English Quiz IBPS PO Prelims 24th September 2019

| Updated On September 26th, 2019 at 10:02 am

IBPS PO Prelims English Quiz

The English language perplexes most of the students and makes one nervous during the examination even if the answer to the question is known. But there are no formulas to cramp or the longer the calculation to deal with. The mistakes that occur are because of the lack of confidence. With proper strategy, Study NotesQuizzesVocabulary one can calm his/her nerves and excel in no time. Make the reading newspaper, editorial a habit, and also participate in the daily quiz. The IBPS PO 2019 is just one step away from your reach. Here is the quiz under the Study Plan ‘FATEH’, on the IBPS PO Prelims English Quiz and we have  Cloze test  for 24th of September 2019. You can also check out the latest books for IBPS PO 2019 exam.

Directions (1-7): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Note: This package is not a part of Double Validity Offer

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 24 Months
  2. 3 Months
  3. 1 Month
5399 449/month
BUY NOW

A salt seller used to _________ the salt bag on his donkey to the market every day.
On the way they had to ___________ a stream. One day the donkey suddenly ________ down the stream and the salt bag also fell into the water. The salt dissolved in the water and hence the bag became very light to carry. The donkey was happy.
Then the donkey started to play the same trick every day.
The salt seller came to ____________ the trick and decided to teach a lesson to it. The next day he loaded a cotton bag on the donkey.
Again it played the same trick __________ that the cotton bag would be still become lighter.
But the _____________ cotton became very heavy to carry and the donkey __________. It learnt a lesson. It didn’t play the trick anymore after that day, and the seller was happy.

Q1.
(a) effect
(b) carry
(c) birth
(d) aware
(e) None of these.

S1. Ans. (b)
Sol. The correct option is option (b).

Q2.
(a) cross
(b) sit
(c) flurry
(d) glorify
(e) None of these.

S2. Ans. (a)
Sol. The correct option is option (a).

Q3.
(a) apprehension
(b) limited
(c) tumbled
(d) forget
(e) None of these.

S3. Ans. (c)
Sol. The correct option is option (c).

Q4.
(a) devote
(b) understand
(c) terminate
(d) recede
(e) None of these.

S4. Ans. (b)
Sol. The correct option is option (b).

Q5.
(a) renounced
(b) reject
(c) hoping
(d) compulsion
(e) None of these.

S5. Ans. (c)
Sol. The correct option is option (c).

Q6.
(a) renowned
(b) preceded
(c) renounced
(d) dampened
(e) None of these.

S6. Ans. (d)
Sol. The correct option is option (d).

Q7.
(a) suffered
(b) criticism
(c) site
(d) outbursts
(e) None of these.

S7. Ans. (a)
Sol. The correct option is option (a).

Directions (8-15): Read the following passage and answer the questions as directed. There are some blanks given in the passage-based in which some questions are framed, and some words are highlighted as well to help you answer some of the questions.

When alternatives are ___________ (A) as ‘the lesser evil’, virtue is artificially added as a measure of degrees. The evil is often clear and present, as in the case of electronic cigarettes, in all forms — Electronic Nicotine Delivery System (ENDS), vapes, and e-hookahs. (B) The Centre’s move to negatively (1) these products shows a welcome intolerance(2) of anything that impacts ban (3) on the health and wellness(4) of the people of the country. The Cabinet recently cleared the Prohibition of Electronic Cigarettes Ordinance, 2019. (C)Now, any production, import, export, sale (including online), distribution or advertisement, and storage of e-cigarettes are a cognizable offense punishable with imprisonment or fine, or both. E-cigarettes, which were to aid smokers kick their habit, do not burn tobacco leaves. Instead these battery-operated devices produce aerosol by heating a solution containing among other things, nicotine. Nicotine is an addictive substance that may, according to studies, function as a “tumor promoter” and aid neuro-degeneration. Some other compounds in the aerosol are toxic substances that have known _____________(D) effects, and might just be less harmful than cigarettes, not harmless. Seven deaths have been recorded in the U.S. — the largest consumer of e-cigarettes in the world — where, New York recently banned the sale of flavored e-cigarettes.
There is ample evidence on the harm of nicotine _____________ (E)— the reason that it is only approved under the Drugs and Cosmetics Act for use only in nicotine gums and patches. As the WHO’s Framework Convention on Tobacco Control (FCTC) outlines, these devices can ________________ (F)if smokers have moved on to an alternative nicotine source, and then stopped using that too; and the recruitment of minors into nicotine dependence eventually wanes to zero. There is evidence now that vaping, dangled as a cool, fun, activity, lures youngsters, and ironically, serves to introduce them to smoking. (G)The FCTC also chronic (1)that e-cigarettes are unlikely to be associated (2), and long-term use is expected to increase the risk of records (3) obstructive pulmonary disease, lung cancer, and possibly cardiovascular disease and other diseases also harmless (4) with smoking. The urgency to act on this front is also justified by the number of users. As per figures submitted to Parliament earlier this year, e-cigarettes and accessories valued at about $1,91,780 were imported to India between 2016 and 2019. The government, already on the right path, must go all out to ensure that its ban is implemented ______________(H) in letter and spirit, unlike the patchy execution of the Cigarettes and Other Tobacco Products Act. It is essential to ensure this progressive ordinance does not go up in smoke.

