LIC AAO English Language Quiz 11th April 2019 | Day 31

english-quiz-for-lic-aao

English Quiz For LIC  AAO 2019

Life Insurance Corporation of India has released the notification for various posts for the Recruitment in 2019-20. This is a great opportunity for all those who aspire to get a Government Job this year. Now the next step is to start practicing for the exam from now itself. Thus, the English Language can be an impetus for your success as it helps you save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for LIC AAO 2019. 




Directions (1-5): In each of the questions given below an incomplete sentence which must be filled/completed with one of the sentences/phrases given below i.e. one of the sentences/phrases can be fit into the given blanks. Choose the correct option and complete the given sentences. 

Q1. The key elements of ............................................................. during the hottest part of the day around noon, especially in the case of senior citizens, staying adequately hydrated, wearing suitable clothing including headgear, and creating shade in public places.




protect in a heat wave are avoiding exposure
protecting in a heat wave are avoiding exposure
protection in a heat wave are avoid exposure
protection in a heat wave are to avoiding exposure
protection in a heat wave are avoiding exposure
Solution:
"protection in a heat wave are avoiding exposure" is grammatically correct and meaningful.
Q2. With the availability of advance weather alerts, there is no reason why local bodies cannot institute remedial measures. ................................................................. to ensure a high turnout in the elections by making it safe for voters.
Mitigating the effect of heat waves is vitally
Mitigate the effect of heat waves is vital
Mitigating the affect of heat waves is vital
Mitigating the effect of heat waves is vital
Mitigating the effecting of heat waves is vital
Solution:
"Mitigating the effect of heat waves is vital" is grammatically correct and meaningful. 'Effect' means a change which is a result or consequence of an action or other cause and 'affect' means have an effect on; make a difference to. 'Effect' will be the correct usage here.
Q3. It is more than a decade since the National Commission on Farmers .................................................. both rainwater harvesting and aquifer recharge, in order to provide irrigation for small farmers.
suggest the wider adoption of
suggested the widely adoption of
suggested the wide adoption of
suggested the wider adopt of
suggested the wider adoption off
Solution:
"suggested the wide adoption of " is grammatically correct and meaningful.

Q4. Humans generate .............................................., a sizeable portion of which is disposed in landfills and through waste-to-energy incinerators.
monument amounts of waste
monumental amounts of waste
monumental amounting of waste
monumental amounts off waste
monumental amounts of wasting
Solution:
"monumental amounts of waste " is grammatically correct and meaningful.
Q5. Landfills are seedbeds of methane and other greenhouse gases, which contribute to global warming. These toxic chemicals poison the soil and .............................................. the oceans.
their leached run-off makes its way into
their leached run-of makes its way into
their leached run-off making its way into
their leached run-off makes it's way into
there leached run-off makes its way into
Solution:
"their leached run-off makes its way into" is grammatically correct and meaningful.
Directions (6-10): In each of the questions given below, a sentence is given which is divided into FOUR parts such that the parts are jumbled and they do not make a meaningful sentence. Rearrange the following parts to form a grammatically correct and meaningful sentence and choose the correct rearrangement from the options given below each question. 

Q6.
(A) material recycling and composting 

(B) it does seem overwhelming, but 
(C) there are solutions to the garbage 
(D) pandemic through the crucial processes of




ADBC
BCDA
CABD
CDBA
DCAB
Solution:
The correct rearrangement is BCDA.

Q7.
(A) compost is not efficiently marketed 

(B) pesticides are heavily subsidised, and the 
(C) organic farming and composting are not 
(D) economically attractive to the Indian farmer, as chemical
ADBC
BCDA
CABD
CDBA
DCAB
Solution:
The correct rearrangement is CDBA.
Q8.
(A) make a commitment to ensure accountability in public services, to 

 (B) protect religious minorities and other marginalised communities 
 (C) as India goes to polls, candidates of all political affiliations should 
 (D) and defend the rights of those most vulnerable
ADBC
BCDA
CABD
CDBA
DCAB
Solution:
The correct rearrangement is CABD.
Q9.
(A) WhatsApp’s initiatives aimed at curbing 

(B) their efficacy in safeguarding Indian 
(C) elections from its ill effects is still in doubt 
(D) fake news seem to be well-intended, but
ADBC
BCDA
CABD
CDBA
DCAB
Solution:
The correct rearrangement is ADBC.
Q10.
(A) new world of experiences 

(B) while travel is often defined as 
(C) a pleasure-seeking activity, for a 
(D) millennial like me, it presents a whole
ADBC
BCDA
CABD
CDBA
DCAB
Solution:
The correct rearrangement is BCDA.
Directions (11-15): In each of the questions given below a pharse/idiom is given in BOLD and five options are given below it. You have to choose the option which best describes the meaning of the phrase/idiom. 

Q11. If the cap fits, wear it




Overwhelmed by what is happening in the moment
You are not very good at something. You could not do it professionally.
To present a counter argument
Take advantage of all opportunities
If you think the remarks refer to you, then accept the criticism
Solution:
If the cap fits, wear it: If you think the remarks refer to you, then accept the criticism
Q12. To take the chair
To preside a meeting
To disturb the peace
To act unfairly in a contest
To Die
To attract attention
Solution:
To take the chair: To preside a meeting

Q13. To die in harness
To speak disguise about someone
To continue at one’s occupation until death
To Cause Enmity
To discourage efforts
To do something sensational or remarkable before dying
Solution:
To die in harness: To continue at one’s occupation until death
Q14. To cook the books
To be dismissed from your job
To hear rumors
To be very busy
To modify financial statements
To be dismissed from your job
Solution:
To cook the books: To modify financial statements

Q15. Not a spark of decency
To learn by heart
To come into an inheritance
To have no idea about anything
No Manners
Cheating
Solution:
Not a spark of decency: No Manners
               




You may also like to Read: