (B)……………………………………… 

However we cannot ignore some disturbing aspects. (C) The most ambitious goals of reducing distress have been set for a time period (2015-2030) about which other available evidence indicates that this may be a period of some very adversely trends. For example, if we look at the previous 15 to 30 years, then it is clear that the world has been passing through times of very high and perhaps unprecedented inequalities. (D) The SDGs also talk about reducing inequalities, but not specifically about how exactly these trends will be checked and how actually the forces which are responsible for these trends will be checked.
Similarly, it is clear that these are times of very heavy spending on arms and ammunition, as well as (E) deceasing overall military budgets. The world is not only over-loaded with destructive weapons (including weapons of mass destruction) but in addition this high risk load is (F)………………. and increasing rapidly. The statistics of high arms spending are generally presented mainly in the context of the spending of various governments but in addition there is also the heavy spending on arms and ammunition, legal and illegal, by individuals, criminals and private militias. All this has been increasing.
The sum total of government and private expenditure on arms and ammunition is truly massive. This is also very expensive in terms of snatching away resources from meeting the needs of people. There are deeply entrenched reasons why weapons go on proliferating despite (G) ………………………… There are also very powerful forces which want this to continue. (H) But SDG documents do not tell us exactly how this trend can be checked or resolved, or what big, new and different initiatives will be taken on this important issue.
(I) Thirdly, the period of SDGs is also a highly threatening one when life sensitive environmental changes like climate change are likely to increase and cause a lot of destruction and distress. This has been well recognised for about three decades, yet the world has badly (J) lead behind in terms of the steps necessary for checking this. There are powerful forces which are responsible for this and there are also important weaknesses in the efforts. The SGD documents do not tell us how these forces will be challenged, and how these weaknesses will be removed.


Q1. Which of the following words given in the options should come at the place marked as (A) in the above paragraph to make it grammatically correct and meaningful. Also, the word should fill in the blanks given in the two sentences given below to make them contextually correct and meaningful. 



(I) Even beleaguered cities like Detroit and Chicago have ................. fiscal stability. 


(II) Cook said on Thursday that the company had ................ that scale.
redeem
proliferate
achieved
deemed
Both (a) and (c)
Solution:
'Achieved' is grammatically and contextually correct here.
Q2. Which of the following phrases should fill the blank in (B) to make it contextually correct and meaningful?
then this is a very good initiated.
then this is a very bad initiative.
then this is a very badly initiative.
then this is a very good initiating.
then this is a very good initiative.
Solution:
"then this is a very good initiative." is grammatically and contextually correct here.
Q3. In the passage given, a sentence (C) is given in BOLD. There may or may not be an error in one part of the sentence. Choose the part which has an error in it as your answer. If there in no error then choose option (E) as your answer.
The most ambitious goals of reducing distress
have been set for a time period (2015-2030) about which
other available evidence indicates that this may be a
period of some very adversely trends.
No Error
Solution:
Use 'adverse' in place of 'adversely'.
Q4. The sentence given in (D) has four words given in BOLD. Amongst the given BOLD words which of the following must replace each other to make the sentence contextually correct and meaningful.
reducing-checked
specifically-responsible
reducing-responsible
specifically-checked
No Error
Solution:
No Error
Q5. A word is given in bold in (E). Choose the word which should replace the word given in bold to make the sentence correct and meaningful. If no change is required, choose option (E) as your answer.
divesting
hinder
increasing
promulgating
None of the Above
Solution:
"Increasing" is grammatically and contextually correct here.
Q6. Which of the following words given in the options should come at the place marked (F) in the above paragraph to make it grammatically correct and meaningful. Also, the word should fill in the blanks given in the two sentences given below to make them contextually correct and meaningful. 


(I) Carefully pour the mixture over the cake lining pie pan, ....................evenly. 


(II) Heat from the political fires it has set is already ...............
aiming
spreading
reducing
curbing
aggravating
Solution:
'Spreading' is a perfect fit for all the blanks.
Q7. Which of the following phrases should fill the blank in (G) to make it contextually correct and meaningful?
their good efficiency and results.
everyone knowing how effective and cheap these are
adequate steps to improve the overall condition
everyone knowing how destructive and expensive these are
None of these
Solution:
"everyone knowing how destructive and expensive these are" is grammatically and contextually correct here.
Q8. In the passage given, a sentence (H) is given in BOLD. There may or may not be an error in one part of the sentence. Choose the part which has an error in it as your answer. If there in no error then choose option (e) as your answer.
But SDG documents do not tell us exactly how
this trend can be checked or resolved, or what
big, new and different initiatives will be
taken on this important issue.
No Error
Solution:
No Error
Q9. The sentence given in (I) has four words given in bold. Amongst the given bold words which of the following must replace each other to make the sentence contextually correct and meaningful.
threatening-distress
threatening-sensitive
sensitive-increase
sensitive-distress
No change
Solution:
"threatening-sensitive" should replace each other to make the sentence grammatically and contextually correct.
Q10. A word is given in bold in (J). Choose the word which should replace the word given in bold to make the sentence correct and meaningful. If no change is required, choose option (e) as your answer.
hamper
dissuade
loiters
lagged
Both (b) and (d)
Solution:
'Lag' means fail to keep up with another or others in movement or development. Hence, the correct option will be 'lagged'.
Directions (11-15): Read the following passage and answer the questions that follow the passage. Some words may be highlighted to help you some of the questions. 


