English Quiz IBPS PO Prelims for 15th September 2019

IBPS PO Prelims English Quiz

The English language perplexes most of the students and makes one nervous during the examination even if the answer to the question is known. But there are no formulas to cramp or the longer the calculation to deal with. The mistakes that occur are because of the lack of confidence. With proper strategy, Study NotesQuizzesVocabulary one can calm his/her nerves and excel in no time. Make the reading newspaper, editorial a habit, and also participate in the daily quiz. The IBPS PO 2019 is just one step away from your reach. Here is the quiz under the Study Plan ‘FATEH’, on the IBPS PO Prelims English Quiz and we have  Practice set for 15th of September 2019. You can also check out the latest books for IBPS PO 2019 exam.

Directions (1-5): In each of the questions given below four words are given in bold. These four words may or may not be in their correct position. The sentence is then followed by options with the correct combination of words that should replace each other in order to make the sentence grammatically and contextually correct. Find the correct combination of the words that replace each other. If the sentence is correct as it is then select option (e) as your choice.

Q1. Ultimately, ending the culture of follow(1) that allows government vehicles(2) and VIPs to ignore road rules(3) will encourage the average citizen to impunity(4) them.
(a) 1-4
(b) 2-3
(c) 3-1
(d) 2-4
(e) None of these

S1. Ans. (a)
Sol. The correct answer choice is option (a). 1-4 i.e, ‘impunity-follow’ is the combination of words that will replace each other in order to make the sentence grammatically and contextually correct.

Q2. The question that has arisen(1) is whether enhanced fines can determinants (2) change this record when other radically (3), beginning with administrative reform(4), remain untouched.
(a) 1-4
(b) 2-3
(c) 3-1
(d) 2-4
(e) None of these

S2. Ans. (b)
Sol. The correct answer choice is option (b). 2-3 i.e., ‘radically-determinants’ is the combination of words that will replace each other in order to make the sentence grammatically and contextually correct.

Q3. Mr. Trump has publicly positions (1) his outgoing NSA, and may reverse(2) many of the criticized (3) the U.S. had taken with Mr. Bolton at the helm(4).
(a) 1-4
(b) 2-3
(c) 3-1
(d) 2-4
(e) None of these

S3. Ans. (c)
Sol. The correct answer choice is option (c). 3-1 i.e., ‘positions-criticized’ is the combination of words that will replace each other in order to make the sentence grammatically and contextually correct.

Q4. It is clear that policy (1) too much in any one folly (2), or expecting consistency in American investing (3) as a result, would be a/an adviser (4).
(a) 1-4
(b) 2-3
(c) 3-1
(d) Both 2-4 and 1-3
(e) None of these

S4. Ans. (d)
Sol. The correct answer choice is option (d). 1-3 and 2-4 i.e., ‘policy-investing’ and ‘folly-adviser’ is the combination of words that will replace each other in order to make the sentence grammatically and contextually correct.

Q5. The people who defectors (1) that these Congress leaders are spares (2) do not ever ask why the BJP corrupt (3) its own men and believe (4) to the party.
(a) Both 1-4 and 2-3
(b) 2-3
(c) 3-1
(d) Both 2-4 and 1-3
(e) None of these

S5. Ans. (a)
Sol. The correct answer choice is option (a). 1-4 and 2-3 i.e., ‘defectors-believe’ and ‘spares-corrupt’ is the combination of words that will replace each other in order to make the sentence grammatically and contextually correct.

Direction (6-10); Select the phrase/connector (STARTERS) from the given three options which can be used to form a single sentence from the two sentences given below, implying the same meaning as expressed in the statements.

Q6.
(I) The Jan Soochna Portal (JSP) has great value and significance.
(II) It places the power of making the State government accountable to everyone.
(i) Placing the power of …………
(ii) Since it places the power………….
(iii) Although great value and………..
(a) Only (i)
(b) Only (ii)
(c) Only (iii)
(d) Both (i) and (ii)
(e) None of these

S6. Ans. (d)
Sol. Here, the starters (i) and (ii) are suitable to frame contextually meaningful and grammatically correct sentences out of the given two statements. The sentences thus formed are:
(i) Placing the power of making the State government accountable to everyone, the Jan Soochna Portal (JSP) has great value and significance.
(ii) Since it places the power of making the State government accountable to everyone, the Jan Soochna Portal (JSP) has great value and significance.

