IBPS RRB PO/Clerk Mains Current Affairs Quiz: 27th August 2019

| Updated On September 6th, 2019 at 01:22 pm

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs Questions: 27th August
IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs
 
The Current Affairs section comes under the General Awareness which is as important as the formulas are for mathematics calculations, so this section is one that needs your undivided attention.  You cannot pile up all the news and read them in a go, you need to be up to the mark when it comes to daily affairs of the world. So here in Adda247, we prepare quizzes on daily news that holds importance considering the banking examinations, like IBPS RRB mains, IBPS PO/Clerk and many more. IBPS RRB PO Main 2019 is just one step away & you need to ace the mains examination for this you will have to compete with thousands. So to help you out in the finals, here is the 27th August 2019 Quiz on the current affairs of the previous day. 

Q1. Who among the following will be conferred with the ‘Eminent Engineer Award for the Year 2019’ on the occasion of ‘Engineers Day’?
(a) Vinod Kumar Yadav
(b) Rajiv Kumar
(c) Ghayorul Hasan Rizvi
(d) Prabhakar Singh
(e) Rekha Sharma
S1. Ans.(d)
Sol. Prabhakar Singh will be conferred with the ‘Eminent Engineer Award for the Year 2019’ on the occasion of ‘Engineers Day’.
Q2. Which Indian technological institution has partnered with Denmark-based firm to start DESMI Centre of Excellence on Waste-to-Wealth, which will provide support for implementing framework of pilot projects which addresses waste collection and management with possible energy generation?
(a) IIT Delhi
(b) IIT Bangalore
(c) IIT Goa
(d) IIT Mumbai
(e) IIT B.H.U.
S2. Ans.(a)
Sol. Indian Institute of Technology, Delhi has partnered with Denmark-based firm to start DESMI Centre of Excellence on Waste-to-Wealth which will provide support for implementing framework of pilot projects, which address waste collection and management with possible energy generation.
Q3. FSSAI’s National Food Laboratory (NFL) has been inaugurated in _____________________ on the occasion of 13th anniversary of the Food Safety and Standards Act, 2006.
(a) Lucknow
(b) Varanasi
(c) Ghaziabad
(d) Mathura
(e) Meerut
S3. Ans.(c)
Sol. FSSAI’s National Food Laboratory (NFL) has been inaugurated in Ghaziabad on the occasion of 13th anniversary of the Food Safety and Standards Act, 2006.
Q4. The Central Vigilance Commission has constituted a 4-member Advisory Board for Banking Frauds. Who will be the head of the panel? 
(a) Madhusudan Prasad
(b) Sharad Kumar
(c) Suresh N Patel
(d) D.K. Pathak
(e) T.M. Bhasin
S4. Ans.(e)
Sol. The Central Vigilance Commission has constituted a 4-member Advisory Board for Banking Frauds. The ABBF will be headed by former Vigilance Commissioner T.M. Bhasin.
Q5. Name the Spain motorcycle racer who defeated Marc Marquez by 0.013 seconds to won the British Grand Prix held at the Silverstone racetrack, in Silverstone, England.
(a) Maverick Vinales
(b) Alex Rins
(c) Valentino Rossi
(d) Jorge Lorenzo
(e) Andrea Dovizioso
S5. Ans.(b)
Sol. Spain motorcycle racer, Alex Rins of the Team SUZUKI ECSTAR has won the British Grand Prix. He defeated Marc Marquez by 0.013 seconds.
Q6. Prime Minister Narendra Modi has launched redevelopment project of the 200-year-old Sri Krishna temple in _____________________, Bahrain.
(a) Muharraq
(b) Riffa
(c) Seef
(d) Manama
(e) AlJuffair
S6. Ans.(d)
Sol. Prime Minister Narendra Modi has launched redevelopment project of the 200-year-old Sri Krishna temple in Manama, Bahrain.
Q7. Which of the following bank has launched a co-branded credit card in association with Standard Chartered bank?
(a) Bandhan Bank
(b) Bank of Maharashtra
(c) Union bank of India
(d) Central Bank of India
(e) Punjab National Bank
S7. Ans.(a)
Sol. Bandhan Bank has launched a co-branded credit card in association with Standard Chartered bank.
Q8. A book titled “Big Billion Startup: The Untold Flipkart Story” will be published by “Pan Macmillan India” in October 2019. Who is the author of this book?
(a) Binny Bansal
(b) Sriram Venkataraman
(c) Kalyan Krishnamurthy
(d) Sachin Bansal
(e) Mihir Dalal
S8. Ans.(e)
Sol. A book titled “Big Billion Startup: The Untold Flipkart Story” will be published by “Pan Macmillan India” in October 2019. Mihir Dalal has written the book.
Q9. 45th G7 Summit will be held in _____________________, France.
(a) Paris
(b) Marseille
(c) Biarritz
(d) Villeurbanne
(e) Rennes
S9. Ans.(c)
Sol. 45th G7 Summit will be held in Biarritz, France.
Q10. Name the project recently inaugurated by the Union Minister for Textiles Smriti Zubin Irani, with an initiative to move towards sustainable fashion that contributes to a clean environment.
(a) Project CU.RE
(b) Project MO.RE
(c) Project CO.ST
(d) Project SU.RE
(e) Project RE.ST
S10. Ans.(d)
Sol. The Union Minister for Textiles Smriti Zubin Irani has inaugurated Project SU.RE(Sustainable Resolution) with an initiative to move towards sustainable fashion that contributes to a clean environment.
Q11. The National Centre for Avian Ecotoxicology was inaugurated at Salim Ali Centre for Ornithology and Natural Sciences (SACON) located in _________________________
(a) West Bengal
(b) Tamil Nadu
(c) Maharashtra
(d) Haryana
(e) Kerala
S11. Ans.(b)
Sol. The National Centre for Avian Ecotoxicology was inaugurated at Salim Ali Centre for Ornithology and Natural Sciences (SACON) located in Coimbatore, Tamil Nadu.
Q12. Name an India archer who defeated higher-ranked Sonoda Waka to become recurve cadet world champion at the World Archery Youth Championships in Madrid, Spain.
(a) Muskan Kirar
(b) Jyothi Surekha Vennam
(c) Madhumita Kumari
(d) Trisha Deb
(e) Komalika Bari
S12. Ans.(e)
Sol. India archer Komalika Bari defeated higher-ranked Sonoda Waka to became recurve cadet world champion at the World Archery Youth Championships in Madrid, Spain.
 
