English Quiz IBPS PO Prelims 22nd September 2019

IBPS PO Prelims English Quiz

The English language perplexes most of the students and makes one nervous during the examination even if the answer to the question is known. But there are no formulas to cramp or the longer the calculation to deal with. The mistakes that occur are because of the lack of confidence. With proper strategy, Study NotesQuizzesVocabulary one can calm his/her nerves and excel in no time. Make the reading newspaper, editorial a habit, and also participate in the daily quiz. The IBPS PO 2019 is just one step away from your reach. Here is the quiz under the Study Plan ‘FATEH’, on the IBPS PO Prelims English Quiz and we have  English Misc.  for 22nd of September 2019. You can also check out the latest books for IBPS PO 2019 exam.

Directions (1-5): In each of the following questions below, a sentence is given with some bold words which may contain errors. Below each of the sentence, a table is given with two columns in which column ‘A’ contains the list of bold words, and in column ‘B’ the suggested corrections are listed. You have to choose the best alternative among the four given options. If no correction is required against any given bold word mark option (e),.i.e. “None of the above” as your answer.

Q1. In the 1950s and 1960s,America and Europe experiments with managerial capitalism, in which giant firms worked with the government and unions and offered workers job security and perks.
Column A
(1) experiments
(2) capitalism
(3) firms
(4) offered
Column B
(5) experimented
(6) capitalistic
(7) firm
(8) offer
(a) 1-5
(b) 3-7
(c) 4-8
(d) 2-6
(e) None of the above

S1. Ans. (a)
Sol. The correct option is option (a).
In the 1950s and 1960s, America and Europe experimented with managerial capitalism, in which giant firms worked with the government and unions and offered workers job security and perks.

Q.2 The way to make capitalism work better for all is not to limit accountable and dynamism, but to enhance them both.
Column A
(1) capitalism
(2) accountable
(3) dynamism
(4) enhance
Column B
(5) capitalistic
(6) accountability
(7) dynamic
(8) enhancement
(a) 1-5
(b) 3-7
(c) 4-8
(d) 2-6
(e) None of the above

S2. Ans. (d)
Sol. The correct option is option (d).
The way to make capitalism work better for all is not to limit accountability and dynamism, but to enhance them both.

Q.3 A good way of making firms more responsive and accountable would be to broad ownership.
Column A
(1) making
(2) responsive
(3) accountable
(4) broad
Column B
(5) make
(6) response
(7) accountability
(8) broaden
(a) 1-5
(b) 3-7
(c) 4-8
(d) 2-6
(e) None of the above

S3. Ans. (c)
Sol. The correct option is option (c).
A good way of making firms more responsive and accountable would be to broaden ownership.

Q.4 Coal has been the largest engine of climate change to date, accounting for nearly a third of the rise in average temperatures since the Industrial revolution.
Column A
(1) largest
(2) change
(3) rise
(4) revolution
Column B
(5) large
(6) chance
(7) uplift
(8) revolutionary.
(a) 1-5
(b) 3-7
(c) 4-8
(d) 2-6
(e) None of the above

S4. Ans. (e)
Sol. The correct option is option (e). No Correction is needed.

Q.5 At its best, the Downing Street Policy Unit can be one of the great engines of British government—a generator of new ideas and a recruiter of glower outsiders.
Column A
(1) best
(2) generator
(3) ideas
(4) glower
Column B
(5) odd
(6) generation
(7) idea
(8) bright
(a) 1-5
(b) 3-7
(c) 4-8
(d) 2-6
(e) None of the above

S5. Ans. (c)
Sol. The correct option is option (c).
At its best, the Downing Street Policy Unit can be one of the great engines of British government—a generator of new ideas and a recruiter of bright outsiders.

Directions (6-10): Rearrange the following seven sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.
(A) Similarly, the people in the developed world harming those in the developing world.
(B)Each of us is emitting carbon that is harming those caught in climate-driven superstorms, floods, droughts, and conflicts.
(C)Human-induced climate change is a moral wrong.
(D)And there’s the greatest moral wrong of all – the mass extinction event we have triggered that harms all life on Earth.
(E) It involves one group of humans harming others.
(F)People of this generation harming those in future generations.

Q6. Which of the following should be the first sentence after rearrangement?
(a) B
(b) D
(c) A
(d) F
(e) C

S6. Ans. (e)
Sol.
(C)Human-induced climate change is a moral wrong.
(E) It involves one group of humans harming others.
(F)People of this generation harming those in future generations.
(A)Similarly, the people in the developed world harming those in the developing world.
(B)Each of us is emitting carbon that is harming those caught in climate-driven superstorms, floods, droughts, and conflicts.
(D)And there’s the greatest moral wrong of all – the mass extinction event we have triggered that harms all life on Earth.
The correct sequence is option CEFABD.

Q7. Which of the following should be the third sentence after rearrangement?
(a)E
(b)F
(c)D
(d)C
(e)A

S7. Ans. (b)
Sol. (C)Human-induced climate change is a moral wrong.
(E) It involves one group of humans harming others.
(F)People of this generation harming those in future generations.
(A) Similarly, the people in the developed world harming those in the developing world.
(B)Each of us is emitting carbon that is harming those caught in climate-driven superstorms, floods, droughts, and conflicts.
(D)And there’s the greatest moral wrong of all – the mass extinction event we have triggered that harms all life on Earth.
The correct sequence is option CEFABD.