Q7.
(I) Mr. Bolton is an outspoken foreign policy hawk.
(II) He has been the standard-bearer of the hard-line vis-à-vis Iran.
(i) Being an outspoken foreign……….
(ii) In order to be an……….
(iii) Having an outspoken……
(a) Both (i) and (ii)
(b) Only (i)
(c) Only (iii)
(d) Both (ii) and (iii)
(e) None of these

S7. Ans. (b)
Sol. (i) starter is suitable to frame a contextually meaningful and grammatically correct sentence. The sentence thus formed is, ‘Being an outspoken foreign policy hawk, Mr. Bolton has been the standard-bearer of the hard-line vis-à-vis Iran.

Q8.
(I) U.S. President Donald Trump desperately needs a dramatic foreign policy breakthrough before the 2020 elections.
(II) He needs to establish his reputation as a strategist.
(i) In order to establish…….
(ii) With an aim to establish…..
(iii) Having a desperate need to…..
(a) Both (i) and (ii)
(b) Only (i)
(c) Only (iii)
(d) Both (ii) and (iii)
(e) None of these

S8. Ans. (a)
Sol. (i) and (ii) starter is suitable to frame a contextually meaningful and grammatically correct sentence.
(i) In order to establish his reputation as a strategist, U.S president Donald Trump desperately needs a dramatic foreign policy breakthrough before the 2020 elections.
(ii) With an aim to establish his reputations as a strategist, U.S president Donald Trump desperately needs a dramatic foreign policy breakthrough before the 2020 elections.

Q9.
(I) Motorists have reacted with outrage at the imposition of fines by the police.
(II) They are upset at State governments for pursuing enforcement.
(i) Being upset at State…….
(ii) Due to State governments……….
(iii) Owing to being upset at State……….
(a) Both (i) and (ii)
(b) Only (i)
(c) Both (i) and (iii)
(d) Both (ii) and (iii)
(e) None of these

S9. Ans. (c)
Sol. (i) and (iii) starters are suitably fit to frame the given statements into one sentence making it contextually meaningful and grammatically correct. The sentences thus formed are,
(i) Being upset at State governments for pursuing enforcement, Motorists have reacted with outrage at the imposition of fines by the police.
(ii) Owing to being upset at State governments for pursuing enforcement, Motorists have reacted with outrage at the imposition of fines by the police.

Q10.
(I) It is States’ responsibility to bring about deterrence and protect the lives of citizens.
(II) It is left to state to choose the quantum of fines
(i) Since it is states’ responsibility……
(ii) Because States are responsible…..
(iii) As to choose the quantum of……
(a) Both (i) and (ii)
(b) Only (i)
(c) Both (i) and (iii)
(d) Both (ii) and (iii)
(e) None of these

S10. Ans. (a)
Sol. (i) and (ii) is suitable to frame meaningful and grammatically correct sentences with the given statements. The sentences thus formed are,
(i) Since it is States’ responsibility to bring about deterrence and protect the lives of citizens, it is left to them to choose the quantum of fines.
(ii) Because States are responsible to bring about deterrence and protect the lives of citizens, it is left to them to choose the quantum of fines.

Directions (11-15): Rearrange the following sentences in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.

(A) Aid agencies have documented these migrants facing threats by criminal gangs.
(B)This cost-shifting is considered to be under-equipped to offer humanitarian aid on the required scale.
(C) As, his administration’s policies are shifting the costs of tackling with the migrant crisis to Mexico.
(D) Mr. Trump regularly claims that his immigration policies are yielding results.
(E)These protocols require them to await a decision on their asylum applications abroad, not on U.S. soil.
(F) It is clear because more than 37,500 migrants turned away to Mexico are now contending with the U.S.’s Migrant Protection Protocols.
(G) The threats include risks of kidnapping and assault in the squalid conditions under which they have been forced to take up temporary accommodation in Mexico.