Q13. Bollywood actor Shah Rukh Khan launched heritage postal stamp of Bandra station in Mumbai, Maharashtra on the completion of 150 years of the railway station. Who is the chief minister of Maharashtra?
(a) Kamal Nath
(b) Devendra Fadnavis
(c) Pinarayi Vijayan
(d) Y. S. Jaganmohan Reddy
(e) B. S. Yediyurappa
S13. Ans.(b)
Sol. Bollywood actor Shah Rukh Khan launched heritage postal stamp of Bandra station in Mumbai, Maharashtra on the completion of 150 years of the railway station. Devendra Fadnavis is the chief minister of Maharashtra.
Q14. FSSAI’s National Food Laboratory (NFL) has been inaugurated on the occasion of 13th anniversary of the Food Safety and Standards Act, 2006. Who is the Chairperson of FSSAI?
(a) Pawan Kumar Agarwal
(b) Keshav Murugesh
(c) Anita Karwa
(d) KK Venugopal
(e) Rita Teaotia
S14. Ans.(e)
Sol. FSSAI’s National Food Laboratory (NFL) has been inaugurated on the occasion of 13th anniversary of the Food Safety and Standards Act, 2006. Rita Teaotia is the Chairperson of FSSAI.
Q15. The Central Vigilance Commission has constituted a 4-member Advisory Board for Banking Frauds. Who is the present Commissioner of Central Vigilance Commission?
(a) Sharad Kumar
(b) Subhash Chandra Khuntia
(c) PC Mody
(d) Dhirendra Pal Singh
(e) Nand Kumar Sai
S15. Ans.(a)
Sol. The Central Vigilance Commission has constituted a 4-member Advisory Board for Banking Frauds. Central Vigilance Commissioner: Sharad Kumar.


You may also like to Read:


Print Friendly and PDF