English Quiz For IBPS SO Prelims: 21st December 2018

English Language Quiz For IBPS SO Prelims

IBPS SO Exam is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, the English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS SO Exam.




Directions (1-5): In each of the questions given below an incomplete sentence is given which must be filled/completed with one of the sentences/words given below i.e. one of the sentences/words can be fit into the given blanks. Choose the correct option and complete the given sentences. If none of the given alternatives is appropriate to fill the blank, choose option (e) i.e. “none of these” as your answer choice. 

Q1. The Delhi High Court’s order striking down a discriminatory exclusion clause in a health insurance policy, and upholding the claim of a patient, should have the broader effect ----------------------------------.



in eliminate similar exclusions
of eliminating similar into exclusions
of eliminating similar exclusions
for eliminate similar exclusions
None of these
Solution:
‘of eliminating similar exclusions’ is grammatically and contextually correct here.
Q2. Several studies have pointed out that health insurance in India suffers from lack of scale, covering only about 29% of the households surveyed under the National Family Health Survey-4, -------------------.
that too in a limited ways
that to in a limited way
this to in a limited way
that too in a limited way.
None of these
Solution:
‘that too in a limited way’ grammatically and contextually completes the sentence. ‘a’ refers to only a single subject, so we do not use the plural form.
Q3. Maldivian President Ibrahim Mohamed Solih’s three-day visit to India this week seems to have brought a tumultuous phase in India-Maldives ---------------------.
ties to a close
tie to an close
ties too a close
ties too an close
None of these
Solution:
‘ties to a close’ grammatically and contextually completes the sentence.
Q4. It is widely believed, and true to some extent, that NOTA could be a useful tool (such as in a local body election) if constituencies are ----------------------------------------.
smaller of size, with fewer voters
smaller of size, with few voters
smaller in size, with fewer voters
small in size, with few voting
None of these
Solution:
‘smaller in size, with fewer voters’ grammatically and contextually completes the sentence. Since we are comparing in the context of the sentence, so we will use comparative degree of the word ‘small’ i.e. ‘smaller’.
Q5. There may be instances of a significant number of constituencies where NOTA votes may be higher than the margin of victory, but, normally, such seats are also divided between various political parties-----------------------------.
of proportion to their share of victories
in proportion to their share of victories
in proportion too their shares of victories.
in proportionate to their shares of victories.
None of these
Solution:
‘in proportion to their share of victories’ is grammatically and contextually correct here.
Directions (6-10): In the passage given below there are blanks which are numbered from 6 to 10. They are to be filled with the options given below the passage against each of the respective numbers. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering its meaning. If none of the words given in options fits in, mark ‘None of these’ as your answer choice. 

Q6. At this stage of civilization, when many -------1------- are brought in to close and vital contact for good and evil, it is essential, as never before, that their gross ignorance of one another should be diminished, that they should begin to understand a little of one another's historical -----2----- and resulting mentality. It is the fault of the English to expect the people of ---–3---- countries to react as they do, to political and international situations. Our genuine ------4------ and good intentions are often brought to nothing, because we expect other people to be like us. This would be corrected if we knew the history, not necessarily in detail but in broad -------5------, of the social and political conditions which have given to each nation its present character.



country
sovereignty
nations
None of these
dimension
Solution:
‘nations’ is correct here both grammatically and contextually. With the word ‘many’ we will use the plural form, so the word ‘country’ is wrong.
Q7. At this stage of civilization, when many -------1------- are brought in to close and vital contact for good and evil, it is essential, as never before, that their gross ignorance of one another should be diminished, that they should begin to understand a little of one another's historical -----2----- and resulting mentality. It is the fault of the English to expect the people of ---–3---- countries to react as they do, to political and international situations. Our genuine ------4------ and good intentions are often brought to nothing, because we expect other people to be like us. This would be corrected if we knew the history, not necessarily in detail but in broad -------5------, of the social and political conditions which have given to each nation its present character.
concede
experience
feeling
assert
None of these
Solution:
‘experience’ is correct here both grammatically and contextually.
Q8. At this stage of civilization, when many -------1------- are brought in to close and vital contact for good and evil, it is essential, as never before, that their gross ignorance of one another should be diminished, that they should begin to understand a little of one another's historical -----2----- and resulting mentality. It is the fault of the English to expect the people of ---–3---- countries to react as they do, to political and international situations. Our genuine ------4------ and good intentions are often brought to nothing, because we expect other people to be like us. This would be corrected if we knew the history, not necessarily in detail but in broad -------5------, of the social and political conditions which have given to each nation its present character.
from
us
none of these
them
other
Solution:
‘other’ is correct here both grammatically and contextually.
Q9. At this stage of civilization, when many -------1------- are brought in to close and vital contact for good and evil, it is essential, as never before, that their gross ignorance of one another should be diminished, that they should begin to understand a little of one another's historical -----2----- and resulting mentality. It is the fault of the English to expect the people of ---–3---- countries to react as they do, to political and international situations. Our genuine ------4------ and good intentions are often brought to nothing, because we expect other people to be like us. This would be corrected if we knew the history, not necessarily in detail but in broad -------5------, of the social and political conditions which have given to each nation its present character.
conceal
material
goodwill
none of these
conscious
Solution:
‘goodwill’ is correct here both grammatically and contextually. ‘goodwill’ means friendly, helpful, or cooperative feelings or attitude.
Q10. At this stage of civilization, when many -------1------- are brought in to close and vital contact for good and evil, it is essential, as never before, that their gross ignorance of one another should be diminished, that they should begin to understand a little of one another's historical -----2----- and resulting mentality. It is the fault of the English to expect the people of ---–3---- countries to react as they do, to political and international situations. Our genuine ------4------ and good intentions are often brought to nothing, because we expect other people to be like us. This would be corrected if we knew the history, not necessarily in detail but in broad -------5------, of the social and political conditions which have given to each nation its present character.
anger
countries
none of these
outlines
surmount
Solution:
‘outlines’ is correct here both grammatically and contextually.
Directions (11-15): In the following questions two columns are given containing three sentences/phrases each. In first column, sentences/phrases are A, B and C and in the second column the sentences/phrases are D, E and F. A sentence/phrase from the first column may or may not connect with another sentence/phrase from the second column to make a grammatically and contextually correct sentence. Each question has five options, four of which display the sequence(s) in which the sentences/phrases can be joined to form a grammatically and contextually correct sentence. If none of the options given forms a correct sentence after combination or none of them connects, mark “None of these” as your answer. 

Q11. 



A-E, C-F and D-B
A-E
C-D
B-E and A-D
None of these
Solution:
Out of all the options only option ‘c’ i.e. C-D is correct here.
Q12. 
A-D
A- F and C-E
B-D and C-F
B-D
None of these
Solution:
Both A-F and C-E are grammatically and correct here and thus form meaningful sentences.
Q13. 
C-D
A-E and C-D
A-F, B-E and C-D
A-F and B-E
None of these
Solution:
Both A-F and B-E are grammatically and correct here and thus form meaningful sentences.
Q14. 
Only A-D
B-F, A-D and C-E
B-D and A-F
C-F
None of these
Solution:
B-F, A-D and C-E are grammatically and contextually correct and thus form meaningful sentences.
Q15. 
C-E and B-D
A-E
B-F and C-D
A-D and C-F
None of these
Solution:
Both B-F and C-D form meaningful sentences.
               


   You May also like to Read:



      

                                    
                                         








                                     Print Friendly and PDF