Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO: 22nd December 2018

Dear Aspirants,


Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO 22nd December 2018

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and Canara Bank PO

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee’s simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. At what % of GDP at current market prices, the Reserve Bank of India, in consultation with the government, has decided to have a rule-based dynamic limit for outstanding stock of External Commercial Borrowings (ECB)?

7.5%
6.5%
3.3%
4.5%
10%
Solution:

The Reserve Bank of India, in consultation with the government, has decided to have a rule-based dynamic limit for outstanding stock of External Commercial Borrowings (ECB) at 6.5% of GDP at current market prices.

Q2. Union Minister of State for Civil Aviation launched an official mobile application for Global Aviation Summit 2019. Name the minister.

Harsh Vardhan
Piyush Goyal
Suresh Prabhu
Jayant Sinha
Jitendra Singh
Solution:

Union Minister of State for Civil Aviation Jayant Sinha launched an official mobile application for Global Aviation Summit 2019.

Q3. Which of the following city will host the Global Aviation Summit (GAS) 2019 in January 2019?

Mumbai
Delhi
Chennai
Goa
Bangalore
Solution:

The Global Aviation Summit (GAS) 2019 is scheduled to be held in January 2019 in Mumbai.

Q4. The US regulator Federal Aviation Administration (FAA) has retained the highest aviation safety ranking for India. The highest rating is known as ___________.

Category X
Category A1
Category A+
Category 1
Category 1 +
Solution:

FAA formally confirmed that India’s International Aviation Safety Assessment (IASA) rating remains ‘Category 1’. Category 1 means the carriers from the assessed state may initiate or continue service to the US in a normal manner and take part in reciprocal code-share arrangements with American carriers.

Q5. Under the adopt a heritage scheme, Qutub Minar and Ajanta Caves have been adopted by which of the following organisation ?

Yatra Online
Bliss Inns
Dalmia Bharat Ltd.
Adventure Tour Operators Association of India
Apeejay Park Hotels
Solution:

Under the adopt a heritage scheme, Qutub Minar and Ajanta Caves have been adopted by Yatra Online. The ‘Adopt A Heritage: Apni Dharohar, Apni Pehchaan’, scheme is a collaborative effort by Ministry of Tourism, Ministry of Culture and Archaeological Survey of India (ASI), to enhance tourism potential and cultural importance in a planned and phased manner.

Q6. National Film Archive of India (NFAI) and Film & Television Institute of India (FTII) signed MoU for transfer of three acres of land. Who is the Present Chairman of FTII?

Nasiruddin Shah
Prasoon Joshi
Gajender Singh
Anupam Kher
B. P. Singh
Solution:

B.P.Singh is the Present Chairman of FTII.

Q7. The Union Minister of State (Independent Charge) Dr. Jitendra Singh recently launched the iGOT. What does ' i ' stands for in iGOT?

Indian
Integrated
International
Interconnected
Internet
Solution:

The Union Minister of State (Independent Charge) Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances & Pensions, Dr. Jitendra Singh launched the iGOT (Integrated Government Online Training Programme) developed by Department of Personnel and Training, Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions.

Q8. The Union Ministry of Environment, Forest and Climate Change launched the “Asiatic Lion Conservation Project” to protect and conserve the population of Asiatic Lion and its associated ecosystem. What is the total budget of the project for 3 years?

Rs 85.75 Crore
Rs 110.10 Crore
Rs 90.15 Crore
Rs 121.65 Crore
Rs 97.84 Crore
Solution:

The Asiatic Lion Conservation Project is aimed at the conservation and recovery of Asiatic Lion with the help of up to date techniques, instruments, regular scientific research studies, disease management, modern surveillance and patrolling techniques. The total budget of the project for 3 years amounts to around Rs 9784 lakh (97.84 Crore).

Q9. With which of the following country India held the first-ever meeting of High-Level Mechanism on Cultural and People-to-People Exchanges?

Israel
Nepal
China
Turkey
Maldives
Solution:

External Affair Minister Sushma Swaraj and her Chinese counterpart Wang Yi co-chaired the first-ever meeting of India-China High-Level Mechanism on Cultural and People-to-People Exchanges in New Delhi.

Q10. The government has decided to infuse an additional outlay to cash-starved public sector banks (PSBs). What is the additional amount decided by the government?

Rs 61,000 crore
Rs 41,000 crore
Rs 100,000 crore
Rs 33,000 crore
Rs 53,000 crore
Solution:

The government will infuse an additional Rs 41,000 crore into cash-starved public sector banks (PSBs). The outlay will go up from Rs. 65,000 crore to Rs. 1,06,000 crore in the current financial year to propel economic growth, cementing India’s position as the fastest growing economy of the world.

Q11. Who among the following has been appointed the new coach of the Indian women’s cricket team?

W V Raman
Kapil Dev
Anil Kumble
Rahul Dravid
Javagal Srinath
Solution:

W V Raman has been appointed the new coach of the Indian women’s cricket team. Raman is a vastly-experienced coach having been in charge of Tamil Nadu and India U-19 teams in the past.

Q12. Which of the following state has emerged as the best-performing state in the Startup Ranking 2018?

Bihar
Andhra Pradesh
Telangana
Goa
Gujarat
Solution:

Gujarat has emerged as the best-performing state in the Startup Ranking 2018. The National Report on States’ Startup Ranking was unveiled by Department of Industrial Policy and Promotion, Ministry of Commerce and Industry in New Delhi.

Q13. Lok Sabha passed the Consumer Protection Bill, 2018 that seeks to replace which of the following law?

Consumer Protection Bill 2016
Consumer Protection Act 1988
Consumer Protection Act 1986
Consumer Protection Bill 1996
Consumer Protection Act 2002
Solution:

The Lok Sabha passed the Consumer Protection Bill, 2018 that seeks to replace the Consumer Protection Act, 1986. The Bill enforces consumer rights and provides a mechanism for redressal of complaints regarding deficiencies in goods and services.

Q14. Who is the present Minister for Consumer Affairs, Food and Public Distribution?

D.V. Sadananda Gowda
Ajay Tamta
Harsimrat Kaur Badal
Ram Vilas Paswan
Sharad Pawar
Solution:

Minister for Consumer Affairs, Food and Public Distribution is Mr Ram Vilas Paswan.

Q15. Which of the following state/states has/have been recognised as Leaders as per the National Report on States’ Startup Ranking?

Andhra Pradesh
Bihar
Chhattisgarh
Telangana
All of the above
Solution:

Andhra Pradesh, Bihar, Chhatisgarh, Madhya Pradesh and Telangana have been recognised as Leaders. Gujarat has emerged as the best-performing state in the Startup Ranking 2018. The National Report on States’ Startup Ranking was unveiled by Department of Industrial Policy and Promotion, Ministry of Commerce and Industry in New Delhi.

               





You may also like to Read:


     


Print Friendly and PDF