English Quiz IBPS Clerk Prelims 21st September

IBPS Clerk Prelims English Quiz

The English language perplexes most of the students and makes one nervous during the examination even if the answer to the question is known. But there are no formulas to cramp or the longer the calculation to deal with. The mistakes that occur are because of the lack of confidence. With proper strategy, Study NotesQuizzesVocabulary one can calm his/her nerves and excel in no time. Make the reading newspaper, editorial a habit, and also participate in the daily quiz. The IBPS Clerk 2019 is just one step away from your reach. Here is the quiz under the Study Plan ‘FATEH’, on the IBPS Clerk Prelims English Quiz and we have  Word Swap for 21st of September 2019. You can also check out the latest books for IBPS Clerk 2019 exam.

Directions (1-15): In each of the questions given below four words are given in bold. These four words may or may not be in their correct position. The sentence is then followed by options with the correct combination of words that should replace each other in order to make the sentence grammatically and contextually correct. Find the correct combination of the words that replace each other. If the sentence is correct as it is then select option (e) as your choice.

Q1. Reports government (1) that given Mr. Gantz’s openness (2) to work with other parties, Israel’s President Reuven Rivlin may be inclined (3) to invite him first to form a indicate (4).
(a) 1-4
(b) 2-3
(c) 2-4
(d) 1-3
(e) None of these

S1. Ans. (a)
Sol. Here, 1-4 i.e, ‘government-indicate’ will be replaced to make the sentence grammatically and contextually correct. The sentence thus formed is,
“Reports indicate that given Mr. Gantz’s openness to work with other parties, Israel’s President Reuven Rivlin may be inclined to invite him first to form a government.”

Q2. Eastern Europe’s ecologically (1)diverse wildflower provide (2)and old-growth forests meadows (3)near-perfect conditions for bison and other scarce species(4).
(a) 1-4
(b) 2-3
(c) 2-4
(d) 1-3
(e) None of these

S2. Ans. (b)
Sol. Here, 2-3 i.e, ‘provide-meadows’ will be replaced to make the sentence grammatically and contextually correct. The sentence thus formed is,
“Eastern Europe’s ecologically diverse wildflower meadows and old-growth
forests provide near-perfect conditions for bison and other scarce species.”

Q3. There is addiction (1) evidence on the harm of nicotine ample (2)— the reason that it is only approved (3)under the Drugs and Cosmetics Act for use only in nicotine gums (4)and patches.
(a) 1-4
(b) 2-3
(c) 1-2
(d) 1-3
(e) None of these

S3. Ans. (c)
Sol. Here, 1-2 i.e, ‘addiction-ample’ will be replaced to make the sentence grammatically and contextually correct. The sentence thus formed is,
“There is ample evidence on the harm of nicotine addiction — the reason that it is only approved under the Drugs and Cosmetics Act for use only in nicotine gums and patches.”

Q4. Albert Einstein’s discovery (1)of gravity has been invoked (2)as a successful example for achieving thinking (3)unattainable goals through “out-of-the-box” seemingly(4).
(a) 1-3
(b) 2-4
(c) 2-3
(d) 3-4
(e) None of these

S4. Ans. (d)
Sol. Here, 3-4 i.e, ‘thinking-seemingly’ will be replaced to make the sentence grammatically and contextually correct. The sentence thus formed is, “Albert Einstein’s discovery of gravity has been invoked as a successful example for achieving seemingly unattainable goals through “out-of-the-box” thinking. ‘

Q5. Iran shot (1)down an American drone alleging (2)that it had violated Iranian air space, taking tensions(3) to the brink of a direct conflict (4)with the U.S.
(a) 1-4 and 2-3
(b) 2-4 and 1-3
(c) 1-2 and 3-4
(d) Only 1-4
(e) None of these

S5. Ans. (e)
Sol. Here, the sentence given with highlighted words is contextually meaningful and grammatically correct. Thus, it doesn’t require any replacement.

Q6. In the last week of July this year, 11 Himalayan environmental (1)of India met in Dehradun demanding a “green bonus(2)”, or a payment for States (3) services they provide to the nation(4).
(a) 1-4 and 2-3
(b) Only 1-3
(c) 1-2 and 3-4
(d) Only 1-4
(e) None of these

S6. Ans. (b)
Sol. Here, 1-3 i.e, ‘environmental-states’ will be replaced to make the sentence grammatically and contextually correct. The sentence thus formed is,
“In the last week of July this year, 11 Himalayan States of India met in Dehradun demanding a “green bonus”, or a payment for environmental services they provide to the nation.”

Q7. Yoga in its integrate (1)Indian form is a levels (2)system whose function is to original(3)personality at all holistic(4) of existence.
(a) 1-4 and 2-3
(b) 2-4 and 1-3
(c) 1-2 and 3-4
(d) Only 1-4
(e) None of these

S7. Ans. (b)
Sol. Here, both 2-4 and 1-3 i.e, ‘levels-holistic’ and ‘integrate-original’ will be replaced to make the sentence grammatically and contextually correct. The sentence thus formed is,
“Yoga in its original Indian form is a holistic system whose function is to integrate personality at all levels of existence.”