Q11. Which of the following should be the first sentence after rearrangement?
(a) B
(b) D
(c) A
(d) F
(e) C

S11. Ans. (b)
Sol. The first sentence is D. The correct sequence of the given paragraph after rearrangement is,
(D) Mr. Trump regularly claims that his immigration policies are yielding results.
(C) In this case, his administration’s policies are shifting the costs of tackling with the migrant crisis to Mexico.
(B) Many consider it to be under-equipped to offer humanitarian aid on the required scale.
(F) It is clear because more than 37,500 migrants turned away to Mexico are now contending with the U.S.’s Migrant Protection Protocols.
(E)These protocols require them to await a decision on their asylum applications abroad, not on U.S. soil.
(A) Aid agencies have documented these migrants facing threats by criminal gangs.
(G) The threats include risks of kidnapping and assault in the squalid conditions under which they have been forced to take up temporary accommodation in Mexico.
DCBFEAG

Q12. Which of the following should be the third sentence after rearrangement?
(a)B
(b)F
(c)D
(d)C
(e)A

S12. Ans. (a)
Sol. The third sentence is B. The correct sequence of the given paragraph after rearrangement is,
(D) Mr. Trump regularly claims that his immigration policies are yielding results.
(C)In this case, his administration’s policies are shifting the costs of tackling with the migrant crisis to Mexico.
(B)Many consider it to be under-equipped to offer humanitarian aid on the required scale.
(F) It is clear because more than 37,500 migrants turned away to Mexico are now contending with the U.S.’s Migrant Protection Protocols.
(E)These protocols require them to await a decision on their asylum applications abroad, not on U.S. soil.
(A) Aid agencies have documented these migrants facing threats by criminal gangs.
(G) The threats include risks of kidnapping and assault in the squalid conditions under which they have been forced to take up temporary accommodation in Mexico.
DCBFEAG

Q13. Which of the following should be the fourth sentence after rearrangement?
(a) B
(b) E
(c) F
(d) C
(e) G

S13. Ans. (c)
Sol. The fourth sentence is F. The correct sequence of the given paragraph after rearrangement is,
(D) Mr. Trump regularly claims that his immigration policies are yielding results.
(C)In this case, his administration’s policies are shifting the costs of tackling with the migrant crisis to Mexico.
(B)Many consider it to be under-equipped to offer humanitarian aid on the required scale.
(F) It is clear because more than 37,500 migrants turned away to Mexico are now contending with the U.S.’s Migrant Protection Protocols.
(E)These protocols require them to await a decision on their asylum applications abroad, not on U.S. soil.
(A) Aid agencies have documented these migrants facing threats by criminal gangs.
(G) The threats include risks of kidnapping and assault in the squalid conditions under which they have been forced to take up temporary accommodation in Mexico.
DCBFEAG

Q14. Which of the following should be the last sentence after rearrangement?
(a)A
(b)D
(c)C
(d)F
(e)G

S14. Ans. (e)
Sol. The last sentence is G. The correct sequence of the given paragraph after rearrangement is,
(D) Mr. Trump regularly claims that his immigration policies are yielding results.
(C)In this case, his administration’s policies are shifting the costs of tackling with the migrant crisis to Mexico.
(B)Many consider it to be under-equipped to offer humanitarian aid on the required scale.
(F) It is clear because more than 37,500 migrants turned away to Mexico are now contending with the U.S.’s Migrant Protection Protocols.
(E)These protocols require them to await a decision on their asylum applications abroad, not on U.S. soil.
(A) Aid agencies have documented these migrants facing threats by criminal gangs.
(G) The threats include risks of kidnapping and assault in the squalid conditions under which they have been forced to take up temporary accommodation in Mexico.
DCBFEAG

Q15. Which of the following should be the second sentence after rearrangement?
(a) G
(b) D
(c) B
(d) C
(e) E

S15. Ans. (d)
Sol. The second sentence is C. The correct sequence of the given paragraph after rearrangement is,
(D) Mr. Trump regularly claims that his immigration policies are yielding results.
(C)In this case, his administration’s policies are shifting the costs of tackling with the migrant crisis to Mexico.
(B)Many consider it to be under-equipped to offer humanitarian aid on the required scale.
(F) It is clear because more than 37,500 migrants turned away to Mexico are now contending with the U.S.’s Migrant Protection Protocols.
(E)These protocols require them to await a decision on their asylum applications abroad, not on U.S. soil.
(A) Aid agencies have documented these migrants facing threats by criminal gangs.
(G) The threats include risks of kidnapping and assault in the squalid conditions under which they have been forced to take up temporary accommodation in Mexico.
DCBFEAG

You may also like to Read: