English Quiz IBPS Clerk Prelims 19th September

IBPS Clerk Prelims English Quiz

The English language perplexes most of the students and makes one nervous during the examination even if the answer to the question is known. But there are no formulas to cramp or the longer the calculation to deal with. The mistakes that occur are because of the lack of confidence. With proper strategy, Study NotesQuizzesVocabulary one can calm his/her nerves and excel in no time. Make the reading newspaper, editorial a habit, and also participate in the daily quiz. The IBPS Clerk 2019 is just one step away from your reach. Here is the quiz under the Study Plan ‘FATEH’, on the IBPS Clerk Prelims English Quiz and we have  Word Usage for 19th of September 2019. You can also check out the latest books for IBPS Clerk 2019 exam.

Directions (1-15): In the following questions, a word is given in bold followed by three sentences. Choose the appropriate option mentioning the sentence(s) that uses the highlighted word in a grammatically correct and contextually meaningful
manner.

Q1.
Eschew
(I) Evidence adduced by a person claiming to be an eye witness to a burglary cannot be eschewed by a trial court.
(II) A particular witness could not have witnessed the crime since his house was situated about 10 kilometers away from the place of eschew.
(III) His conduct would lead to the eschew that he could not have been the eye witness.
(a) Only (I)
(b) Only (II)
(c) Only (III)
(d) Both (I) and (II)
(e) All of the above

S1. Ans. (a)
Sol. The term ‘eschew’ means ‘to deliberately avoid using; abstain from’.

Q2.
Fallacious
(I) Hunter-gatherers had to make quick decisions based on pattern fallacious to avoid becoming lunch for a larger predator.
(II) A close scrutiny of these arguments would reveal how fallacious they are.
(III) The either-or argument is of course as unfair as it is fallacious.
(a) Only (I)
(b) Only (II)
(c) Only (III)
(d) Both (II) and (III)
(e) All of the above

S2. Ans. (d)
Sol. The term ‘fallacious’ means ‘based on a mistaken belief’.

Q3.
Humiliation
(I) The MEA said the report failed to take into account the global consensus on humiliation.
(II) High-tech customized prosthetics are humiliate in the market but they are too expensive for me.
(III) He finds it humiliating that a soldier should be carried on a palanquin by others to reach his own village.
(a) Only (I)
(b) Only (II)
(c) Only (III)
(d) Both (I) and (II)
(e) All of the above

S3. Ans. (c)
Sol. The term ‘humiliating’ means ‘The action of humiliating someone or the state of being humiliate’.

Q4.
Internecine
(I) This was a bitter internecine warfare within the CBI, and the government’s discomfiture was clear.
(II) Hardly has the din in the election fray subsided, and the internecine squabbles in the Congress are assuming feverish pitch once again.
(III) Flooded with multiple applications for every vacancy, school internecine are going the corporate way to recruit new staff.
(a) Only (I)
(b) Only (II)
(c) Only (III)
(d) Both (I) and (II)
(e) All of the above

S4. Ans. (d)
Sol. The term ‘internecine’ means ‘Destructive to both sides in a conflict’.

Q5.
Maverick
(I) The maverick President puts in personal diplomacy in the conduct of America’s foreign affairs
(II) He was considered as something of a maverick in the publishing world.
(III) The myth of the maverick artist and the frisson of his conversations have often clouded the more substantive aspects of Satyadev Dubey’s five decade long.
(a) Only (I)
(b) Only (II)
(c) Only (III)
(d) Both (I) and (II)
(e) All of the above

S5. Ans. (e)
Sol. The term ‘maverick’ means ‘An unorthodox or independent-minded person’.

Q6.
Misconceived
(I) The government should also misconceived contract, casual and “honorary” jobs and make them regular jobs.
(II) I would suggest you have some misconceived conceptions about the gentility of World War II, or certainly its portrayal to the public.
(III) You may regard some decisions as misconceived and wrong-headed, but we must have an authoritative structure to preserve the rule of law.
(a) Both (II) and (III)
(b) Only (II)
(c) Only (III)
(d) Both (I) and (II)
(e) All of the above

S6. Ans. (a)
Sol. The term ‘misconceived’ means ‘Wrongly or badly planned or judged, typically because of faulty understanding’.

Q7.
Perverse
(I) Market pricing for bulk consumers may prune the subsidy bill of the government significantly but it is a perverse policy.
(II) State transport corporations will have no perverse but to pass on the higher fuel costs to their passengers.
(III) To define one’s identity or community in terms of a single, exclusive religion — Hindu, Muslim or any other — is a perverse European notion.
(a) Both (II) and (III)
(b) Both (I) and (III)
(c) Only (III)
(d) Both (I) and (II)
(e) All of the above

S7. Ans. (b)
Sol. The term ‘perverse’ means ‘Showing a deliberate and obstinate desire to behave in a way that is unreasonable or unacceptable’.