Q8. Which of the following should be the fourth sentence after rearrangement?
(a) B
(b) E
(c) A
(d) C
(e) F

S8. Ans. (c)
Sol.
(C)Human-induced climate change is a moral wrong.
(E) It involves one group of humans harming others.
(F)People of this generation harming those in future generations.
(A) Similarly, the people in the developed world harming those in the developing world.
(B)Each of us is emitting carbon that is harming those caught in climate-driven superstorms, floods, droughts, and conflicts.
(D)And there’s the greatest moral wrong of all – the mass extinction event we have triggered that harms all life on Earth.
The correct sequence is option CEFABD.

Q9. Which of the following should be the last sentence after rearrangement?
(a)A
(b)D
(c)C
(d)F
(e)B

S9. Ans. (b)
Sol.
(C)Human-induced climate change is a moral wrong.
(E) It involves one group of humans harming others.
(F)People of this generation harming those in future generations.
(A) Similarly, the people in the developed world harming those in the developing world.
(B)Each of us is emitting carbon that is harming those caught in climate-driven superstorms, floods, droughts, and conflicts.
(D)And there’s the greatest moral wrong of all – the mass extinction event we have triggered that harms all life on Earth.
The correct sequence is option CEFABD.

Q10. Which of the following should be the second sentence after rearrangement?
(a) C
(b) D
(c) B
(d) F
(e) E

S10. Ans. (e)
Sol.
(C)Human-induced climate change is a moral wrong.
(E) It involves one group of humans harming others.
(F)People of this generation harming those in future generations.
(A) Similarly, the people in the developed world harming those in the developing world.
(B)Each of us is emitting carbon that is harming those caught in climate-driven superstorms, floods, droughts, and conflicts.
(D)And there’s the greatest moral wrong of all – the mass extinction event we have triggered that harms all life on Earth.
The correct sequence is option CEFABD.

Directions (11-15): In the following questions, a word is given in bold followed by three sentences. Choose the appropriate option mentioning the sentence(s) that uses the highlighted word in a grammatically correct and contextually meaningful manner.
Q11.
ESTRANGED
(I) We provide support to people who are estranged from their families.
(II) We watched in estranged as my brother returned from deployment.
(III) She lit a candle over there as a silent prayer for her estranged husband and went home.
(a)Both (I) and (III)
(b)Only (I)
(c)Only (II)
(d)Both (I) and (II)
(e)None of these

S11. Ans. (a)
Sol. The word ‘estranged’ means ‘displaying or evincing a feeling of alienation; alienated. In this context, option (a) holds the correct usage of the highlighted word.

Q12.
ERRANT
(I) If an educator teaches something that isn’t in the school curriculum, she is said to be acting in an errant manner.
(II) The errant sea seemed never-ending to the sailors who hadn’t seen land in weeks.
(III) The errant workers have been known to take a two-hour lunch break.
(a)Only (I)
(b)Only (II)
(c)Only (III)
(d)Both (I) and (III)
(e)None of these

S12. Ans. (d)
Sol. The word ‘errant’ means ‘deviating from the regular or proper course; erring; straying’. In this context, option (d) holds the correct usage of the highlighted word.

Q13.
FACILE
(I) Facile gas shortages are making the summer miserable for many travelers.
(II) If you are a skilled computer programmer, you will find this coding task to be rather facile
(III) If you Facile your situation in life, you should work to alter the things you dislike.
(a)Both (I) and (II)
(b)Only (I)
(c)Only (II)
(d)Both (I) and (III)
(e)None of these

S13. Ans. (c)
Sol. The word ‘facile’ means ‘moving, acting, working, proceeding, etc., with ease, sometimes with superficiality’. In this context, option (c) holds the correct usage of the highlighted word.

Q14
GUSTO
(I) Jane will gusto her punishment by sneaking out of the house.
(II) Because the author writes with gusto about her knitting, I have considered taking up the hobby.
(III) The gusto gunfire, explosions and shouting in the depths of the forest, seemed to belong to a different world.
(a)Only (I)
(b)Only (II)
(c)Only (III)
(d)Both (I) and (III)
(e)None of these

S14. Ans. (b)
Sol. The word ‘gusto’ means ‘hearty or keen enjoyment, as in eating or drinking, or inaction or speech in general’. In this context, option (b) holds the correct usage of the highlighted word.

Q15
HOAX
(I) If the magazine editor believes the picture is a hoax, he will not publish it.
(II) The police are trying to sift out the genuine warnings from all the hoax calls they have received.
(III) A telephone caller said there was a bomb in the hotel but it was just a hoax.
(a)Only (I)
(b)Only (II)
(c)Only (III)
(d)All of these
(e)None of these

S15. Ans. (d)
Sol. The word ‘hoax’ means ‘something intended to deceive or defraud’. In this context, option (d) holds the correct usage of the word.