Fillers For IBPS Clerk Mains – 1st January 2019

English Language Quiz For IBPS Clerk Mains 

IBPS had conducted the IBPS Clerk Prelims Exam few weeks ago and the result will be out shortly. Now the next step is to clear the mains exam Thus, the English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for IBPS Clerk Mains Exam.

Watch Video Solutions Here

             

Directions (1-5): Each question below has two blanks. There are five pairs of words below the sentence. Each pair is lettered. Choose the pair of words which can be filled up in the blanks in the sentence in the same order so as to complete the sentences meaningfully. 

Q1. To get close to the senator, the assassin _________his intentions, _____________many people that he was a reporter for a well-known newspaper.


Harmonized, predictability
Peace, commotion
Deceived, convincing
Undermined, restive
laconic, extant
Solution:
The most suitable set of words to fill the blanks to make the sentence grammatically correct and contextually meaningful is “Deceived, convincing”. Hence, option (c) is the most viable answer choice. Deceived-deliberately cause (someone) to believe something that is not true, especially for personal gain.
Undermine-erode the base or foundation of
Restive- unable to remain still
Extant- surviving.
Q2. During the executive meeting, the marketing director continued to make ________comments about the CEO's gambling________.
infelicitous, habit
obliviate, rote
submissive, Depose
concise, succinct
commotion, caulking
Solution:
The most suitable set of words to fill the blanks to make the sentence grammatically correct and contextually meaningful is “infelicitous, habit”. Hence, option (a) is the most viable answer choice. Infelicitous- unfortunate; inappropriate
Obliviate- to forget
Submissive-yielding
Caulking- seal (a gap or seam) with caulk
Q3. The professor had trouble concentrating on her new theorem, because her ____________secretary would _________in frequently.
endowed, dwindled
gouge, stigmatised
tarnish, stipulated
damp, dross
officious, barge
Solution:
The most suitable set of words to fill the blanks to make the sentence grammatically correct and contextually meaningful is “officious, barge”. Officious and barge together make a sense to the sentence. Hence, option (e) is the most viable answer choice.
Officious- assertive of authority in a domineering way, especially with regard to trivial matters
Barge- intrude or interrupt rudely or awkwardly.
Gouge-overcharge
Tarnish-dullness of colour
Damp- wet
Q4. He never __________revealed anything negative about Tom's past, but at times he would _____________suggest that Tom was not as innocent as he seemed.
signify, brim
contrive, shrimp
conceive, phalanx
explicitly, obliquely
collude, fragment
Solution:
The most suitable set of words to fill the blanks to make the sentence grammatically correct and contextually meaningful is “explicitly, obliquely”. Explicitly and obliquely together make a sense to the sentence. Hence, option (d) is the most viable answer choice.
Obliquely- not in a direct way; indirectly
Brim- the projecting edge around the bottom of a hat
Shrimp- a small free-swimming crustacean with an elongated body
Phalanx- a body of troops or police officers standing or moving in close formation
Q5. The first decade after WWI was a _________period in America with new-found wealth and rapidly _______technology.
constituent, intrepid
halcyon, improving
accolade, insolent
reprobate, intrepid
variance, thrifty
Solution:
The most suitable set of words to fill the blanks to make the sentence grammatically correct and contextually meaningful is “halcyon, improving”. Hence, option (b) is the most viable answer choice. Accolade- an award or privilege, reprobate- an unprincipled person, variance-the fact or quality of being different , all these options doesn’t go with the context of the sentence. Hence, option (b) is the most viable answer choice.
Directions (6-15): In each of the following sentences, there is a blank space. Below each such sentence, there are five options with one word each. Fill up the blank with the word that makes the sentence grammatically and contextually correct. 

Q6. When Margaret was trying to sell her home, she hired an interior decorator to ............... the spacious design of the property.



Both (b) and (d)
accentuate
tumble
tremor
cleave
Solution:
Accentuate: make more noticeable or prominent.
Tumble: fall suddenly, clumsily, or headlong.
Tremor: an involuntary quivering movement.
Cleave: split or sever (something), especially along a natural line or grain.
Q7. After receiving the permission slip for the field trip, the students were advised to present their .................. to the teacher with ten dollars attached to it.
renascent
effectual
submittal
spur
Both (b) and (d)
Solution:
Submittal: a person or thing that has been presented to others for a decision.
Renascent: becoming active or popular again.
Effectual: (of something inanimate or abstract) successful in producing a desired or intended result; effective.
Spur: a thing that prompts or encourages someone; an incentive.
Q8. Alexander made the decision to ................ during training so he would be invited to join the elite unit of soldiers.
render
travail
squall
ensnare
Both (b) and (d)
Solution:
Render: submit or present for inspection or consideration.
Travail: painful or laborious effort.
Squall: a sudden violent gust of wind or localized storm, especially one bringing rain, snow, or sleet. Ensnare: catch in or as in a trap.
Q9. The brain has the amazing ability to ................... cells, restoring them as they are lost.
recite
reliant
rationale
regenerate
Both (b) and (d)
Solution:
Regenerate: bring into renewed existence; generate again.
Recite: repeat aloud or declaim (a poem or passage) from memory before an audience.
Rationale: a set of reasons or a logical basis for a course of action or belief.
Reliant: dependent on someone or something.
Q10. No one wanted to ................. the honor of a war hero in his 90s, so the scandal was swept under the rug.
foresight
testify
Both (b) and (d)
imbrue
indulge
Solution:
Foresight: the ability to predict what will happen or be needed in the future.
Testify: give evidence as a witness in a law court.
Imbrue: stain (something, especially one's hands or sword).
Indulge: allow oneself to enjoy the pleasure of.
Q11. Our experiment was ruined when the matter started to ............. instead of remaining in liquid form.
foreshadow
congeal
deplete
beget
Both (b) and (d)
Solution:
Foreshadow: be a warning or indication of (a future event).
Congeal: become semi-solid, especially on cooling.
Deplete: use up the supply or resources of.
Beget: (especially of a man) bring (a child) into existence by the process of reproduction.
Q12. When they learned of her disappearance, the detectives were eager to .................. into locating her.
Both (b) and (d)
stammer
circulate
induce
delve
Solution:
Stammer: speak with sudden involuntary pauses and a tendency to repeat the initial letters of words. Circulate: move continuously or freely through a closed system or area.
Induce: succeed in persuading or leading (someone) to do something.
Delve: research or make painstaking enquiries into something.
Q13. On the reality show, twelve celebrities ............... to become the season’s dance champion.
applaud
winnow
vie
spoor
Both (a) and (d)
Solution:
Vie: compete eagerly with someone in order to do or achieve something. Applaud: show approval or praise by clapping. Winnow: remove (people or things) from a group until only the best ones are left. Spoor: the track or scent of an animal.
Q14. During the ........... of the village, the villagers were forced to give up their property.
predation
siege
Both (a) and (d)
sedate
assay
Solution:
Predation: the preying of one animal on others.
Siege: a military operation in which enemy forces surround a town or building, cutting off essential supplies, with the aim of compelling those inside to surrender.
Sedate: calm, dignified, and unhurried.
Assay: determine the content or quality of (a metal or ore).
Q15. Although the criminal was being chased by a police officer, he chose to ................ down the street as if he did not have a care in the world.
dowse
yawp
saunter
raid
Both (a) and (d)
Solution:
Dowse: pour a liquid over; drench.
Yawp: shout or exclaim hoarsely.
Saunter: walk in a slow, relaxed manner.
Raid: a rapid surprise attack on an enemy by troops, aircraft, or other armed forces.
               

  

    

Print Friendly and PDF