Q8.
Punitive
(I) New Delhi has said consistently that India’s nuclear weapons were based on staggering and punitive retaliation, in case deterrence failed.
(II) There ought to be no scope for punitive here because security is, after all, a dynamic concept.
(III) In a nuclear punitive it is much better to convey the overwhelming nature of the deterrence than to keep the potential adversary guessing.
(a) Only (I)
(b) Both (I) and (III)
(c) Only (III)
(d) Both (I) and (II)
(e) All of the above

S8. Ans. (a)
Sol. The term ‘punitive’ means ‘Inflicting or intended as punishment’.

Q9.
Wanton
(I) If one were to believe those in-charge of this wanton destruction, permission has been taken from the Delhi Forest Department.
(II) Mr. Khalilzad had disclosed that he had reached an “in principle” wanton with the Taliban, but the details have not been revealed.
(III) But the Taliban has been continually engaging in a series of wanton attacks against civilians throughout the course of the talks that the U.S. had with the group in Qatar.
(a) Only (I)
(b) Both (I) and (III)
(c) Only (III)
(d) Both (I) and (II)
(e) All of the above

S9. Ans. (b)
Sol. The term ‘wanton’ means ‘Deliberate and unprovoked; Wilful, Malicious, Malevolent’.

Q10.
Laudable
(I) Their creativity, great sense of rhythm, expression of bhava, struck an emotional laudable with the receptive audience.
(II) As a one-shot portal for public information on government programs, the JSP, therefore, can advance the objective of laudable.
(III) Malladi Brothers concluded their concert as always in an impressive and laudable manner by presenting compositions of three saint poets.
(a) Only (I)
(b) Both (I) and (III)
(c) Only (III)
(d) Both (I) and (II)
(e) All of the above

S10. Ans. (c)
Sol. The term ‘laudable’ means ‘Deserving praise and commendation’.

Q11.
Piecemeal
(I) The better course would be to bring about piecemeal reforms without disrupting communal harmony.
(II) It is not for judges to make “piecemeal analysis” of a movie and apply their subjective views of life to revoke the censor certification issued to a film.
(III) It is also disturbing to note that no one ever piecemeal out that many Hindus take advantage of their own personal law under the Hindu joint family system.
(a) Only (I)
(b) Both (I) and (III)
(c) Only (III)
(d) Both (I) and (II)
(e) All of the above

S11. Ans. (d)
Sol. The term ‘piecemeal’ means ‘Characterized by unsystematic partial measures taken over a period of time’.

Q12.
Resuscitate
(I) Finance Minister Nirmala Sitharaman on Saturday presented the third round of stimulus measures to resuscitate the struggling economy,
(II) It is expected that the new tax breaks to the exports sector will cause a dent of up to ₹50,000 crore to the government’s resuscitate.
(III) The government may believe that the present resuscitate, marked by five consecutive quarters of dropping growth, is merely a cyclical one.
(a) Only (I)
(b) Both (I) and (III)
(c) Only (III)
(d) Both (I) and (II)
(e) All of the above

S12. Ans. (a)
Sol. The term ‘resuscitate’ means ‘Make something active or vigorous again; Revive, resurrect’.

Q13.
Stimulus
(I) The stakeholders also blamed demonetization and cashless transaction for the liquidity crisis and stimulus that it has paralyzed small and micro business units.
(II) Government officials virtually ruled out a stimulus package to arrest a slowdown and boost growth.
(III) Digital divide and illiteracy have made the transition to cashless economy stimulated difficult to manage for many.
(a) Only (I)
(b) Only (II)
(c) Only (III)
(d) Both (I) and (II)
(e) All of the above

S13. Ans. (b)
Sol. The term ‘stimulus’ means ‘A thing that arouses activity or energy in someone or something; Boost, Stimulant’.

Q14.
Yearning
(I) Five Left parties will be holding a joint convention on Friday on deepening economic crisis and yearning job loss.
(II) The Central and State governments together must make all-out efforts to revive festive season demand for commercial yearning and passenger vehicles.
(III) People who have been yearning for major economic reforms from the Narendra Modi government, it seems, will have to wait to have their dreams come true.
(a) Only (I)
(b) Only (II)
(c) Only (III)
(d) Both (I) and (II)
(e) All of the above

S14. Ans. (c)
Sol. The term ‘yearning’ means ‘A feeling of intense longing for something’.

Q15.
Emulation
(I) Emulation begins very naturally in infancy when the baby apes the parent in speech and behavior.
(II) Before more money and effort go down the drain, it is time the “smart city leaders” emulate the Canadian model.
(III) There is a stark misinformation emulation launched by the Centre and the Governor’s administration.
(a) Only (I)
(b) Only (II)
(c) Only (III)
(d) Both (I) and (II)
(e) All of the above

S15. Ans. (d)
Sol. The term ‘emulation’ means ‘Effort to match or surpass a person or achievement, typically by imitation’.

You may also like to Read: