English Quiz IBPS RRB PO/Clerk Mains 15th Septembe

Directions (1-8): In each question below, a word is given followed by four pairs. Choose the pair which states either the synonyms or the antonyms or a synonym and an antonym of the given word. If none of the four pairs are correct then choose “None of these” as your answer choice.

Q1. Bewail
(a) Mourn, Rejoice
(b) Exceptional, Sincere
(c) Accord, Enmity
(d) Discord, Pretend
(e) None of these

S1. Ans. (a)
Sol. The term ‘bewail’ means ‘express sadness or regret’. ‘Mourn’ and ‘Rejoice’ are synonym and antonym respectively of the given term. Hence, option (a) is the right answer choice.

Q2. Smattering
(a) Inappropriate, Unfortunately
(b) Couple, Few
(c) Arduous, Easy
(d) Submission, Reject
(e) None of these

S2. Ans. (b)
Sol. The term ‘smattering’ means ‘ a small number’. ‘Couple’ and ‘Few’ are the synonyms of the given word. Hence, option (b) is the right answer choice.

Q3. Sordid
(a) Confusing, Chaos
(b) Peace, Calm
(c) Unsullied, Filthy
(d) Mischevious, Imaginary
(e) None of these

S3. Ans. (c)
Sol. The term ‘sordid’ means ‘dirty or unclean’. ‘Unsullied’ and ‘filthy’ are antonym and synonym respectively of the given word. Hence, option (c) is the right answer choice.

Q4. Meddle
(a) Dramatic, Gigantic
(b) Certain, Established
(c) Brightness, Suddenly
(d) Neglect, Disregard
(e) None of these

S4. Ans. (d)
Sol. The term ‘meddle’ means ‘to interfere’. ‘Neglect’ and ‘disregard’ are antonyms of the given word. Hence, option (d) is the right answer choice.

Q5. Bucolic
(a) Vagrant, Psychic
(b) Brave, Shakeful
(c) Bloated, Lasting
(d) Agitation, Commotion
(e) None of these

S5. Ans. (e)
Sol. The term ‘Bucolic’ means ‘pleasant aspects of countryside or country life’. ‘Rustic ’ and ‘Urban’ are synonym and antonym of the given word. The given options do not contain synonym or antonym of this word. Hence, option (e) is the right answer choice.

Q6. Wretched
(a) Anguished, Desolate
(b) Vacillating, Dependant
(c) Honest, Violent
(d) Titillating, Agonising
(e) none of these

S6. Ans. (a)
Sol. The term ‘wretched’ means ‘unhappy or unfortunate state’. ‘Anguished’ and ‘Desolate’ are the synonyms of the given word. Hence, option (a) is the right answer choice.

Q7. Indigenous
(a) Tranquility, Indomitable
(b) Domestic, Alien
(c) Anxious, Unmatched
(d) Agreement, Harmony
(e) none of these

S7. Ans. (b)
Sol. The term ‘indigenous’ means ‘occurring naturally in a particular place or native’. ‘Domestic’ and ‘Alien’ are synonym and antonym respectively of the given word. Hence, option (b) is the right answer choice.

Q8. Derisive
(a) Inconvenient, Insurrection
(b) Elegant, Possession
(c) Scornful, Respectful
(d) Foible, Slander
(e) None of these

S8. Ans. (c)
Sol. The term ‘derisive’ means ‘expressing contempt or ridicule’. ‘Scornful’ and ‘Respectful’ are synonym and antonym respectively of the given word. Hence, option (c) is the right answer choice.

Direction (9-15): Below in each question a sentence is divided into five parts. Find the phrase which is not really contributing to the main theme of the sentence or find the odd phrase out and rearrange the remaining phrases to make a coherent sentence.

Q9. pushed for regime change(A)/New Delhi must continue (B) /on all the changes in the(C) /to keep a keen eye (D)/ White House and Cabinet(E)
(a) BDCE
(b) BDCA
(c) BECD
(d) BCAD
(e) BEDA

S9. Ans. (a)
Sol. The correct sequence of the sentence is BDCE, ‘New Delhi muct continue to keep a keen eye on all the changes in the White House and Cabinet’. A is the incoherent phrase. Hence, option (a) is the right answer choice.

Q10. with the U.S (A)/must build its (B)/ inflicted the greatest damage(C)/strategic and economic relationship (D)/ on the bilateral front, India (E)/
(a) BDCA
(b) EBDA
(c) BEDC
(d) BEAD
(e) BCDE

S10. Ans. (b)
Sol. The correct sequence of the sentence is EBDA, ‘On the bilateral front, India must build its strategic and economic relationship with the U.S’. C is the incoherent phrase. Hence, option (b) is the right answer choice.

Q11. Mr. Trump can demonstrate (A) /his diplomatic dexterity(B)/ this leaves Iran as (C)/ has also stalled because(D)/ only arena where (E)/
(a) CBAD
(b) CDAB
(c) CEAB
(d) DBCA
(e) EDBA

S11. Ans. (c)
Sol. The correct sequence of the sentence is, ‘This leaves Iran as only arena where Mr. Trump can demonstrate his diplomatic dexterity.’ D is incoherent phrase. Hence, option (c) is the right answer choice.

Q12. been the two major (A)/ meeting in France followed (B)/ between the two Presidents(C)/Israel and John Bolton have (D)/ obstacles to a direct encounter (E)/
(a) DBCA
(b) DCAE
(c) DCEB
(d) DBEC
(e) DAEC

S12. Ans. (e)
Sol. The correct sequence of the sentence is, ‘Israel and John Bolton have been the two major obstacles to a direct encounter between the two Presidents.’ B is incoherent phrase. Hence, option (e) is the right answer choice.

Q13. possible approach to fight BJP(A)/the Congress had once (B)/again shown itself to (C)/ be riven by confusion on the(D)/ constitutionally commit and correcting (E)
(a) DEBC
(b) BDCA
(c) BDEA
(d) BEAD
(e) BCDA

S13. Ans. (e)
Sol. The correct sequence of the sentence is, ‘The Congress had once again shown itself to be riven by confusion on the possible approach to fight BJP.’ E is the incoherent phrase. Hence, option (e) is the right answer choice.

Q14. shattered the country’s(A)/ embarked on adventures that(B)/ communal and social peace (C)/ supported by sections of the much(D)/Mr. Modi and BJP president Amit Shah (E)/
(a) EBAC
(b) BEAC
(c) EDAC
(d) DECA
(e) BECA

S14. Ans. (a)
Sol. The correct sequence of the sentence is, ‘Mr. Modi and BJP president Amit Shah embarked on adventures that shattered the country’s communal and social peace.’ D is the incoherent phrase. Hence, option (a) is the right answer choice.

Q15. were unconvinced and (A)/ align the party’s position(B)/ having already been shown(C)/mostly younger Congress members (D)/ reiterated the need to (E)/
(a) DAEC
(b) DAEB
(c) ADCE
(d) ADBE
(e) DCEA

S15. Ans. (b)
Sol. The correct sequence of the sentence is, ‘Mostly younger Congress members were convinced and reiterated the need to align the party’s position.’ C is the incoherent phrase. Hence, option (b) is the right answer choice.