Word Association For IBPS Clerk Mains – 27th December 2018

English Language Quiz For IBPS Clerk Mains 

IBPS had conducted the IBPS Clerk Prelims Exam few weeks ago and the result will be out shortly. Now the next step is to clear the mains exam Thus, the English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for IBPS Clerk Mains Exam.


Watch Video Solutions Here








Directions (1-8): In each of the following questions, a sentence is given with a word given in bold in each. Choose a word from the five options given below which can replace the BOLD word without changing the meaning of the sentence. 

Q1. Some writers seem to lampoon successful people out of envy.
applaud
ridicule
approve
plead
praise
Solution:
Lampoon: publicly criticize (someone or something) by using ridicule, irony, or sarcasm.
Ridicule: subject to contemptuous and dismissive language or behaviour.
Q2. By trying to show off and asking those glib questions, you’re just making yourself look more ignorant.
stuttering
affectionate
slick
Both (a) and (b)
inarticulate
Solution:
Glib: (of words or a speaker) fluent but insincere and shallow.
Slick: smooth and superficially impressive but insincere or shallow.
Q3. To avoid doing his chores, Harry likes to pretend he didn’t hear his mother ask him to sweep the floor.
truth
approve
certain
feign
Both (a) and (b)
Solution:
Pretend: give the appearance of feeling or possessing (an emotion or quality); simulate.
Feign: pretend to be affected by (a feeling, state, or injury).
Q4. After several new employees would arrive tardy to work due to car troubles, I realized I would never hire an applicant if they had unreliable transportation.
forthright
durable
Both (a) and (b)
unpredictable
miserable
Solution:
Unreliable: not able to be relied upon.
Unpredictable: not able to be predicted; changeable.
Q5. Hopefully the jury’s quest for truth will lead them to find me innocent.
retreat
indulge
influence
enquiry
Both (a) and (b)
Solution:
Quest: a long or arduous search for something.
Enquiry: an act of asking for information.
Q6. The job of the government is to eliminate the problems which vex our country.
surround
distress
delight
hinder
appease
Solution:
Vex: make (someone) feel annoyed, frustrated, or worried, especially with trivial matters.
Distress: extreme anxiety, sorrow, or pain.
Q7. If you do not download the new version of the software, your computer will be replete with error messages.
loaded
respond
lack
Both (a) and (b)
search
Solution:
Replete: filled or well-supplied with something.
Loaded: make (someone or something) carry or hold a large or excessive quantity of heavy things.
Q8. Even though I have low grades in school right now, I do not believe my report card will portend my success in life.
curtail
persuade
desire
Both (a) and (b)
predict
Solution:
Portend: be a sign or warning that (something, especially something momentous or calamitous) is likely to happen.
Directions (9-15): In each of the following questions, a sentence is given with a word given in bold in each. Choose a word from the five options given below which is opposite in meaning to the word given in BOLD. 

Q9. Although the police had no proof, they were quick to surmise Mr. Peterson had killed his wife.
deduce
hypothesize
fancy
know
presume
Solution:
Surmise: suppose that something is true without having evidence to confirm it.
Q10. The recent hurricane left visible damage to houses across the state.
cripple
aid
mar
impair
defile
Solution:
Damage: inflict physical harm on (something) so as to impair its value, usefulness, or normal function.
Aid: help or support (someone or something) in the achievement of something.
Q11. Rather than impute his brother, Harry will accept blame for a crime he did not commit.
exonerate
attribute
accuse
blame
censure
Solution:
Impute: represent (something, especially something undesirable) as being done or possessed by someone; attribute.
Exonerate: (of an official body) absolve (someone) from blame for a fault or wrongdoing.
Q12. While Jenny failed to include the main points in her presentation, I still gave her extra credit for her zeal and passion.
devotion
ardor
diligence
inactivity
fervor
Solution:
Zeal: great energy or enthusiasm in pursuit of a cause or an objective.
Inactivity: the state of being inactive; idleness.
Q13. Day after day, the slaves had to toil in the hot fields without payment.
strive
laze
plug
drudge
drive
Solution:
Toil: work extremely hard or incessantly.
Laze: spend time in a relaxed, lazy manner.
Q14. As a teacher with over thirty years of experience, Carol is definitely not a callow educator.
naive
crude
experienced
infant
raw
Solution:
Callow: (of a young person) inexperienced and immature.
Q15. The man holding the sign on the corner is destitute and homeless.
wanting
exhausted
indigent
beggared
affluent
Solution:
Destitute: extremely poor and lacking the means to provide for oneself.
Affluent: (especially of a group or area) having a great deal of money; wealthy.
               






   You May also like to Read:


  

     

            

Print Friendly and PDF