English for NIACL AO Prelims Exam | 18th January 2019

Dear Aspirants,


english-questions-for-niacl-ao-prelims-2018-19

English Quiz For NIACL AO Prelims 

NIACL AO Exam is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, the English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming NIACL AO Exam.


Directions (1-5): In the passage given below there are blanks which are numbered from 1 to 5. They are to be filled with the options given below the passage against each of the respective numbers. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering its meaning. If none of the words given in options fits in, mark ‘None of these’ as your answer choice. 


Q1. Climate change is a change in the -------1------- conditions on the Earth. This is caused due to various internal and external ------2------ including solar radiation, variation in the Earth’s orbit, volcanic eruptions, plate tectonics, etc. Climate change, in fact, has ------3------ a cause of concern particularly over the last few decades. Change in the pattern of the ------4------ on the Earth has become a global cause of concern. There are many factors that lead to climate change and this change ------5----- the life on the Earth in various different ways.

magnet
climatic
magnify
partial
None of these
Solution:
‘Climatic’ is grammatically and contextually correct here.
Q2. Climate change is a change in the -------1------- conditions on the Earth. This is caused due to various internal and external ------2------ including solar radiation, variation in the Earth’s orbit, volcanic eruptions, plate tectonics, etc. Climate change, in fact, has ------3------ a cause of concern particularly over the last few decades. Change in the pattern of the ------4------ on the Earth has become a global cause of concern. There are many factors that lead to climate change and this change ------5----- the life on the Earth in various different ways.
reason
charges
ransom
factors
None of these
Solution:
’Factors’ is grammatically and contextually correct here. Since the sentence refers to both internal and external, we will use ‘factors’.
Q3. Climate change is a change in the -------1------- conditions on the Earth. This is caused due to various internal and external ------2------ including solar radiation, variation in the Earth’s orbit, volcanic eruptions, plate tectonics, etc. Climate change, in fact, has ------3------ a cause of concern particularly over the last few decades. Change in the pattern of the ------4------ on the Earth has become a global cause of concern. There are many factors that lead to climate change and this change ------5----- the life on the Earth in various different ways.
reasons
becoming
become
gone
None of these
Solution:
‘Become’ is grammatically and contextually correct here.
Q4. Climate change is a change in the -------1------- conditions on the Earth. This is caused due to various internal and external ------2------ including solar radiation, variation in the Earth’s orbit, volcanic eruptions, plate tectonics, etc. Climate change, in fact, has ------3------ a cause of concern particularly over the last few decades. Change in the pattern of the ------4------ on the Earth has become a global cause of concern. There are many factors that lead to climate change and this change ------5----- the life on the Earth in various different ways.
climate
heat
water
oxygen
None of these
Solution:
‘Climate’ is grammatically and contextually correct here as the passage is referring to climatic change.
Q5. Climate change is a change in the -------1------- conditions on the Earth. This is caused due to various internal and external ------2------ including solar radiation, variation in the Earth’s orbit, volcanic eruptions, plate tectonics, etc. Climate change, in fact, has ------3------ a cause of concern particularly over the last few decades. Change in the pattern of the ------4------ on the Earth has become a global cause of concern. There are many factors that lead to climate change and this change ------5----- the life on the Earth in various different ways.
effect
affects
affecting
also
None of these
Solution:
‘Affects’ is grammatically and contextually correct here.
Directions (6-10): Read each of the following sentences to find out if there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number (A, B, C or D) of this part is your answer. If there is no error in the statement, then mark option (e) as your answer choice. 


Q6. Rush-hour traffic usually (A)/slowed the worker down, but (B)/ today she moves through (C)/the streets quickly. (D)/

A
B
C
D
No error
Solution:
The error is in part ‘C’. It should be ‘moved’ in place of ‘moves’.
Q7. Some workers have (A)/ been asked to train (B)/the newcomers of how (C)/ to use the machines. (D)/
A
B
C
D
No error
Solution:
The error is in part ‘C’. It should be ‘on’ in place of ‘of’.
Q8. Many think it (A)/is difficult too train (B)/a dog to sit, but my (C)/pet is a quick learner. (D)/
A
B
C
D
No error
Solution:
The error is in part ‘B’. It should be ‘to’ in place of ‘too’.
Q9. With nowhere to (A)/really go and nothing to (B)/do, I decided to just roam (C)/around the town today. (D)/
A
B
C
D
No error
Solution:
No error
Q10. The fleet off naval (A)/ships sailed the Baltic Sea (B)/and watched for any (C)/unusual activity. (D)/
A
B
C
D
No error
Solution:
The error is in part ‘A’. It should be ‘of’ in place of ‘off’.
Directions (11-15): In each of the questions given below a phrase/idiom is given in BOLD and five options are given below it. You have to choose the option which best describes the meaning of the phrase/idiom. 


Q11. Dodged a bullet

Barely escaped a favourable situation
Barely escaped a tiger
Barely escaped from a dangerous/disastrous situation
Barely escaped a bullet
None of these
Solution:
The meaning of the idiom is: Barely escaped from a dangerous/disastrous situation
Q12. Catch-22
A situation in which it’s impossible to succeed because of conflicting rules or conditions
A situation in which it is possible to succeed because of conflicting rules or conditions
Missing an opportunity
Catching number 22
None of these
Solution:
The meaning of the idiom is: A situation in which it’s impossible to succeed because of conflicting rules or conditions.
Q13. Grasping at Straws
Collecting straws
When one has lost all hopes of succeeding in a task
When you’re desperate and you’re pursuing even the slightest hope or possibility
When one is left with no choice but to deal with the worst
None of these
Solution:
The meaning of the idiom is: When you’re desperate and you’re pursuing even the slightest hope or possibility
Q14. In Dire Straits
Missing out on opportunities
Standing at a Strait
In a very pleasant situation
In a very serious and bad situation
None of these
Solution:
The meaning of the idiom is: In a very serious and bad situation
Q15. Last Resort
Last movie to watch
Last restaurant to eat at
Last place to travel
Last chance
None of these
Solution:
The meaning of the idiom is: Last chance
               




You May also like to Read:


        


Print Friendly and PDF