IBPS RRB PO/Clerk Mains Current Affairs Quiz: 02nd October 2019

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs

The Current Affairs section comes under the General Awareness which is as important as the formulas are for mathematics calculations, so this section is one that needs your undivided attention. You cannot pile up all the news and read them in a go, you need to be up to the mark when it comes to daily affairs of the world. So here in Adda247, we prepare quizzes on daily news that holds importance considering the banking examinations, like IBPS RRB mains, IBPS PO/Clerk and many more. IBPS RRB PO Main 2019 is just one step away & you need to ace the mains examination for this you will have to compete with thousands. So to help you out in the finals, here is the 02nd October 2019 Quiz on the current affairs of the previous day.

Q1. Name the badminton star who defeated Chou Tien-Chen of Taiwan to clinch the men’s singles title at the Korea Open badminton tournament.
(a) Viktor Axelsen
(b) Shi Yuqi
(c) Nozomi Okuhara
(d) Kento Momota
(e) Chen Long

S1. Ans.(d)
Sol. Kento Momota of Japan defeated Chou Tien-Chen of Taiwan to clinch the men’s singles title at the Korea Open badminton tournament.

Q2. Name the Legendary Mexican singer who was often called ‘El Principe de la Cancion’ or ‘The Prince of Song, passed away recently.
(a) Jose Jose
(b) Julio Iglesias
(c) Emmanuel
(d) Cristian Castro
(e) Camilo Sesto

S2. Ans.(a)
Sol. Legendary Mexican singer Jose Jose who was often called ‘El Principe de la Cancion’ or ‘The Prince of Song, passes away.

Q3. On which day the United Nations observes “International Day of Older Persons” every year to highlight the important contributions that older people make to society and raise awareness of the opportunities and challenges of ageing in today’s world.
(a) 5 October
(b) 4 October
(c) 3 October
(d) 2 October
(e) 1 October

S3. Ans.(e)
Sol. The United Nations observes 1 October every year as International Day of Older Persons to highlight the important contributions that older people make to society and raise awareness of the opportunities and challenges of ageing in today’s world.

Q4. Which state has topped the “School Education Quality Index” launched by NITI Aayog to assess states on the basis of learning outcomes, access, equity and infrastructure and facilities?
(a) Karnataka
(b) Kerala
(c) Madhya Pradesh
(d) Punjab
(e) Rajasthan

S4. Ans.(b)
Sol. Kerala has topped the “School Education Quality Index” launched by NITI Aayog to assess states on the basis of learning outcomes, access, equity and infrastructure and facilities.

Q5. At which place the Film Division will organise a “Gandhi Film Festival” in association with India Tourism?
(a) Chennai
(b) Bengaluru
(c) Kolkata
(d) Srinagar
(e) Mumbai

S5. Ans.(e)
Sol. Film Division in association with India Tourism will organise a “Gandhi Film Festival” in Mumbai.

Q6. Name the renowned international opera star whose passionate soprano voice won her 4 Grammy awards and the national medal of arts, passed away recently.
(a) Jessye Norman
(b) Renee Fleming
(c) Anna Netrebko
(d) Jose Carreras
(e) Leontyne Price

S6. Ans.(a)
Sol. Jessye Norman, the renowned international opera star whose passionate soprano voice won her 4 Grammy awards and the national medal of arts, passed away recently.

Q7. Which of the following missile was successfully test-fired by India recently from Chandipur coast in Odisha’s Balasore district?
(a) P-800 Oniks cruise missile
(b) Tomahawk cruise missile
(c) BrahMos supersonic missile
(d) P-700 Granit cruise missile
(e) Babur supersonic missile

S7. Ans.(c)
Sol. India successfully test-fired a land-attack version of BrahMos supersonic missile from Chandipur coast in Odisha’s Balasore district.

Q8. Who among the following won the gold medal in 100m race of 2019 IAAF World Championships held in Doha?
(a) Dina Asher-Smith
(b) Marie-Josee Ta Lou
(c) Elaine Thompson
(d) Dafne Schippers
(e) Shelly-Ann Fraser-Pryce

S8. Ans.(e)
Sol. Jamaican sprint legend Shelly-Ann Fraser-Pryce won gold medal in 100m race of 2019 IAAF World Championships held in Doha.

Q9. Name the fencer won the silver medal in the women’s sabre individual event at the Tournoi satellite competition in Belgium.
(a) Valentina Vezzali
(b) Laura Gabriela
(c) Jujie Luan
(d) Bhavani Devi
(e) Pascale Trinquet

S9. Ans.(d)
Sol. Indian fencer Bhavani Devi wins the silver medal in the women’s sabre individual event at the Tournoi satellite competition in Belgium.

Q10. Which of the following organisation has partnered Doordarshan to telecast the TV bilingual programme ‘Mahatma Lives‘ or ‘Bapu Zinda Hain’ to commemorate the 150th birth anniversary of the Mahatma Gandhi?
(a) WHO
(b) UNESCO
(c) IMF
(d) WTO
(e) UNICEF

S10. Ans.(b)
Sol. UNESCO and Doordarshan have joined hands to telecast TV bilingual programme ‘Mahatma Lives‘ or ‘Bapu Zinda Hain’ to commemorate the 150th birth anniversary of the Mahatma Gandhi.

Q11. Name the senior Indian Information Service officer who has been appointed as the Principal Director General of Press Information Bureau.
(a) Sitanshu Kar
(b) Harsh Vardhan Shringla
(c) Rudrendra Tandon
(d) KS Dhatwalia
(e) H.E. Shri Mridul Kumar

S11. Ans.(d)
Sol. Senior Indian Information Service officer, KS Dhatwalia, has been appointed as the Principal Director General of Press Information Bureau.

Q12. The United Nations observes International Day of Older Persons every year. What is the theme for year 2019?
(a) The Journey to Age Equality
(b) The Journey to Get Equality
(c) The Tour to Age Equality
(d) The Journey to Accept Equality
(e) The Journey to Oldage Equality

S12. Ans.(a)
Sol. The United Nations observes International Day of Older Persons every year. The theme for year 2019: The Journey to Age Equality.

Q13. Which of the following has become the first Indian bank to have a branch in the Australian state of Victoria after the opening of its office in Melbourne?
(a) Punjab National Bank
(b) Syndicate Bank
(c) Indian Bank
(d) United Bank of India
(e) State Bank of India

S13. Ans.(e)
Sol. The State Bank of India became the first Indian bank to have a branch in the Australian state of Victoria after the opening of its office in Melbourne.

Q14. Who among the following won the 2019 Russia F1 Grand Prix (Formula 1 GP) recently held at Sochi Autodrom race track in Russia?
(a) Valtteri Bottas
(b) M. Verstappen
(c) Charles Leclerc
(d) Lewis Hamilton
(e) A. Albon

S14. Ans.(d)
Sol. Formula One world champion Lewis Hamilton of Mercedes won the 2019 Russia F1 Grand Prix (Formula 1 GP) at Sochi Autodrom race track in Russia.

Q15. RBI has superseded the Board of Punjab and Maharashtra Cooperative Bank Limited, Mumbai and appointed ____________________ as the bank’s administrator with all powers of the board.
(a) Jai Bhagwan Bhoria
(b) Nachiket Mor
(c) Yogesh Chander Deveshwar
(d) S.Waryam Singh
(e) Duvvuri Subbarao

S15. Ans.(a)
Sol. RBI has superseded the Board of Punjab and Maharashtra Cooperative Bank Limited, Mumbai and appointed Jai Bhagwan Bhoria as the bank’s administrator with all powers of the board.

Q16. Which state was ranked at the bottom in the “School Education Quality Index” launched by NITI Aayog recently?
(a) Himachal Pradesh
(b) Madhya Pradesh
(c) Arunachal Pradesh
(d) Andhra Pradesh
(e) Uttar Pradesh

S16. Ans.(e)
Sol. Uttar Pradesh was ranked at the bottom in the “School Education Quality Index” launched by NITI Aayog recently.

Q17. N. Wilson Singh and Satish Kumar Prahapati won the gold medal in the 10m platform synchronised diving event at the Asian Age Group Championships held in?
(a) Tokyo
(b) Beijing
(c) Bengaluru
(d) Moscow
(e) Karachi

S17. Ans.(c)
Sol. N. Wilson Singh and Satish Kumar Prahapati won the gold medal in the 10m platform synchronised diving event at the Asian Age Group Championships held in Bengaluru.

Q18. Name the Indian National Army (INA) veteran, who joined Nethaji’s INA at the age of 18, passed away recently.
(a) Ramesh Bais
(b) Shankar Roychowdhury
(c) Bipin Chandra Joshi
(d) Krishnaswamy Sundarji
(e) V Ganesan

S18. Ans.(e)
Sol. Indian National Army (INA) veteran V Ganesan who joined Nethaji’s INA at the age of 18, passed away recently.

Q19. Who among the following defeated Ratchanok Intanon of Thailand to clinch the women’s singles title at the Korea Open badminton tournament?
(a) Akane Yamaguchi
(b) Shi Yuqi
(c) He Bingjiao
(d) Li Xuerui
(e) Jia Yifan

S19. Ans.(c)
Sol. China’s He Bingjiao defeated Ratchanok Intanon of Thailand to clinched the women’s singles title at the Korea Open badminton tournament.

Q20. Name the UT which has topped in the list of Union Territories in the “School Education Quality Index” launched by NITI Aayog recently.
(a) Daman & Diu
(b) New Delhi
(c) Chennai
(d) Dadra & Nagar Haveli
(e) Chandigarh

S20. Ans.(e)
Sol. Chandigarh has topped in the list of Union Territories in the “School Education Quality Index” launched by NITI Aayog recently.

Appearing For IBPS PO 2019? Fill this form to get free study material!

Study Daily Current Affairs on Adda247 YouTube Channel, check the video below

You may also like to Read:

All the Best BA’ians for IBPS RRB PO/Clerk!!