LIC AAO English Language Quiz 12th March 2019 | Day 1

lic-aao-english-language-quiz


English Quiz For LIC  AAO 2019

Life Insurance Corporation of India has released the notification for various posts for the Recruitment in 2019-20. This is a great opportunity for all those who aspire to get a Government Job this year. Now the next step is to start practicing for the exam from now itself. Thus, the English Language can be an impetus for your success as it helps you save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for LIC AAO 2019. 





Directions (1-5): Read the following passage and attempt the questions as directed. 

As a child, Monty Roberts was the son of a horse trainer and moved from stable to stable, from ranch to ranch, training horses. The boy’s schooling was constantly (A)..................... One day, when he was in School, his teacher asked him to write about (B)...................................................... He did not hesitate and wrote a seven page paper about his aim to be an owner of a horse ranch. (C) It was a detailed paper with the location of buildings, stables and even a house plan. Two days later he receive his paper back with an F on the front page. After class he asked his teacher why he received such a low score. (D) The teacher told him, “This dream is itinerant for a boy like you, who has no money, no resources and who comes from an unrealistic  family. There is no possibility that you will reach this goal." Then the teacher offered him the opportunity to rewrite the paper with a more realistic attitude. The boy went home and asked his father how he should respond. His father told him, “This is a very important decision, so you must come to your own conclusion." After several days, the boy brought the same paper to his teacher. No changes were made. He told his his teacher, “Keep the F and I will keep my dream." Monty Roberts went on to own a 4000 square foot house in the middle of 200 acre horse ranch. He framed the paper he wrote and hung it over his fireplace. Always remember to follow your heart and never listen to those who do not believe in your ability to (E) abandon your dreams.

Q1. Which of the following words given in the options should come at the place marked as (A) in the above paragraph to make it grammatically correct and meaningful. Also, the word should fill in the blanks given in the two sentences given below to make them contextually correct and meaningful. 


(I) The morning's work was constantly ……………………….. by phone calls. 
(II) I don't like to be ………………………….. when I am doing an important piece of work.
schedule
hinder
interrupted
prospered
Both (a) and (c)
Solution:
'Interrupted' is the correct choice grammatically and contextually.
Q2. Which of the following phrases should fill the blank in (B) to make it contextually correct and meaningful?
what he wanted to be when he grow up
what he wanted to be when he grew up
what he wanted too be when he grew up
what he wanted to be when he grows up
what he wanted to be when he was grown up
Solution:
"what he wanted to be when he grew up " is grammatically correct as the sentence is in past tense.
Q3. In the passage given, a sentence (C) is given in BOLD. There may or may not be an error in one part of the sentence. Choose the part which has an error in it as your answer. If there in no error then choose option (E) as your answer.
It was a detailed paper with the location of
buildings, stables and even a house plan.
Two days later he receive his paper
back with an F on the front page.
No Error
Solution:
The sentence is in past tense and so, 'received' will be used in place of 'receive'.
Q4. The sentence given in (D) has four words given in BOLD. Amongst the given BOLD words which of the following must replace each other to make the sentence contextually correct and meaningful.
itinerant-money
money-unrealistic
unrealistic- itinerant
resources-unrealistic
No change required
Solution:
'unrealistic- itinerant' must replace each other.
Q5. A word is given in bold in (E). Choose the word which should replace the word given in bold to make the sentence correct and meaningful. If no change is required, choose option (E) as your answer.
forfeit
question
unsettle
achieve
No change required
Solution:
'Abandon' must be replaced by 'achieve'. The end of the story gives a positive theme and 'abandoning dreams' is contextually incorrect.
Directions (6-10): In each of the following questions four words are given in bold. Which of the following words must replace each other so that the sentence becomes contextually correct and meaningful. If the sentence is correct as it is, choose option (e) as your answer 

Q6. If (1)/some Indians (2)/going at where they are (3)/look, they can see that their (4)/goal is money.
1-2
1-4
2-3
1-3
3-4
Solution:
Replace 'look' and 'going' with each other to form a meaningful sentence.
Q7. (1)/ever all the persons I have (2)/of met, Arjit is the (3)/most (4)/remarkable.
1-2
1-4
2-3
1-3
3-4
Solution:
Replace 'ever' and 'of' with each other to form a meaningful sentence.
Q8. (1)/Unless present policies are (2)/ unregulated immediately, the world may suffer (3)/irreversible damage from the (4)/ reversed use of Bio weapons.
1-2
1-4
2-4
1-3
3-4
Solution:
Replace 'unregulated' and 'reversed' with each other to form a meaningful sentence.
Q9. Before the cruise ship (1)/muster, passengers are (2)/required to (3)/departs at a specified station for a safety (4)/briefing.
1-2
1-4
2-3
1-3
3-4
Solution:
Replace 'muster' and 'departs' with each other to form a meaningful sentence.
Q10. The trend towards a (1)/decrease in the working hours is already (2)/evident in the (3)/longer weekend given to employees in (4)/many multinational organisations.
1-2
1-4
2-3
1-3
No change required
Solution:
No change required
Directions (11-15): Rearrange the following five sentences (A), (B), (C), (D) and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below. 

(A) Nearby a big cobra lay dead. The woman shed tears of grief fondling the carcass of the mongoose.

(B) At that time a big cobra entered the house. The mongoose killed it after a long and fierce fight. When the woman came back she saw the mongoose lying at the entrance.

(C) Alas! When she entered the house she was filled with remorse. Her baby was playing cheerfully.
(D) A woman had a pet mongoose. It was very faithful. One day she went to the market, leaving her baby in the care of the mongoose.
(E) She noticed its blood-covered mouth. In her haste the woman thought that the mongoose had killed her baby. In a moment of sudden fury, the woman threw the water pot on the mongoose and killed it.

Q11. Which is the LAST sentence after rearrangement?


A
B
C
D
E
Solution:
The correct rearrangement is DBECA.
Q12. Which is the SECOND sentence after rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
The correct rearrangement is DBECA.
Q13. Which is the FOURTH sentence after rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
The correct rearrangement is DBECA.
Q14. Which is the FIRST sentence after rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
The correct rearrangement is DBECA.
Q15. Which is the THIRD sentence after rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
The correct rearrangement is DBECA.
               




You may also like to Read:
     
Print Friendly and PDF