IBPS RRB PO/Clerk Mains Current Affairs Quiz: 23rd August 2019

| Updated On September 6th, 2019 at 01:44 pm

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs Questions: 23rd August


IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
8449 563/month
BUY NOW

The Current Affairs section comes under the General Awareness which is as important as the formulas are for mathematics calculations, so this section is one that needs your undivided attention.  You cannot pile up all the news and read them in a go, you need to be up to the mark when it comes to daily affairs of the world. So here in Adda247, we prepare quizzes on daily news that holds importance considering the banking examinations, like IBPS RRB PO/Clerk Main, IBPS PO/Clerk and many more. So to help you out in the finals, here is the 23rd August 2019 Quiz on the current affairs of the previous day.



Q1. Which state has topped the State Rooftop Solar Attractiveness Index-SARAL that was launched during the Review Planning and Monitoring (RPM) Meeting with States and State Power Utilities?
(a) Haryana
(b) Kerala
(c) Rajasthan
(d) Karnataka
(e) Gujarat
S1. Ans.(d)
Sol. Karnataka has topped the State Rooftop Solar Attractiveness Index-SARAL that was launched during the Review Planning and Monitoring (RPM) Meeting with States and State Power Utilities.
Q2. On which day World Photography Day is being celebrated to make people communicate their feelings and express themselves through the art of photography?
(a) 19 August
(b) 19 April
(c) 19 May
(d) 19 November
(e) 19 September
S2. Ans.(a)
Sol. World Photography Day is celebrated on 19 August every year to make people communicate their feelings and express themselves through the art of photography.
Q3. In which Indian city, Amazon has opened its largest campus in the world which covers 1.8 million square feet and can accommodate 15,000 workers?
(a) Srinagar
(b) Ranchi
(c) Ahmedabad
(d) Bengaluru
(e) Hyderabad
S3. Ans.(e)
Sol. Amazon has opened its largest campus in the world in Hyderabad. The campus covers 1.8 million square feet and can accommodate 15,000 workers.
Q4. Name an academic programme recently launched by Maharashtra’s Tribal Development Department in association with the Pace Educational Trust for young tribal students aspiring to be doctors and engineers.
(a) Super 10
(b) Super 20
(c) Super 50
(d) Super 60
(e) Super 100
S4. Ans.(c)
Sol. Super 50 an academic programme recently launched by Maharashtra’s Tribal Development Department in association with the Pace Educational Trust for young tribal students aspiring to be doctors and engineers.
Q5. Which company has retained the title sponsorship rights for all cricket matches, domestic and international, played in India?
(a) Mobikwik
(b) Freecharge
(c) Amazon
(d) Paytm
(e) Flipkart
S5. Ans.(d)
Sol. Paytm has retained the title sponsorship rights for all cricket matches, domestic and international, played in India under which it will pay BCCI Rs 326.80 crores over a period ranging between 2019 and 2023.
Q6. Name an initiative under which a group of armed forces veterans train sports enthusiasts in survival training and self-defence. It was recently launched in Delhi.
(a) Op-Blue Training
(b) Op-Blue Freedom
(c) Op-White Freedom
(d) Op-White Defence
(e) Op-Self Defence
S6. Ans.(b)
Sol. Op-Blue Freedom is an initiative in which a group of armed forces veterans train sports enthusiasts in survival training and self-defence. It was recently launched in Delhi.
Q7. On which day United Nations observes International Day of Remembrance and Tribute to the Victims of Terrorism every year?
(a) 18 August
(b) 19 August
(c) 20 August
(d) 21 August
(e) 22 August
 
