GA Questions Asked in RBI Grade-B Prelims, 09th November 2019, 02nd Shift

RBI Grade-B Prelims Exam 02nd Shift is over now. Candidates who have attempted the RBI Grade-B Prelims Exam 01st Shift must be curious to know their performance in the examination. RBI Grade-B Prelims Exam 02nd Shift Analysis has been given by Bankersadda and as per our analysis, level of questions asked were easy-moderate. Here, Bankersadda has come up with the General Awareness (GA) questions with answers to help you deal with your performance analysis. These questions will help in your score analysis as well as it will also help in preparing for GA sections in other competitive exam like IBPS PO Mains, IBPS SO Prelims, LIC Assistant Mains, EPFO SSA Mains and IBPS Clerk Mains.

General awareness section consisted of 80 questions, each carries 1 mark. This means, general awareness has 80/200 weightage in the RBI Grade-B Prelims Exam. Read the questions asked in the examination with solution below:

Q1. Mahathir Bin Mohamad is the present Prime Minister of which country?
Answer: Malaysia

Q2. Where was the AIBA Women’s World Boxing Championships held?
Answer: Ulan-Ude, Russia

Q3. Manju Rani is associated with which sport?
Answer: Boxing

Q4. The BRICS Culture Ministers’ meeting was held in?
Answer: Curitiba, Brazil

Q5. Where is the headquarters of UNESCO?
Answer: Paris, France

Q6. What is the theme of the International Day of the Girl Child Day?
Answer: GirlForce: Unscripted and Unstoppable

Q7. The 2019 Booker Prize was won jointly by Margaret Atwood for The Testaments and Bernardine Evaristo for?
Answer: Girl, Woman, Other

Q8. Ben Stokes is associated with which sport?
Answer: Cricket

Q9. Peter Handke has won the 2019 Nobel Prize in Literature. He is from which Country?
Answer: Austria

Q10. Union Minister of Consumer Affairs, Food and Public Distribution Ram Vilas Paswan belongs to which state?
Answer: Khagaria district of Bihar

Q11. Which state of India recently celebrated the Shirui Lily festival?
Answer: Manipur

Q12. Nakki Lake is situated in which state?
Answer: Rajasthan

Q13. Prakash Javadekar is the Minister of Environment, Forest and Climate Change and Minister of Information and Broadcasting of India. Where is the Constituency of Prakash Javadekar?
Answer: Maharashtra

Q14. What is the net worth of Bharat Bill Payment Operating Unit (BBPOU)?
Answer: Rs 100 crore

Q15. Where is Green Park stadium located in India?
Answer: Kanpur, Uttar Pradesh

Q16. Name the bank which has recently launched fixed deposit scheme called FD Health?
Answer: ICICI Bank

Q17. 14th November is celebrated as?
Answer: Children’s Day

Q18. Exercise “Vajra Prahar” was recently conducted between India and which country?
Answer: US

Q19. The exercise “Shinyuu Maitri” between India and Japan was held in which state?
Answer: West Bengal.

Q20. Where is the Kaiga Atomic Power Station located in India?
Answer: Karnataka

Q21. RBI has recently launched a reporting system “CISBI” for which type of banks?
Answer: Co-operative banks

Q22. Which company has become the first company in India to hit the market capitalisation of Rs 9 lakh crore.
Answer: Reliance Industries

Q23. The Mohamed bin Zayed University of Artificial Intelligence (MBZUAI) will be openend at?
Answer: Abu Dhabi, UAE

Q24. Paektu Mountain is situated in which country?
Answer: North Korea

Q25. Who is the brand ambassador of Master Card in India?
Answer: Mahendra Singh Dhoni

Q26. Name the Air Line which makes the World’s First Use Of Taxibot Robotic Vehicle as an alternate taxiing equipment?
Answer: Air India

Q27. The festival “Bali Jatra” was recently celebtrated in which state?
Answer: Odisha

Q28. Name the person who topped the EdelGive Hurun India Philanthropy List 2019 with Rs 826 crore contribution.
Answer: Shiv Nadar

Q29. Jagdeep Dhankar is the governor of which state?
Answer: West Bengal

Q30. Name the payment bank which recently terminated its operations.
Answer: Aditya Birla Idea Payments Bank

Q31. Where is the headquarter of International Solar Alliance?
Answer: Gurugram, India

Q32. The International Olympic Committee is headquartered at?
Answer: Lausanne, Switzerland

Q33. Alexei Leonov who performed the world’s first spacewalk in 1965 passed away recently. He was from which country?
Answer: Russia

Q34. Name the portal recently launched for better coordination among the Indian Railways, ministries of power and coal for coal supply to power plants.
Answer: PRAKASH

Q35. 46th G7 summit will be held in 2020 in?
Answer: US

Q36. 10th edition of the Joint Military Exercise Ekuverin was held at Aundh Military Station in Pune, Maharashtra between India and which country?
Answer: Maldives

Q37. Name the 1st women cricketer to complete the 20 years in International Cricket.
Answer: Mithali Raj

Q38. Tokyo will host the Summer olympics 2020 for ______________ time.
Answer: 2nd Time

Q39. Name the Union Territory having the least land area.
Answer: Lakshadweep

Q40. Union Bank of India would be merged into which bank as per the merger plan of Indiann Government?
Answer: Andhra Bank

Q41. Gloria Church has won the UNESCO Asia-Pacific Awards for Cultural Heritage. It is located at?
Answer: Mumbai

Q42. Name the country which has recently launched the new Gaofen Earth-imaging satellite.
Answer: China

Q43. Mark Vincent Hurd recently passed away. He was the Co-CEO of which company?
Answer: Oracle

Q44. Subroto Cup is associated with which sport?
Answer: Football

Q45. A book titled as “How to Avoid a Climate Disaster” has been written by?
Answer: Bill Gates

Q46. Home Credit India ties up with which bank for joint lending?
Answer: Karur Vysya Bank

Q47. Name the bank has launched DigiSmart credit card.
Answer: Standard Chartered

Q48. _______________________ has released its ‘State of the World’s Children’ report for 2019.
Answer: UNICEF

Q49. Which state has topped in the recently released Innovation Index released by NITI Aayog?
Answer: Karnataka

Q50. Padmaja Naidu Himalayan Zoological Park is located in which state?
Answer: West Bengal

Q51. Which bank has launched new fixed deposit scheme ‘FD Health’?
Answer: ICICI Bank

Q52. King Willem-Alexander and Queen Maxima arrived in India. The royal couple belongs to which country?
Answer: Netherlands

Q53. Free Town is the capital of?
Answer: Sierra Leone

Q54. DHRUV programe was recently launched by which Ministry?
Answer: Ministry of Human Resource Development

Q55. Manila is the capital of which country?
Answer: Philippines

Q56. Kuchipudi is the traditional dance form of which country?
Answer: Andhra Pradesh

Q57. India has handed over 2 more Mi-24V helicopters to which country?
Answer: Afghanistan

Q58. Name the country which has recently announced to quit OPEC in 2020.
Answer: Ecuador

Q59. Which country has recently announced to abolish ‘kafala’ labour system?
Answer: Qatar

Q60. Name the actor who has jointly won the National film award 2019 in the category of best actor with Ayushmann Khurrana.
Answer: Vicky Kaushal

Q61. Name the footballer who has been presented with the European Golden Shoe for the sixth time.
Answer: Lionel Messi

Q62. Which company will invest $ 1 Billion in the next five years in India?
Answer: Master Card

Q63. India international cooperative trade Fair was recemntly held at?
Answer: Delhi

Q64. Which is India’s second most spoken language?
Answer: Bengali

Q65. The Central Vigilance Commission has constituted Advisory Board for Banking Frauds headed by former Vigilance Commissioner T M Bhasin to examine bank fraud over ______________ and recommend action.
Answer: Rs 50 crore

Q66. The government has made the announcement that banks or system providers will not impose charges or Merchant Discount Rate on customers as well as merchants on digital payments made to establishments having turnover in excess of _______________ from November 1.
Answer: Rs 50 crore

Q67. Indian Railways will run its first Buddhist circuit train between India and which country?
Answer: Nepal

Q68. Article 22 is related to?
Answer: custody without informed

Q69. The IT Ministry has unveiled BHIM 2.0 that packs-in new functionalities, supports ________________ additional languages.
Answer: 3 languages

Q70. Where is the International Criminal Police Organization “INTERPOL”?
Answer: Lyon, France

Q71. Deepika Padukone and _______________ have collaborated for a promotional video for PM Narendra Modi’s Bharat Ki Laxmi movement.
Answer: PV Sindhu

Download RBI Grade-B Prelims 2nd Shift GA MCQs (Questions)

Download RBI Grade-B Prelims 2nd Shift GA MCQs (Solutions)

All The Best For Upcoming Exams!!!

You can also mail your exam experience and review to us at blogger@adda247.com

GA Questions Asked in RBI Grade-B Prelims, 09th November 2019, 01st Shift

Register for RBI Grade B Phase-II Preparation

RBI Grade B 2019: Detailed Exam Analysis and Review of Shift II