Most parts of Odisha continued to be in the grip of an intense cold wave with snowfall reported from a few places in the interior districts of the State on Sunday.

While the lowest of 3 degrees Celsius was recorded at Daringbadi in Kandhamal district, Bhubaneswar city recorded a minimum temperature of 8.2 degrees Celsius, the lowest in the month of December in the past 22 years.
Mercury dipped below 10 degrees in as many as 18 places across the State. Phulbani, the district headquarters town of Kandhamal, recorded a minimum temperature of 4.5 degrees. 
The prevailing cold wave condition was due to an upper air trough over central India which was moving towards the eastern region.
According to the Bhubaneswar Meteorological Centre, cold wave conditions are likely to prevail for the next two days.


Q11. What emotion should be evoked by the first paragraph in the heart of a homeless person?


Ecstasy
Arcadia
Apprehension
Nonchalance
Fulfilment
Solution:
Ecstasy [noun] means ‘an overwhelming feeling of great happiness or joyful excitement’;
Arcadia [noun] means ‘a mountainous district in the Peloponnese of southern Greece.
Apprehension [noun] means ‘anxiety or fear that something bad or unpleasant will happen’;
Nonchalance [noun] means ‘the state of being nonchalant ({of a person or manner} feeling or appearing casually calm and relaxed; not displaying anxiety, interest, or enthusiasm’;
Fulfilment [noun] means ‘the achievement of something desired, promised, or predicted’;
The first paragraph ‘Most parts in Odisha continued to be in grip of an intense cold wave with snowfall reported from a few places in the interior districts of the State on Sunday’.
A homeless person would be someone who would be without home and had to spend his night out in the open.
A homeless person, in general, is expected to be poor and had lacking means to keep her/him warm during cold.
An area being subjected to an intense cold wave would make spending night out in the open for a homeless person difficult.
So, among the options, ‘apprehension’ is the correct emotion which would be evoked in the heart of a homeless person.
So, option (c) is the correct answer.
Q12. If the article was written on 30 December 2018, then based on the information given in the passage, in which year should Bhubaneswar have recorded a minimum temperature of 7 degrees Celsius in the month of December?
2008
Between 2008 and 2018
Before 1996
After 2010
After 2015
Solution:
The answer to the question can be derived from the second paragraph ‘Bhuhaneswar city recorded a mimum temperature of 8.2 degrees Celsius, the lowest in the month of December in the past 22 years.’ So, for the years between 1996 and 2018, 8.2 degrees Celsius is the lowest minimum temperature and a temperature can’t go below 8.2 degrees Celsius in the years between 1996 and 2018.
But there is a possibility for the minimum temperature to be below 8.2 degrees Celsius and even be 7 degrees Celsius before the December month of 1996.
Among the given options, ‘before 1996’ is correct.
Hence, option (c) is the correct answer.
Q13. How would the happiness level of a farmer which sow a crop growth of which thrives in cold temperature change after 2 days?
Is likely to increase
Is likely to decrease
Either Increase or remain same but NOT decrease
Either Decrease or Increase but would not remain same
Is likely to remain the same
Solution:
The last sentence of the passage, …cold wave conditions are likely to prevail for the next two days, would help us in finding the answer.
The question says that the farmer sowed a crop growth of which thrives in cold temperature, and the temperature is likely to increase, or the cold wave conditions are not likely to prevail after two days. 
So, the happiness level of a farmer which sowed a crop, growth of which thrives in cold temperature, is likely to decrease after 2 days.
Hence, option (b) is the correct answer.
Q14. From the phrase ‘upper air trough over central India which was moving towards the eastern region’, what could be infer about the direction of the air flow, if a fluid flows from high pressure to low pressure?
From downward to upward
From upward to downward
In the horizontal direction from eastward to westward
In the horizontal direction from westward to eastward
None of the above
Solution:
‘trough’ means ‘an elongated region of low barometric pressure’.
Barometric pressure means ‘air pressure’.
The phrase ‘an elongated region of low barometric pressure’ suggests there is low air pressure in the upward region. So, the air must move from downward to upward.
Hence, option (a) is the correct answer.
Q15. Which of the following word is a SYNONYM of ‘prevail’?
Betray
Sap
Misrepresent
Exist
Engender
Solution:
Prevail [verb] means ‘be widespread or current in a particular area or at a particular time’;
Exist [verb] means ‘occur or be found, especially in a particular place or situation’;
Sap [verb] means ‘gradually weaken or destroy (a person’s strength or power)’;
Betray [verb] means ‘expose (one’s country, a group, or a person) to danger by treacherously giving information to an enemy; unintentionally reveal; be evidence of’;
Misrepresent [verb] means ‘give a false or misleading account of the nature of’;
Engender [verb] means ‘give rise to’; From above, it could be understood that the word ‘exist’ is a SYNONYM of ‘prevail’.
Hence, option (d) is the correct answer.
               

Print Friendly and PDF