English Language Quiz For IBPS SO Prelims: 28th December 2018

English Language Quiz For IBPS SO Prelims

IBPS SO Exam is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, the English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS SO Exam.




Directions (1-5): In each of the questions given below, a sentence is given which is divided into FOUR parts such that the parts are jumbled and they do not make a meaningful sentence. Rearrange the following parts to form a grammatically correct and meaningful sentence and choose the correct rearrangement from the options given below each question. 

Q1. on December 13, trapping at least 13 workers, is a (A)/ the disaster that struck a coal mine at Ksan in Meghalaya’s Jaintia Hills district (B)/ shocking reminder that a fast-growing economy (C)/ such as India continues to allow Dickensian mining practices (D)/

ABDC
BCAD
BACD
DCBA
No change required
Solution:

BACD is the correct order of the sentence.

Q2. including Chasnala, have shown serious (A)/ disasters at approved mines, (B)/shortcomings in safety management (C)/ official inquiries into flooding (D)/

ABDC
DBAC
DCAB
BCDA
No change required
Solution:

DBAC is the correct order of the sentence.

Q3. communication satellite to provide (A)/ broadband internet services worldwide in an (B)/ China on December 22 launched its first (C)/ apparent bid to rival Google and other international firms (D)/

CABD
CDBA
CBAD
ABDC
No change required
Solution:

CABD is the correct order of the sentence.

Q4. the Hongyun project, started in September 2016, (A)/aims to build a space-based communications network to provide (B)/ broadband internet connectivity to users around the (C)/world, especially those in the underserved regions (D)/

ABDC
DCBA
ACBD
ADBC
No change required
Solution:

No change is required.

Q5. satellite network to provide space-based communications and (A)/internet services has become popular (B)/ the concept of running a low-cost, high-performance (C)/globally among industry players (D)/

DCBA
ABDC
CBDA
CABD
No change required
Solution:

CABD is the correct order of the sentence.

Directions (6-10): In each of the following sentences, there is a blank space. Below each such sentence, there are five options with one word each. Fill up the blank with the word that makes the sentence grammatically and contextually correct. 



Q6. Currently, many foreign tech companies, ---------------- Google, SpaceX, OneWeb and Telesat, have already launched plans to use satellites to provide free internet access.
gathering
including
associating
mechanize
collaborating
Solution:

‘Including’ is the correct word here. Include means to join to form a group.

Q7. Last month, a Chinese internet technology firm ----------------- the first satellite in a constellation plan comprising of 272 satellites to provide free WiFi service worldwide.
decide
covering
unveiled
construct
showing
Solution:

‘Unveiled’ is the correct word here. Unveil means remove a veil or covering from, in particular uncover (a new monument or work of art) as part of a public ceremony.

Q8. Two IIT Hyderabad professors and their graduate students have come up with an innovative material to lay roads which reduces cost, is ----------------- friendly and also stronger than asphalt roads.
astonishing
environment
vividly
haphazardly
mesmerize
Solution:

‘Environment’ is the correct word here.

Q9. Four factors — above normal rainfall, extreme rainfall events, over 90% reservoir storage before the rains, and ------------ extreme rainfall in catchment areas — contributed to the flooding witnessed in Kerala.
extremely
equal
singular
unprecedented
ordinary
Solution:

‘unprecedented’ is the correct word here. Unprecedented means never done or known before.

Q10. Scientific papers have been ----------- this year on how a flatworm, a fish, a frog, and other organisms begin to make organs and appendages.
reject
timid
gathering
organized
published
Solution:

‘published’ is the correct word here.

Directions (11-15): Read each of the following sentences to find out if there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number (A, B, C or D) of this part is your answer. If there is no error in the statement, then mark option (e) as your answer choice. 



Q11. Forgiveness can play the reparative (A)/role provided it is seen as (B)/complementary to justice, not (C)/ a substitute for it. (D)/
B
A
C
D
No error
Solution:

Error is in part A. Use ‘a’ in place of ‘the’.

Q12. No society that calls itself civilized allows (A)/ such mass atrocities, and if, as a (B)/aberration, such ghastly events do occur, its criminal justice (C)/system ensures swift punishment to those found guilty. (D)/

C
A
B
D
No error
Solution:

Error is in part B. Use ‘an’ in place of ‘a’. The word ‘aberration’ starts with a vowel, so we use the article ‘an’.

Q13. Traumatized survivors may (A)/ be forced in silence (B)/ but they can’t forget their (C)/ loss and suffering. (D)/

A
B
C
D
No error
Solution:

Error is in part B. Use ‘into’ in place of ‘in’. The difference between in and into is whether or not there is movement. Into is used when something or someone is going or being put into another location. In is used to describe where someone or something already is.

Q14. To forgive is to (A)/ forswear resentment towards (B)/ the person which has caused (C)/ you grievous harm. (D)/

A
B
C
D
No error
Solution:

Error is in part C. Use ‘who’ in place of ‘which’. For person we use ‘who’ and not ‘which’.

Q15. It is sometimes claimed that forgiveness (A)/ has the effect of erasing wrongdoing and (B)/ that it is an invitation to reconcile (C)/ with evil rather than conquering it. (D)/

A
B
C
D
No error
Solution:

No error

               






   You May also like to Read:



                      

       









                                     Print Friendly and PDF