Current Affairs for NIACL AO Main Exam: 2nd February 2019

Dear Aspirants,

current-affairs-for-niacl-ao-main-exam-2018-19



Current Affairs for NIACL AO Main 2018-19:

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee’s simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Who among the following has been appointed as the Director General of NCC?
Ronjoy Dutta
Rajveer Singh Arora
Dilip Kumar Chopra
Rajkumar Sharma
Rajeev Chopra
Solution:
Lt Gen Rajeev Chopra assumed the appointment of Director General of NCC (DGNCC). Commissioned in the Madras Regiment in December 1980, Lt Gen Chopra is an alumnus of the National Defence Academy, Khadakwasla and Indian Military Academy, Dehradun.
Q2. The Defence Acquisitions Council, DAC chaired by Defence Minister Nirmala Sitharaman approved indigenous construction of six submarines worth INR__________.
48,000 Cr
55,000 Cr
40,000 Cr
43,000 Cr
50,000 Cr
Solution:
The Defence Acquisitions Council, DAC chaired by Defence Minister Nirmala Sitharaman approved indigenous construction of six submarines worth 40 thousand crore rupees. It is the second project under the Ministry’s ambitious strategic partnership model aiming to boost the government’s Make in India’ program.
Q3. Name the 3 banks which have been allowed to exit the PCA framework fully.
OBC, IOB and Dena bank
BoI, BoM, and OBC
Canara bank, BoI and BoB
BoM, IOB, and BoI
PNB, BOB and BoI
Solution:
Bank of India, Bank of Maharashtra and Oriental Bank of Commerce have been allowed to exit the PCA framework fully. The three lenders were part of 11 government-owned banks put under the framework in 2017 and 2018.
Q4. In December, the government had announced a capital infusion of Rs _________ for Bank of India.
4,500 crore
18,000 crore
37,500 crore
41,000 crore
10,000 crore
Solution:
In December, the government had announced a capital infusion of Rs 10,000 crore for Bank of India, Rs 5,500 crore for Oriental Bank of Commerce and Rs 4,500 crore for Bank of Maharashtra, which helped the banks coming out of the framework.
Q5. What is India’s unemployment rate in 2017-18, as per the National Sample Survey Office’s (NSSO’s) periodic labor force survey (PLFS)?
7.3%
6.1%
6.9%
3.3%
5.7%
Solution:
As per the National Sample Survey Office’s (NSSO’s) periodic labor force survey (PLFS) India’s unemployment rate hit a 45 year high of 6.1% in 2017-18. It is the first comprehensive survey on employment conducted by a government agency after demonetization.
Q6. Which of the following bank has launched ‘Kisan Suvidha loan’ for small and marginal farmers?
Equitas Small Finance Bank
Ujjivan Small Finance Bank
Utkarsh Small Finance Bank
Disha Small Finance Bank
ESAF Small Finance Bank
Solution:
‘Kisan Suvidha loan’ for small and marginal farmers has been launched by Ujjivan Small Finance Bank. The scheme will attempt to reach the bottom of the pyramid with products and services.
Q7. By which of the following firm, NightStay, a last-minute hotel booking app, has been recently acquired?
Paytm
OYO
Make My Trip
Trivago
Trip Advisor
Solution:
Noida based digital payments company Paytm acquired the Noida-based last-minute hotel booking app, NightStay . NightStay founder Nasr Khan will lead the hotel-booking services at Paytm.
Q8. What amount has been allocated to Railways for FY20 as per interim budget 2019.
Rs 61,687 crore
Rs 69,507 crore
Rs 74,583 crore
Rs 64,587 crore
Rs 71,537 crore
Solution:
Rs 64,587 crore has been allocated to Railways for FY20.
Q9. Which state government approved a rural development scheme, Smart Village Campaign, worth Rs 384.40 crore to supplement the ongoing works to build village infrastructure and provide essential amenities?
Maharashtra
Punjab
Karnataka
Goa
Madhya Pradesh
Solution:
The Punjab government approved a rural development scheme worth Rs 384.40 crore to supplement the ongoing works to build village infrastructure and provide essential amenities. Named ‘Smart Village Campaign’, the scheme would be financed with funds from the 14th Financial Commission and MGNREGA works.
Q10. The United Nations has announced 2019 as the International Year of ______________.
Space Science
Pulses
Periodic Table
Women Empowerment
Education
Solution:
The United Nations announced 2019 as the International Year of the Periodic Table of the Chemical Elements to highlight its first publication in 1869. The periodic table was first designed by the Russian scientist Dmitri Ivanovich Mendeleev.

               


हिंदी में पढ़िए 


You may also like to Read:



Print Friendly and PDF