S7. Ans.(d)
Sol. United nations observes 21 August every year as International Day of Remembrance and Tribute to the Victims of Terrorism.
Q8. Who among the following has been conferred the ‘Pushkin Medal – 2019’ by the Russian government for outstanding contribution to Russian studies abroad?
(a) Meeta Narain
(b) Abraham Verghese
(c) Bhargavi Rao
(d) Anindya Sinha
(e) Ashok Jhunjhunwala
S8. Ans.(a)
Sol. Meeta Narain has been conferred the ‘Pushkin Medal – 2019’ by the Russian government for outstanding contribution to Russian studies abroad.
Q9. Who among the following has been appointed as the Cabinet Secretary by Appointments Committee of the Cabinet?
(a) Ajay Kumar
(b) Brij Kumar Agarwal
(c) Subhash Chandra
(d) Sanjay Kothari
(e) Rajiv Gauba
S9. Ans.(e)
Sol. Rajiv Gauba has been appointed as the Cabinet Secretary by Appointments Committee of the Cabinet.
Q10. Culture Minister will launch the book  “The Diary of Manu Gandhi” that has been brought out by National Archives of India, on the occasion of 150th anniversary of Mahatma Gandhi. Who is the Culture Minister of India?
(a) Shripad Yesso Naik
(b) Santosh Kumar Gangwar
(c) Prahlad Singh Patel
(d) Rao Inderjit Singh
(e) Jitendra Singh
S10. Ans.(c)
Sol. Culture Minister Prahlad Singh Patel will launch the book  “The Diary of Manu Gandhi” that has been brought out by National Archives of India, on the occasion of 150th anniversary of Mahatma Gandhi.
Q11. On which day United Nations observes “International Day Commemorating the Victims of Acts of Violence Based on Religion or Belief” every year?
(a) 19 August
(b) 20 August
(c) 21 August
(d) 22 August
(e) 23 August
S11. Ans.(d)
Sol. United Nations observes 22 August every year as “International Day Commemorating the Victims of Acts of Violence Based on Religion or Belief”.
Q12. Name the former Additional Commissioner of Police who defeated Bruce Barrios of the U.S. in the men’s singles final to win the gold medal at the World Police and Fire Games.
(a) Surinder Mohan Sharma
(b) B.N.S. Reddy
(c) Amulya Patnaik
(d) A. E. Caffin
(e) K. J. Nanavatty
S12. Ans.(b)
Sol. B.N.S. Reddy beats Bruce Barrios of the U.S. in the men’s singles final to win the gold medal at the World Police and Fire Games.
Q13. Name the training programme which was launched recently to improve Learning Outcomes at the Elementary level across the country and motivate the teachers to encourage and foster critical thinking in students.
(a) UDGAM
(b) ANUBHAV
(c) KARTAVYA
(d) NIPUN
(e) NISHTHA
S13. Ans.(e)
Sol. Union HRD Minister launched the training programme NISHTHA, (National Initiative for School Heads and Teachers Holistic Advancement) to improve Learning Outcomes at the Elementary level across the country.
Q14. Who has been appointed recently as the Defence Secretary by the Appointments Committee of the Cabinet?
(a) Sanjay Mitra
(b) S. K. Sinha
(c) Samant Goel
(d) Pradeep Kumar Sinha
(e) Ajay Kumar
S14. Ans.(e)
Sol. Ajay Kumar has been appointed recently as the Defence Secretary by the Appointments Committee of the Cabinet. He will replace Sanjay Mitra.
Q15. The Reserve Bank of India has permitted processing of e-mandate on credit and debit cards for recurring transactions (merchant payments). The maximum limit for such a transaction will be _____________________
(a) Rs 2,000
(b) Rs 3,000
(c) Rs 4,000
(d) Rs 5,000
(e) Rs 6,000
S15. Ans.(a)
Sol. The Reserve Bank of India has permitted processing of e-mandate on credit and debit cards for recurring transactions (merchant payments). The maximum limit for such a transaction will be Rs 2,000.
Q16. Which Indian institute has signed a memorandum of understanding (MoU) with Shri Mata Vaishno Devi University (SMVDU) to work jointly to achieve the objective of National Solar Mission?
(a) IIT Mumbai
(b) IISC Bengaluru
(c) BITS Pilani
(d) National Institute of Solar Energy
(e) IIM Ahmedabad
S16. Ans.(d)
Sol. National Institute of Solar Energy (NISE) have signed a memorandum of understanding (MoU) with Shri Mata Vaishno Devi University (SMVDU) to work jointly to achieve the objective of National Solar Mission.
Q17. Artificial intelligence(AI) company Cerebras Systems has unveiled the world’s largest single silicon-based processor named Cerebras ____________________________
(a) Large Scale Engine
(b) Great Scale Engine
(c) Wafer Scale Engine
(d) Small Scale Engine
(e) Power Scale Engine
S17. Ans.(c)
Sol. Artificial intelligence(AI) company Cerebras Systems has unveiled the world’s largest single silicon-based processor named Cerebras Wafer Scale Engine.
Q18. Who is the Chief Executive Officer of Amazon?
(a) Jeff Bezos
(b) Tim Cook
(c) Satya Nadella
(d) Binny Bansal
(e) Bhavish Aggarwal
S18. Ans.(a)
Sol. Jeff Bezos is the Chief Executive Officer of Amazon.
Q19. Who among the following is the governor of Maharashtra?
(a) Ganeshi Lal
(b) Kaptan Singh Solanki
(c) CH Vidyasagar Rao
(d) Lalji Tandon
(e) Keshari Nath Tripathi
S19. Ans.(c)
Sol. CH Vidyasagar Rao is the governor of Maharashtra.
Q20. United Nations observes International Day of Remembrance and Tribute to the Victims of Terrorism every year. Who is the Secretary General of the United Nations?
(a) Henrietta H. Fore
(b) David Malpass
(c) Roberto Azevêdo
(d) António Guterres
(e) Audrey Azoulay
S20. Ans.(d)
Sol. United Nations observes International Day of Remembrance and Tribute to the Victims of Terrorism every year. António Guterres is the Secretary General of the United Nations.

 


You may also like to Read:


Print Friendly and PDF