IBPS RRB PO/Clerk Mains Current Affairs Quiz: 5th September 2019

| Updated On September 9th, 2019 at 01:53 pm

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs Questions: 5th September
IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs
 
The Current Affairs section comes under the General Awareness which is as important as the formulas are for mathematics calculations, so this section is one that needs your undivided attention.  You cannot pile up all the news and read them in a go, you need to be up to the mark when it comes to daily affairs of the world. So here in Adda247, we prepare quizzes on daily news that holds importance considering the banking examinations, like IBPS RRB mains, IBPS PO/Clerk and many more. IBPS RRB PO Main 2019 is just one step away & you need to ace the mains examination for this you will have to compete with thousands. So to help you out in the finals, here is the 5th September 2019 Quiz on the current affairs of the previous day. 

 
Q1. The Indian Army has announced the commissioning of the first batch of 100 women soldiers in the Army by which year?
(a) 2019
(b) 2020
(c) 2021
(d) 2022
(e) 2023
S1. Ans.(c)
Sol. The Indian Army has announced that the first batch of 100 women soldiers in the Army is likely to be commissioned by 2021.
Q2. A joint India-New Development Bank workshop was organized to enhance the NDB’s engagement with the India’s private and public sector. The workshop was held in ____________________
(a) Shanghai
(b) Cape Town
(c) Bejeing
(d) New Delhi
(e) Mexico
S2. Ans.(d)
Sol. A joint India-New Development Bank workshop was organized to enhance the NDB’s engagement with the India’s private and public sector. The workshop was held in New Delhi.
Q3. Which of the following airlines has started the air shuttle service between Hisar and Chandigarh under the UDAN Regional Connectivity Service scheme?
(a) IndiGo
(b) GoAir
(c) Air India Express
(d) Vistara
(e) SpiceJet
 
S3. Ans.(e)
Sol. SpiceJet has started the the air shuttle service between Hisar and Chandigarh under the UDAN Regional Connectivity Service scheme.
Q4. Who among the following has assumed the charge of chairman of Association of World Election Bodies for a two-year term till 2021?
(a) Sunil Arora
(b) Ashok Lavasa
(c) Sushil Chandra
(d) Om Prakash Rawat
(e) Achal Kumar Jyoti
S4. Ans.(a)
Sol. Chief election commissioner Sunil Arora took charge as chairman of Association of World Election Bodies for a two-year term till 2021.
Q5. Employees’ State Insurance Corporation has signed an MoA with which Public Sector Bank for direct transfer of benefits electronically into bank accounts of all stakeholders?
(a) Punjab National Bank
(b) Syndicate Bank
(c) Andhra Bank
(d) State Bank of India
(e) Union Bank of India
S5. Ans.(d)
Sol. Employees’ State Insurance Corporation(ESIC) signed Memorandum of Agreement (MoA) with State Bank of India for direct transfer of benefits electronically into bank accounts of all stakeholders.
Q6. India will execute a joint military training exercise “Yudh Abhyas 2019” with which of the following nations? 
(a) Russia
(b) Sri Lanka
(c) United States of America
(d) Indonesia
(e) China
S6. Ans.(c)
Sol. India will execute a joint military training exercise “Yudh Abhyas 2019” with United States of America.
Q7. Which of the following bank has signed an agreement with ECL Finance Ltd for priority sector lending to Micro, Small and Medium Enterprise (MSME’s) customers?
(a) HDFC Bank
(b) Yes Bank
(c) Andhra Bank
(d) ICICI Bank
(e) Central Bank of India
S7. Ans.(e)
Sol. ECL Finance Ltd and Central Bank of India have signed an agreement for priority sector lending to Micro, Small and Medium Enterprise (MSME’s) customers.
Q8. Name the Indian women cricketer who has recently announced her retirement from International T-20 Cricket.
(a) Mithali Raj
(b) Jhulan Goswami
(c) Smriti Mandhana
(d) Harmanpreet Kaur
(e) Deepti Sharma
S8. Ans.(a)
Sol. India batswoman Mithali Raj has announced retirement from International T-20 Cricket.
Q9. _________________________ in Jammu and Kashmir has been adjudged as the “Best Swachh Iconic place” in the country.
(a) Hazardwari Palace
(b) RaghavendraSwamy Temple
(c) Brahma Sarovar Temple
(d) Shri Mata Vaishno Devi Shrine
(e) VidurKuti
S9. Ans.(d)
Sol. Shri Mata Vaishno Devi Shrine in Jammu and Kashmir has been adjudged as the “Best Swachh Iconic place” in the country.
Q10. The Cabinet has approved a capital infusion of Rs 4,557 crore into which of the following bank, to help it to come out of Prompt Corrective Action framework of the Reserve Bank of India and in its efforts to return to profitability?
(a) United Bank of India
(b) IDBI Bank
(c) Central Bank of India
(d) UCO Bank
(e) Dena Bank
S10. Ans.(b)
Sol. The Cabinet has approved a capital infusion of Rs 4,557 crore into IDBI Bank to help it to come out of Prompt Corrective Action framework of the Reserve Bank of India and in its efforts to return to profitability.
Q11. The first AUMX, a Maritime Exercise between the regional bloc and US will start from the Sattahip Naval Base in Thailand and end in Singapore. What does “A” stands for in AUMX?
(a) ASEAN
(b) AUSTRALIA
(c) AFRICA
(d) ASIA
(e) AMERICA
S11. Ans.(a)
Sol. The first ASEAN-US Maritime Exercise (AUMX), a maritime exercise between the regional bloc and US will start from the Sattahip Naval Base in Thailand and end in Singapore.
Q12. The Government of India has announced a contribution of _______________________ to the Global Fund for AIDS, TB and Malaria (GFTAM) to accelerate the end of AIDS, tuberculosis and malaria.
(a) USD 10 Million
(b) USD 15 Million
(c) USD 29 Million
(d) USD 22 Million
(e) USD 25 Million
S12. Ans.(d)
Sol. The Government of India has announced a contribution of 22 million US Dollars to the Global Fund for AIDS, TB and Malaria (GFTAM) to accelerate the end of AIDS, tuberculosis and malaria.
Q13. An Indian Army team has successfully climbed the peak “Mount Leo Pargyil of height 6773 metre. The peak is located in which state?
(a) Jammu & Kashmir
(b) Uttarakhand
(c) Himachal Pradesh
(d) Sikkim
(e) Assam
S13. Ans.(c)
Sol. An Indian Army team has successfully climbed the peak “Mount Leo Pargyil of height 6773 metre. The peak is located in Himachal Pradesh.
Q14. Name the zimbabwean cricketer who has recently announced to retire from international cricket after conclusion of Zimbabwe-Bangladesh-Afghanistan T20I Tri-series.
(a) Sikandar Raza
(b) Elton Chigumbura
(c) Brendan Taylor
(d) Craig Ervine
(e) Hamilton Masakadza
S14. Ans.(e)
Sol. Zimbabwe captain Hamilton Masakadza has announced to retire from international cricket after conclusion of Bangladesh & Afghanistan T20I Tri-series.
Q15. Central Board of Direct Taxes will automatically issue Permanent Account Number to all taxpayers who do not have a PAN and are using Aadhaar for filing income tax returns (ITR). Who is the Chairperson of CBDT?
(a) Dhirendra Pal Singh
(b) Pramod Chandra Mody
(c) Kamlesh Nilkanth Vyas
(d) Anita Karwal
(e) Ram Sevak Sharma
S15. Ans.(b)
Sol. Central Board of Direct Taxes will automatically issue Permanent Account Number to all taxpayers who do not have a PAN and are using Aadhaar for filing income tax returns (ITR). Pramod Chandra Mody is the Chairperson of CBDT.
Q16. Nehru Yuva Kendra Sangathan under Department of Youth Affairs of MoYAS, in collaboration with National Disaster Response Force will prepare Block Level Disaster Response Teams. The teams will be known as ___________________
(a) NDRF-Friends
(b) NDRF-Saathi
(c) NDRF-Suppoter
(d) NDRF-Dost
(e) NDRF-Yuva Sangathan
 
S16. Ans.(a)
Sol. Nehru Yuva Kendra Sangathan under Department of Youth Affairs of MoYAS, in collaboration with National Disaster Response Force will prepare Block Level Disaster Response Teams. The teams will be known as NDRF-Friends.
Q17. Where is the headquarter of IDBI Bank?
(a) New Delhi
(b) Chennai
(c) Kolkata
(d) Bengaluru
(e) Mumbai
S17. Ans.(e)
Sol. IDBI Bank Headquarters are at Mumbai.
Q18. Employees’ State Insurance Corporation has signed Memorandum of Agreement (MoA) with State Bank of India. Who is the Director-General of ESIC?
(a) Rajni Kant Mishra
(b) Tushar Mehta
(c) Raj Kumar
(d) S.S. Deswal
(e) Kumar Rajesh Chandra
S18. Ans.(c)
Sol. Employees’ State Insurance Corporation has signed Memorandum of Agreement (MoA) with State Bank of India. Raj Kumar is the Director-General of ESIC.
Q19. Nehru Yuva Kendra Sangathan under Department of Youth Affairs of MoYAS, in collaboration with National Disaster Response Force will prepare Block Level Disaster Response Teams. Who is the Minister of State of Youth Affairs and Sports?
(a) Jitendra Singh
(b) Kiren Rijiju
(c) Shripad Yesso Naik
(d) Mansukh L. Mandaviya
(e) Parshottam Rupala
S19. Ans.(b)
Sol. Nehru Yuva Kendra Sangathan under Department of Youth Affairs of MoYAS, in collaboration with National Disaster Response Force will prepare Block Level Disaster Response Teams. Minister of State of Youth Affairs and Sports: Kiren Rijiju.
Q20. Who is the president of New Development Bank?
(a) Gita Gopinath
(b) Takehiko Nakao
(c) K V Kamath
(d) David Malpass
(e) Mario Draghi
S20. Ans.(c)
Sol. K V Kamath president of New Development Bank.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Note: This package is not a part of Double Validity Offer

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 24 Months
  2. 3 Months
  3. 1 Month
5399 449/month
BUY NOW
Study Daily Current Affairs on Adda247 YouTube Channel, check the video below


You may also like to Read:


Print Friendly and PDF