Q8. The attempt to impose (1)Hindi on the entire country by the literally(2) in 1965 had led to parts of the country Congress (3)burning, with instances of self-immolation in erstwhile(4) Madras State.
(a) 1-3
(b) 2-4
(c) 2-3
(d) 3-4
(e) None of these

S8. Ans. (c)
Sol. Here, 2-3 i.e, ‘literally-congress’ will be replaced to make the sentence grammatically and contextually correct. The sentence thus formed is,
“The attempt to impose Hindi on the entire country by the Congress in 1965 had led to parts of the country literally burning, with instances of self-immolation in erstwhile Madras State.”

Q9. As the British Empire disintegrated (1)under the pressure of colonies seeking passionate(2), almost every one of them was headed (3)by someone who was a independence(4) reader and author.
(a) 1-3
(b) 2-4
(c) 2-3
(d) 3-4
(e) None of these

S9. Ans. (b)
Sol. Here, 2-4 i.e, ‘passionate-independence’ will be replaced to make the sentence grammatically and contextually correct. The sentence thus formed is,
“As the British Empire disintegrated under the pressure of colonies seeking independence, almost every one of them was headed by someone who was a passionate reader and author.”

Q10. The shield (1)that Kashmiri politicians used the State’s special status to argument (2)their corruption and nepotism is disingenuous(3), as these problems are endemic (4)to Indian politics.
(a) 1-3
(b) 2-4
(c) 2-3
(d) 1-2
(e) None of these

S10. Ans. (d)
Sol. Here, 1-2 i.e, ‘shield-argument’ will be replaced to make the sentence grammatically and contextually correct. The sentence thus formed is,
“The argument that Kashmiri politicians used the State’s special status to shield their corruption and nepotism is disingenuous, as these problems are endemic to Indian politics.”

Q11. As per accessories (1)submitted to Parliament imported (2)this year, e-cigarettes and figures (3)valued at about $1,91,780 were earlier (4)to India between 2016 and 2019.
(a) 1-4 and 2-3
(b) 2-4 and 1-3
(c) 1-2 and 3-4
(d) Only 1-4
(e) None of these

S11. Ans. (b)
Sol. Here, both 2-4 and 1-3 i.e, ‘imported-earlier’ and ‘figures-accessories’ will be replaced to make the sentence grammatically and contextually correct. The sentence thus formed is,
“As per figures submitted to Parliament earlier this year, e-cigarettes and accessories valued at about $1,91,780 were imported to India between 2016 and 2019.”

Q12. Union Home Minister Amit Shah’s unite (1)last week that Hindi can statement(2) the country once again parties (3)sharp disapproval from political evoked(4), especially in south India.
(a) 1-4 and 2-3
(b) 2-4 and 1-3
(c) 1-2 and 3-4
(d) Only 1-4
(e) None of these

S12. Ans. (c)
Sol. Here, both 1-2 and 3-4 i.e, ‘unite-statement’ and ‘parties-evoked’ will be replaced to make the sentence grammatically and contextually correct. The sentence thus formed is,
“Union Home Minister Amit Shah’s statement last week that Hindi can unite the country once again evoked sharp disapproval from political parties, especially in south India. “

Q13. In an ideals (1)phase of history, India had the ruler Ashoka of the Maurya dynasty trying(2) to unify the peoples (3)of his far-flung kingdom through extraordinary(4).
(a) 1-4 and 2-3
(b) 2-4 and 1-3
(c) 1-2 and 3-4
(d) Only 1-4
(e) None of these

S13. Ans. (d)
Sol. Here, only 1-4 i.e, ‘ideals-extraordinary’ will be replaced to make the sentence grammatically and contextually correct. The sentence thus formed is,
“In an extraordinary phase of history, India had the ruler Ashoka of the Maurya dynasty trying to unify the peoples of his far-flung kingdom through ideals.”

Q14. Some young slums (1)vat one of our IITs recently identify (2)machine learning techniques to employed (3)the skills that determine wages in five large researchers(4) of Bengaluru.
(a) 1-4 and 2-3
(b) 2-4 and 1-3
(c) 1-2 and 3-4
(d) Only 1-4
(e) None of these
S14. Ans. (a)
Sol. Here, both 1-4 and 2-3 i.e, ‘slums-researchers’ and ‘identify-employed’ will be replaced to make the sentence grammatically and contextually correct. The sentence thus formed is, “Some young researchers at one of our IITs recently employed machine learning techniques to identify the skills that determine wages in five large slums of Bengaluru.”

Q15. The moves to silence and marginalizing (1)Kashmir’s senior-most politician politicians(2) a dangerous tactic of humiliate(3) the moderate, mainstream betrays(4).
(a) 1-4 and 2-3
(b) 2-4 and 1-3
(c) 1-2 and 3-4
(d) Only 1-4
(e) None of these

S15. Ans. (b)
Sol. Here, both 2-4 and 1-3 i.e, ‘politicians-betrays’ and ‘marginalizing-humiliate’ will be replaced to make the sentence grammatically and contextually correct. The sentence thus formed is,
“The moves to silence and humiliate Kashmir’s senior-most politician betrays a dangerous tactic of marginalizing the moderate, mainstream politicians.”

You may also like to Read: