English Quiz on Sentence Re-arrangement for IBPS Clerk Prelims 29th September 2019

IBPS Clerk Prelims English Quiz on Sentence Re-arrangement

The English language perplexes most of the students and makes one nervous during the examination even if the answer to the question is known. But there are no formulas to cramp or the longer the calculation to deal with. The mistakes that occur are because of the lack of confidence. With proper strategy, Study NotesQuizzesVocabulary one can calm his/her nerves and excel in no time. Make the reading newspaper, editorial a habit, and also participate in the daily quiz. The IBPS Clerk 2019 is just one step away from your reach. Here is the quiz under the Study Plan ‘FATEH’, on the IBPS Clerk Prelims English Quiz and we have Sentence Re-arrangement  for 29th of September 2019. You can also check out the latest books for IBPS Clerk 2019 exam.

Directions (01-15): Given below the sentences each of which has been divided into four parts. Each of the questions is then followed by the five options which give the sequence of the rearranged parts. You must choose the option which gives the correct sequence of the parts. If the sentence is already arranged in the correct sequence or the correct sequence doesn’t match with any of the given sequence, mark option (e) .i.e. “None of the above” as your answer.

Q1. the development of research (A)/ India is among the first countries (B)/to set up a specialised agency for (C)/ and human resources in the biotechnology sector (D).
(a)DBAC
(b)CDAB
(c)BCAD
(d)CADB
(e) No arrangement required.

S1. Ans. (c)
Sol. While going through the passage, only arrangement (c) makes a contextually meaningful sentence. The sentence thus formed is “India is among the first countries to set up a specialised agency for the development of research and human resources in the biotechnology sector.”

Q2. careful due diligence of the purpose for which the loan(A)/ of the creditworthiness of a borrower, (B)/ is being disbursed and continuous follow-up(C)/Lending involves assessment (D).
(a)DBAC
(b)CDAB
(c)BCAD
(d)CADB
(e) No arrangement required.

S2. Ans. (a)
Sol. While going through the passage, only arrangement (a) makes a contextually meaningful sentence. The sentence thus formed is “Lending involves assessment of the creditworthiness of a borrower careful due diligence of the purpose for which the loan is being disbursed and continuous follow-up”.

Q3. in the system still pertains(A)/ to the corporate sector, there has been(B)/ while a chunk of the NPAs(C)/ a sharp rise in MSME and agri NPAs in the past two years(D).
(a)DBAC
(b)CDAB
(c)BCAD
(d)CABD
(e) No arrangement required.

S3. Ans. (d)
Sol. While going through the passage, only arrangement (d) makes a contextually meaningful sentence. The sentence thus formed is “While a chunk of the NPAs in the system still pertains to the corporate sector, there has been a sharp rise in MSME and agri NPAs in the past two years”.

Q4. of our destiny know better than us(A) /what we need, aspire, and strive towards(B)/
the idea of freedom is in direct contrast to paternalistic statecraft(C)/ or the belief that those who would be controllers(D)
(a)DBAC
(b)CDAB
(c)BCAD
(d)CADB
(e) No arrangement required.

S4. Ans. (b)
Sol. While going through the passage, only arrangement (b) makes a contextually meaningful sentence. The sentence thus formed is “The idea of freedom is in direct contrast to paternalistic statecraft or the belief that those who would be controllers of our destiny know better than us what we need, aspire, and strive towards”.

Q5. never-ending spiral of want (A)/ trap human beings in a (B)/ and deprivation diminish freedom (C)/
poverty and hunger which (D)
(a)DBAC
(b)CDAB
(c)BCAD
(d)CADB
(e) No arrangement required.

S5. Ans. (a)
Sol. While going through the passage, only arrangement (a) makes a contextually meaningful sentence. The sentence thus formed is “Poverty and hunger which trap human beings in a never-ending spiral of want and deprivation diminish freedom”.

Q6. for the development of research and human (A) / India is among the first countries (B) /to set up a specialised agency (C)/ resources in the biotechnology sector (D).
(a)DBAC
(b)CDAB
(c)BCAD
(d)CADB
(e) No arrangement required.

S6. Ans. (c)
Sol. While going through the passage, only arrangement (c) makes a contextually meaningful sentence. The sentence thus formed is “India is among the first countries to set up a specialised agency for the development of research and human resources in the biotechnology sector”.

Q7. will only come when we start (A)/ without asking for quick returns (B)/ the fruits of applied research (C)/ investing in basic research(D).
(a)DBAC
(b)CDAB
(c)BCAD
(d)CADB
(e) No arrangement required.

