English Quiz for NIACL AO Prelims Exam- 14th January 2019


English Quiz For NIACL AO Prelims 

NIACL AO Exam is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, the English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming NIACL AO Exam.







Directions (1-5): Read the following passage carefully and answer the questions that follow. 


The existence of life on Mars has been a subject of study since more than a century. Scientists have been trying to collate evidences to figure out whether life has ever existed on this planet or is it inhabited with people presently or if there is any possibility of life on Mars in the future. The research done until now hints that there has never been any life on Mars nor is it inhabited with people currently. However, the possibility of life on the red planet cannot be ruled out completely.

Research shows that surface liquid water was present on Mars during the ancient Noachian period. This made for a habitable atmosphere for microorganisms. However, whether microorganisms ever penetrated on the planet is still a question. Research on the subject is still going on. Today, water on Mars exists in its solid state that is in the form of ice. Some of it also exists as vapour in the planet’s atmosphere.

Scientists have been trying to conduct research on Mars by way of telescopes, spacecrafts and rovers that are helpful in collecting evidences about the condition and nature of this planet. It is interesting and exciting to learn that life on this planet may be possible as its atmosphere is quite similar to Earth.


Q1. What have researches showed about the existence of life on Mars?

They have hinted that there has been life on Mars till now
They have hinted that there has been no life on Mars till now
They have hinted that Mars is not inhabited with people
All of the above
Both (c) and (b)
Solution:

According to the first paragraph of the passage, both (c) and (d) are true.

Q2. According to a Research mentioned in the above passage, what was present on Mars during the Noachian Period?

Viscosity
Horse Power
Surface Tension
Surface liquid water
None of the above
Solution:

According to the passage, Surface liquid water was found during the Noachian Period on Mars.

Q3. With the help of which devices are scientists able to do researches on Mars, as mentioned in the above passage?

screwdrivers, rovers and rockets
gears, spacecrafts and telescopes
rovers, spacecrafts and telescopes
parachutes, balloons and telescopes
None of the above
Solution:

According to the passage, rovers, spacecrafts and telescopes have been used by scientists for researches.

Q4. Which is most OPPOSITE to the word PENETRATED given in BOLD?

encroach
insert
retreat
invade
seep
Solution:

‘Penetrate’ means to go into or through (something) and ‘retreat’ means an act of moving back or withdrawing.

Q5. Which is most SIMILAR to the word INHABITED give in BOLD?

withdraw
fierce
disowned
owned
cult
Solution:

‘Inhabited’ means of (a person, animal, or group) live in or occupy (a place or environment).

Directions (6-15): In each of the following questions, a word has been used in sentences in THREE different ways. Choose the option corresponding to the sentences in which the usage of the word is CORRECT or APPROPRIATE. 


Q6. REMATCH 
(i) Although the defeated boxer wanted a rematch after being beaten, the now reigning champion refused to face him in the ring again.
(ii) The losing contestant demanded a rematch since he believed that he was cheated and wanted a second chance to prove himself.
(iii) Algebra has always been a major rematch for me, and I really have to struggle through it even when I’m motivated.

Only (i)
Only (ii)
Only (iii)
Only (ii) and (i)
None of the above
Solution:

‘Rematch’ means to attempt again. Thus, Only (ii) and (i) are correct.

Q7. COWARDLY 
(i) He had behaved like a cowardly recruit who mutilates himself to escape military service.
(ii) The Management was feeble and cowardly.
(iii) It was cowardly of you not to admit your mistake.

All (i), (ii) and (iii)
Both (ii) and (iii)
Only (iii)
Only (i)
None of the above
Solution:

‘Cowardly’ means lacking courage. All (i), (ii) and (iii) are correct.

Q8. BREVITY 
(i) The relief agency will brevity the food among several countries.
(ii) During the meeting, we must encourage brevity so everyone will have time to speak.
(iii) The president made his points with praiseworthy brevity.

Only (i)
Both (i) and (iii)
Both (ii) and (iii)
Only (ii)
None of the above
Solution:

‘Brevity’ means concise and exact use of words in writing or speech. Both (ii) and (iii) are correct.

Q9. DISCREET 
(i) If you want to be discreet, do not drive a flashy car.
(ii) He seemed an amiable discreet man.
(iii) The total sales of the company didn't discreet to more than a few million dollars.

Only (ii)
Only (i)
Only (iii)
Both (iii) and (ii)
None of the above
Solution:

‘Discreet’ means careful and prudent in one's speech or actions, especially in order to keep something confidential or to avoid embarrassment. Only (i) is correct.

Q10. SYMPATHIZE 
(i) I sympathize, but I don't know how to help.
(ii) Don't always rely on others to understand and sympathize.
(iii) Because my mother loves to wear bright colors, she never makes a sympathize arrival.

All (i), (ii) and (iii)
Only (iii)
Only (ii)
Both (i) and (ii)
None of the above
Solution:

‘Sympathize’ means feel or express sympathy. Both (i) and (ii) are correct.

Q11. SCRUTINY 
(i) The colonel led a successful raid against a scrutiny base.
(ii) Young people are supposed to scrutiny against the Establishment.
(iii) Careful scrutiny of the company's accounts revealed a whole series of errors.

Only (iii)
Only (i)
Only (ii)
Both (iii) and (i)
None of the above
Solution:

‘Scrutiny’ means critical observation or examination. Only (iii) is correct.

Q12. HARMONY 
(i) The company is under harmony by the Inland Revenue.
(ii) This design aims for harmony of form and function.
(iii) We must try to live in peace and harmony with ourselves and those around us.

Only(i)
Only (iii)
Both (i) and (ii)
Both (ii) and (iii)
None of the above
Solution:

‘Harmony’ means to live in unity and co-operation. Both (ii) and (iii) are correct.

Q13. PUZZLING 
(i) The spelling of English is often puzzling.
(ii) The choir sings in four-part puzzling.
(iii) This whole business is very puzzling.

Only (i)
Both (i) and (iii)
Only (ii)
Only (iii)
None of the above
Solution:

‘Puzzling’ means confusing. Both (i) and (iii) are correct.

Q14. DEBUT 
(i) She made her professional stage debut in Swan Lake.
(ii) Her new detective series will be her debut on the small screen.
(iii) Their debut album was recorded in 1991.

Only (ii)
Both (ii) and (iii)
All (i), (ii) and (iii)
Only (i)
None of the above
Solution:

‘Debut’ means perform in public for the first time. All (i), (ii) and (iii)

Q15. EXTINCT 
(i) Tomorrow's weather will be extinct with bright periods.
(ii) Dinosaurs have been extinct for millions of years.
(iii) England and Wales will start extinct.

Only (ii)
Only (i)
Only (iii)
Both (i) and (iii)
None of the above
Solution:

‘Extinct’ means something that no longer exists. Only (ii) is correct.

               

            

Print Friendly and PDF