English for NIACL AO Prelims Exam | 19th January 2019

Dear Aspirants,


english-questions-for-niacl-ao-prelims-2018-19

English Quiz For NIACL AO Prelims 

NIACL AO Exam is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, the English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming NIACL AO Exam.

Directions (1-5) Read the following passage carefully and answer the questions that follow. 


Privatization is basically the process of shifting public sector units in the hands of private owners. Privatization in India mainly started post- independence. Many developed countries such as France, Germany and United Kingdom had already tried hands at it and it had proved to be successful in most cases. There are a number of reasons owing to which the government of a country takes the decision to privatize certain sectors.

Some of these include lowering the burden of the government, coping up with the financial losses, providing better services and enhancing the overall customer experience. While certain countries have benefited from privatization others have failed drastically. India has seen a mixed result. While some industries in India are doing a good job post privatization, others have dipped the quality of services and raised the prices.
There is an on-going debate over whether the government should privatize the public- sector industries or run them on their own. Different people have different views on this and the government has its own take. However, the truth is that privatization has its share of advantages as well as disadvantages. The impact of privatization has been negative in certain cases but it has also yielded its set of positive results.


Q1. In reference to which of the following countries has the author mentioned about privatization?

France
United Kingdom
Germany
Kenya
Only (a), (b) and (c)
Solution:
Refer to the first paragraph of the passage.
Q2. What advantages of privatization are mentioned in the passage?
Enhancing the overall customer experience
Providing better services
Coping up with the financial losses
Lowering the burden of the government
All of the above
Solution:
All of the above can be said according to the second paragraph of the passage.
Q3. What can be the most suitable title of the passage?
Privatization is a curse
Privatization- A boon or a bane
Privatization- the shifting of the country’s economy
Private or Public sector
None of the above
Solution:
The most appropriate title is: Privatization- A boon or a bane
Q4. Which is the most SIMILAR to the word DIPPED given in BOLD?
temper
dried
drenched
pompous
oily
Solution:
‘Dipped’ means put or let something down quickly. Thus, drenched is the most similar.
Q5. Which is most OPPOSITE to the word YIELDED given in BOLD?
turn
provide
give
deny
allow
Solution:
‘Yielded’ means to provide or give. Thus, deny is the most opposite.
Directions (6-15): In each of the following sentences, there is a blank space. Below each such sentence, there are five options with one word each. Fill up the blank with the word that makes the sentence grammatically and contextually correct. 


Q6. A fleet of military ships patrol the waterways on the --------------------- for enemy attacks.

fire
searched
reaching
lookout
None of these
Solution:
‘Lookout’ is contextually and grammatically correct here.
Q7. Telling the kids a story about Betty and Lily who lived in an ----------------------- world with dragons and princesses excited the kids.
imaginary
occasional
emergency
ice
None of these
Solution:
‘Imaginary’ is contextually and grammatically correct here.
Q8. The ------------------------ invention allowed farmers to process cotton ten times faster than before the revolutionary discovery.
manifest
goofy
breakthrough
reality
None of these
Solution:
‘Breakthrough’ is contextually and grammatically correct here.
Q9. I usually spend Saturdays ---------------- reclining in my favorite chair while reading a good mystery book.
restfully
rest
wise
lethargy
None of these
Solution:
‘Restfully’ is contextually and grammatically correct here.
Q10. The new lawyer will ask the judge for more time to --------------- himself with the facts of the case.
grin
acquiring
acquaint
glue
None of these
Solution:
‘Acquaint’ is contextually and grammatically correct here. Acquaint means to make someone aware of or familiar with
Q11. Mohit will ask the apartment manager ---------- acquaint her with the layout of the property.
too
for
to
with
None of these
Solution:
‘To’ is contextually and grammatically correct here.
Q12. Usually the only ---------------------- for teenagers going to school is to socialize with their friends.
alloy
guiding
motivation
annoying
None of these
Solution:
‘Motivation’ is contextually and grammatically correct here.
Q13. Motivation to succeed should be a common feeling, but sometimes young people ------------- to be encouraged.
needs
need
requiring
dodge
None of these
Solution:
‘Need’ is contextually and grammatically correct here.
Q14. Stroking the puppy gently, the woman ------------ to make him feel more at ease.
have
require
try
tried
None of these
Solution:
‘Tried’ is contextually and grammatically correct here.
Q15. The wind ------------ gently and rocked the hammock back and forth.
miss
bliss
blew
guide
None of these
Solution:
‘Blew’ is contextually and grammatically correct here.
               




You May also like to Read:


                  


Print Friendly and PDF