Q8. Which of the following word given in the options should come at the place marked as (A) in the above passage to make it grammatically correct and meaningful? Also, the word should fill in the two sentences given below to make them contextually correct and meaningful.
(I) A section of mainstream media dropped its ethics and ________the government’s line.
(II) The drug, which cost less than a lakh for a kg in Andhra Pradesh, accrued in value manifold when __________on the street.
(a) Peddled
(b) Autonomy
(c) Confrontational
(d) Distrust
(e) None of these

S8. Ans. (a)
Sol. The term ‘peddled’ means ‘try to sell (something, especially small goods) by going from place to place’ or ‘promote (an idea or view) persistently or widely’. The word suitably fits the blank (A) and the given two statements as well.

Q9. The sentence given in (B) has four words given in bold. Amongst the given bold words which of the followings must replace each other to make the sentence contextually correct and meaningful?
(a) 3-2
(b) 1-3
(c) 3-4
(d) 1-4
(e) None of these

S9. Ans. (b)
Sol. Here, 1-3 i.e, ‘negatively-ban’ will replace each other make the sentence contextually correct and meaningful. The sentence thus formed is,
‘The Centre’s move to ban these products shows a welcome intolerance of anything that impacts negatively on the health and wellness of the people of the country.

Q10. In the above passage, sentence (C) is italicized. There may or may not be error in one part of the sentence, select the part having error it in.
(a) Now, any production, import, export, sale (including online),
(b) distribution or advertisement, and storage of
(c) e-cigarettes are a cognizable offense punishable
(d) with imprisonment or fine, or both
(e) None of these

S10. Ans. (c)
Sol. Here, option (c) has error in it. Instead of ‘are’, it will be ‘is’. Thus the sentence formed is,
‘Now, any production, import, export, sale (including online), distribution or advertisement, and storage of e-cigarettes is a cognizable offense punishable with imprisonment or fine, or both.’

Q11. Which of the following should fill the blank given in (D) to make it contextually correct and meaningful?
(a) Confiscate
(b) Credibility
(c) Strip
(d) Deleterious
(e) None of these

S11. Ans. (d)
Sol. Here, option (d) i.e, ‘deleterious’ will fill the blank given in (D) to make it contextually correct and meaningful. The term ‘deleterious’ means ‘causing harm or damage’. The sentence thus formed is, ‘Some other compounds in the aerosol are toxic substances that have known deleterious effects, and might just be less harmful than cigarettes, not harmless.’

Q12. Which of the following word given in the options should come at the place marked as (E) in the given passage to make it grammatically correct and meaningful? Also, the word should fill in the two sentences given below to make them contextually correct and meaningful.
(I) All the junkies in Bollywood films have no particular reason for their ________, at least the film does not explore them.
(II) China went through its most serious crackdown on games, freezing approval of new titles and stepping up scrutiny of ___________ and adverse health effects.
(a) Addiction
(b) Connived
(c) Staggering
(d) Disarray
(e) None of these

S12. Ans. (a)
Sol. Option (a) i.e, ‘addiction, will fit the blank given in (E) and given two statements as well. The sentence thus formed, ‘There is ample evidence on the harm of nicotine addiction — the reason that it is only approved under the Drugs and Cosmetics Act for use only in nicotine gums and patches.’

Q13. Which of the following phrases should fill the blank (F) to make it contextually and grammatically meaningful and correct respectively?
(a) only beliefs to be succeded
(b) only be believed to succeed
(c) only believing to be succeedings
(d) only believes to succeeds
(e) None of these

S13. Ans. (b)
Sol. Option (b) i.e, ‘only be believed to succeed’ will fill the blank (F) to make it contextually and grammatically meaningful and correct respectively. The sentence thus formed is, ‘As the WHO’s Framework Convention on Tobacco Control (FCTC) outlines, these devices can only be believed to succeed if smokers have moved on to an alternative nicotine source, and then stopped using that too; and the recruitment of minors into nicotine dependence eventually wanes to zero.’

Q14. The sentence given in (G) has four words given in bold. Amongst the given bold words, which of the followings must replace each other to make the sentence contextually correct and meaningful?
(a) Only 3-4
(b) Both 2-3 and 1-4
(c) Both 1-3 and 2-4
(d) Only 1-4
(e) None of these

S14. Ans. (c)
Sol. Here, both 1-3 and 2-4 i.e, ‘chronic-records’ and ‘associated-harmless’ will replace each other to make the sentence contextually correct and meaningful. The sentence thus formed is, ‘The FCTC also records that e-cigarettes are unlikely to be harmless, and long-term use is expected to increase the risk of chronic obstructive pulmonary disease, lung cancer, and possibly cardiovascular disease and other diseases also associated with smoking.’

Q15. Which of the following word given in the options should come at the place marked as (H) in the above passage to make it grammatically correct and meaningful? Also, the word should fill in the two sentences given below to make them contextually correct and meaningful.
(I) The country has ____________ supported the just cause of other developing countries to break free from colonial rule, achieve national independence, and eradicate racial segregation.
(II) A Group of Ministers (GoM) appointed to resolve Goa’s mining deadlock was working _____________ to address the issue
(a) Courteous
(b) Beneficiary
(c) Acquitted
(d) Earnestly
(e) None of these

S15. Ans. (d)
Sol. The term ‘earnestly’ means ‘with sincere and intense conviction; seriously’.

 

You may also like to Read: