Current Affairs Questions For IBPS Clerk Mains: 8th January 2019

Dear Aspirants,


Current Affairs Questions for IBPS Clerk 8th January 2019

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and IBPS SO 

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee’s simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Government has allocated 10,900 crore rupees for the development of satellite launch vehicles in the next 4 years. How many satellite launch vehicles will be developed with this amount?
19
47
40
35
60
Solution:
Indian Space Research Organisation (ISRO) Chairman Dr. K Sivan stated that the Union Government has allocated 10,900 crore rupees for the development of 40 satellite launch vehicles in the next 4 years.
Q2. Airports Authority of India (AAI) signed MoU with Society for Applied Microwave Electronics Engineering and Research (SAMEER) for joint research programs in the field of ___________________.
Microwave Electronics Engineering(MEE)
Communication Navigation and Surveillance (CNS)
Technical Skill Development (TSD)
Electrical Communication and Microwave Engineering (ECME)
None of the above option is the right answer
Solution:
Airports Authority of India (AAI) signed MoU with Society for Applied Microwave Electronics Engineering and Research (SAMEER) for joint research programs in the field of Communication Navigation and Surveillance (CNS).
Q3. In the United States, Department of Defence, Chief of Staff, Rear Admiral _______ has resigned.
Francis Sweeney
Joseph Dunford
Kevin Mattis
James Mattis
Kevin Sweeney
Solution:
In the United States, Department of Defence, Chief of Staff, Rear Admiral Kevin Sweeney has resigned, a month after Defence Secretary James Mattis announced his departure.
Q4. Which state has announced interest-free loans of up to Rs. 3 lakh for women self-help groups (WSHGs) in the state?
Jharkhand
Bihar
Kerala
Odisha
Uttarakhand
Solution:
Odisha Chief Minister Naveen Patnaik announced interest-free loans of up to Rs. 3 lakh for women self-help groups (WSHGs) in the state.
Q5. Name the Prime Minister of Norway who has arrived in New Delhi on a three-day state visit to India.
Erna Solberg
Angela Merkel
Theresa May
Jean-Claude Juncker
Ueli Maurer
Solution:
Prime Minister of Norway Erna Solberg has arrived in New Delhi on a three-day state visit to India. She will participate in the Indo-Norwegian Business Conference.
Q6. The Union Human Resource Development Ministry constituted a task force to look into the issues of suicides of the students in Jawahar Navodaya Vidyalayas. The chairman of this committee is __________.
Jitendra Nagpal
Jitendra Singh
P K Sinha
Piyush Goyal
B P Sharma
Solution:
The Union Human Resource Development Ministry constituted a task force to look into the issues of suicides of the students in Jawahar Navodaya Vidyalayas. The task force has been constituted under the Chairmanship of Psychiatrist, Dr Jitendra Nagpal.
Q7. Which state government had notified a High-Level committee for implementation of Clause 6 of its state Accord under the Chairmanship of retired IAS officer M.P. Bezbaruah?
Telangana
Manipur
Bihar
Assam
Tripura
Solution:
The government had notified a High-Level committee for implementation of Clause 6 of Assam Accord. Retired IAS officer M.P. Bezbaruah is chairman of the 9-member Committee. The committee will examine the effectiveness of actions since 1985 to implement Clause 6 of the Assam Accord.
Q8. Who has become the first player to win three Hopman Cups?
Rafael Nadal
Novak Djokovic
Belinda Bencic
Roger Federer
Martina Hingis
Solution:
Twenty-time Grand Slam champion Federer is the first player to win three Hopman Cups – twice with Bencic and once with Martina Hingis, in 2001.
Q9. Ramnath Goenka Excellence awards is given in the field of _________.
National Defence
Sports
Journalism
Social activism
Music
Solution:
The Express Group instituted the Ramnath Goenka Excellence in Journalism Awards in 2005 as part of the centenary year celebrations of its founder, Ramnath Goenka.
Q10. The government has amalgamated three Regional Rural Banks into a single RRB. These 3 banks are__________.
Malwa Gramin Bank, Saptagiri Grameena Bank and Baroda Gujarat Gramin Bank
Punjab Gramin Bank, Malwa Gramin Bank and Sutlej Gramin Bank
Punjab Gramin Bank, Bangiya Gramin Vikash Bank and Saptagiri Grameena Bank
Sutlej Gramin Bank, Bangiya Gramin Vikash Bank and Saptagiri Grameena Bank
Baroda Gujarat Gramin Bank, Sutlej Gramin Bank and Malwa Gramin Bank
Solution:
The government has amalgamated three Regional Rural Banks – Punjab Gramin Bank, Malwa Gramin Bank and Sutlej Gramin Bank – into a single RRB.
Q11. The Union Cabinet approved a ______ reservation for ‘economically backward’ upper castes in government jobs.
8%
12%
17%
10%
5%
Solution:
The Union Cabinet approved a 10% reservation for ‘economically backward’ upper castes in government jobs.
Q12. The government has announced reservation in jobs for those belonging to the upper castes and earning less than ______ per year.
Rs 8 lakh
Rs 5 lakh
Rs 3 lakh
Rs 6 lakh
Rs 10 lakh
Solution:
the government has announced reservation in jobs for those belonging to the upper castes and earning less than Rs 8 lakh per year. A bill to amend Article 15 and 16 of the constitution will be moved in Parliament to this effect.
Q13. Prime Minister of Norway has arrived in New Delhi on a three-day state visit to India. Name the Capital of Norway.
Basel
Alta
Oslo
Molde
Narvik
Solution:
Oslo is the Capital of Norway.
Q14. Which movie won Golden Globe Awards 2019 under best Motion Picture - Drama award category?
Predator
Annihilation
Aquaman
The Meg
Bohemian Rhapsody
Solution:
Bohemian Rhapsody won Golden Globe Awards 2019 under best Motion Picture - Drama award category.
Q15. The National Green Tribunal has imposed a fine of 100 crore rupees on ________government for its failure to curb illegal coal mining in the state.
Meghalaya
Manipur
Jharkhand
Karnataka
Assam
Solution:
The National Green Tribunal has imposed a fine of 100 crore rupees on Meghalaya government for its failure to curb illegal coal mining in the state.

               




You may also like to Read:

     

Print Friendly and PDF