S7. Ans. (d)
Sol. While going through the passage, only arrangement (d) makes a contextually meaningful sentence. The sentence thus formed is “The fruits of applied research will only come when we start investing in basic research without asking for quick returns”.

Q8. but the culture of institutions and scientists(A)/ and promoting entrepreneurship(B)/ to be entrepreneurial will take time(C)/the government is very encouraging (D).
(a)DBAC
(b)CDAB
(c)BCAD
(d)CADB
(e) No arrangement required.

S8. Ans. (a)
Sol. While going through the passage, only arrangement (a) makes a contextually meaningful sentence. The sentence thus formed is “The government is very encouraging and promoting entrepreneurship but the culture of institutions and scientists to be entrepreneurial will take time”.

Q9. academia-industry collaboration, biotechnology-led (A)/ innovation will not aid the nation’s economic growth(B)/without a sustained effort in encouraging and promoting science-driven innovation(C)/ in our academic institutions, and robust (D)/.
(a)DBAC
(b)CDAB
(c)BCAD
(d)CADB
(e) No arrangement required.

S9. Ans. (b)
Sol. While going through the passage, only arrangement (b) makes a contextually meaningful sentence. The sentence thus formed is “Without a sustained effort in encouraging and promoting science-driven innovation in our academic institutions, and robust academia-industry collaboration, biotechnology-led innovation will not aid the nation’s economic growth”

Q10. to help communities adapt to more frequent climate-linked disasters(A)/ it is equally urgent to arrive(B)/ at a funding plan for all States(C)/ such as cyclones, floods and droughts(D).
(a)DBAC
(b)CDAB
(c)BCAD
(d)CADB
(e) No arrangement required.

S10. Ans. (c)
Sol. While going through the passage, only arrangement (c) makes a contextually meaningful sentence. The sentence thus formed is “It is equally urgent to arrive at a funding plan for all States to help communities adapt to more frequent climate-linked disasters such as cyclones, floods and droughts”.

Q11. the Taliban and the U.S., were being conducted (A)/ negative consequences for New Delhi (B)/the manner in which talks between (C)/ would have led to(D).
(a)DBAC
(b)CDAB
(c)BCAD
(d)CADB
(e) No arrangement required.

S11. Ans. (d)
Sol. While going through the passage, only arrangement (d) makes a contextually meaningful sentence. The sentence thus formed is “The manner in which talks between the Taliban and the U.S., were being conducted would have led to negative consequences for New Delhi”.

Q12. foreign country, but America(A)/ to abjure allegiance to a (B) / allows dual citizenship (C)/ Naturalisation requires one (D).
(a)DBAC
(b)CDAB
(c)BCAD
(d)CADB
(e) No arrangement required.

S12. Ans. (a)
Sol. While going through the passage, only arrangement (a) makes a contextually meaningful sentence. The sentence thus formed is “Naturalisation requires one to abjure allegiance to a foreign country, but America allows dual citizenship”.

Q13. contain the situation on the streets in the wake of(A)/ withdrawal of the State’s special status on August 5(B)/the Jammu and Kashmir police have adopted a(C)/ novel approach involving “revolving-door arrests” to(D).
(a)DBAC
(b)CDAB
(c)BCAD
(d)CADB
(e) No arrangement required.

S13. Ans. (b)
Sol. While going through the passage, only arrangement (b) makes a contextually meaningful sentence. The sentence thus formed is “The Jammu and Kashmir police have adopted a novel approach involving “revolving-door arrests” to contain the situation on the streets in the wake of withdrawal of the State’s special status on August 5”.

Q14. as a democratic secular (A)/unlike Pakistan, India has set (B)/for itself high standards(C)/ polity and a responsible nuclear power(D).
(a)DBAC
(b)CDAB
(c)BCAD
(d)CADB
(e) No arrangement required.

S14. Ans. (c)
Sol. While going through the passage, only arrangement (c) makes a contextually meaningful sentence. The sentence thus formed is “Unlike Pakistan, India has set for itself high standards as a democratic secular polity and a responsible nuclear power”.

Q15. Having disrupted the equilibrium (A)/in J&K, India must now work harder (B)/ to restore it and reaching out (C)/to Pakistan may be well worth it(D).
(a)DBAC
(b)CDAB
(c)BCAD
(d)CADB
(e) No arrangement required.

S15. Ans. (e)
Sol. While going through the passage, no re-arrangement is required. So our answer is option (e).

You may also like to Read: