IBPS RRB PO/Clerk Mains Current Affairs Quiz: 25th August 2019

| Updated On September 6th, 2019 at 01:30 pm

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs Questions: 25th August
IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs
 
The Current Affairs section comes under the General Awareness which is as important as the formulas are for mathematics calculations, so this section is one that needs your undivided attention.  You cannot pile up all the news and read them in a go, you need to be up to the mark when it comes to daily affairs of the world. So here in Adda247, we prepare quizzes on daily news that holds importance considering the banking examinations, like IBPS RRB mains, IBPS PO/Clerk and many more. IBPS RRB PO Main 2019 is just one step away & you need to ace the mains examination for this you will have to compete with thousands. So to help you out in the finals, here is the 25th August 2019 Quiz on the current affairs of the previous day. 

Q1. Name the place where President Ram Nath Kovind inaugurated the first-ever World Youth Conference. Which was organised by the UNESCO Mahatma Gandhi Institute of Education for Peace and Sustainable Development (MGIEP).
(a) Lalit Kala Akademi
(b) Jawahar Kala Kendra
(c) National War Memorial
(d) Pragati Maidan
(e) Vigyan Bhavan 


S1. Ans. (e)
Sol. President Ram Nath Kovind inaugurated the first-ever World Youth Conference. Which was organised by the UNESCO Mahatma Gandhi Institute of Education for Peace and Sustainable Development (MGIEP) at Vigyan Bhavan, Delhi.


Q2. ____________________launched the world’s first floating nuclear reactor. The vessel weighs 21,000 tons and has two reactors with a capacity of 35 megawatts each.
(a) China
(b) USA
(c) Russia 
(d) Japan
(e) North Korea


S2. Ans. (c)
Sol. Russia launched the world’s first floating nuclear reactor. The vessel weighs 21,000 tons and has two reactors with a capacity of 35 megawatts each. 


Q3. The Indian team of Sukhbeer Singh, Sangampreet Singh Bisla and Tushar Phadtare clinched a bronze medal in the junior compound men’s team event in the World Archery Youth Championships this event was held in which of the following country?
(a) Spain 
(b) Portugal
(c) France
(d) Morocco
(e) Andorra


S3. Ans. (a)
Sol. The Indian team of Sukhbeer Singh, Sangampreet Singh Bisla and Tushar Phadtare clinched a bronze medal in the junior compound men’s team event in the World Archery Youth Championships in Madrid, Spain. 


Q4. NASA announced that it has named rock on Mars in honour of the iconic English band,_____________.
(a) The Beatles
(b) The Rolling Stones 
(c) The Beach Boys
(d) The Velvet Underground
(e) The Clash


S4. Ans. (b)
Sol. NASA announced that it has named rock on Mars in honour of the iconic English band, The Rolling Stones.


Q5. The Ministry of New and Renewable Energy has declared Ocean Energy as renewable energy status. Who is the present Union Minister of New and Renewable Energy? 
(a) Ashwini Kumar Choubey
(b) Mansukh L Mandaviya
(c) Hardeep Singh Puri
(d) Raj Kumar Singh 
(e) Shripad Yesso Naik


S5. Ans. (d)
Sol. The present Union Minister of New and Renewable Energy is Raj Kumar Singh.

 

Q6. Union Minority Affairs Minister Mukhtar Abbas Naqvi and Chief Minister of Rajasthan Ashok Gehlot will inaugurate this ____________ at Jawahar Kala Kendra in Jaipur.
(a) Hunar Haat 
(b) Hunar House
(c) Hunar Ashram
(d) Hunar Home
(e) Hunar Sadan


S6. Ans. (a)
Sol. Union Minority Affairs Minister Mukhtar Abbas Naqvi and Chief Minister of Rajasthan Ashok Gehlot will inaugurate this “Hunar Haat” at Jawahar Kala Kendra in Jaipur.


Q7. The 597-ft tall ‘Statue of Unity’ in Gujarat and Mumbai’s Soho House have been featured by the ___________ magazine in its second annual list of 2019.
(a) Harper’s Magazine
(b) Time Magazine 
(c) Forbes Magazine
(d) Newsweek Magazine
(e) New York Magazine


S7. Ans. (b)
Sol. The 597-ft tall ‘Statue of Unity’ in Gujarat and Mumbai’s Soho House have been featured by the Time magazine in its second annual list of the 2019 World’s greatest places, in a compilation of 100 new and newly “noteworthy destinations.


Q8. Name the state where 24th Meeting of Western Zonal Council was held?
(a) Karnataka
(b) Kerala
(c) Gujarat
(d) Maharashtra
(e) Goa


S8. Ans. (e)
Sol. 24th Meeting of Western Zonal Council was held in Panaji, Goa. It was chaired by Union Home Minister Amit Shah.


Q9. BookMyForex.com, a marketplace for foreign exchange and remittances, has partnered with ______________ to launch a co-branded multi-currency forex travel card for Indian overseas travellers.
(a) Kotak Mahindra Bank
(b) ICICI Bank
(c) Axis Bank
(d) YES Bank 
(e) HDFC Bank


S9. Ans. (d)
Sol. BookMyForex.com, a marketplace for foreign exchange and remittances, has partnered with YES Bank.


Q10. Former Union finance minister and senior BJP leader Arun Jaitley passed away. He belonged to which of the following profession?
(a) Writer
(b) Lawyer  
(c) Actor
(d) Lyricist
(e) Journalist


S10. Ans. (b)
Sol. Former Union finance minister and senior BJP leader Arun Jaitley passed away. He was a lawyer by profession.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW


You may also like to Read:


Print Friendly and PDF