General Awareness For IBPS Clerk and NIACL AO Main | 16th January 2019

Dear Aspirants,

general-awareness-questions-for-ibps-clerk-main

General Awareness for IBPS Clerk Main 2018-19

Preparing for NIACL AO and IBPS Clerk Main Examinations!! Don’t miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in Karnataka Bank PO and Lakshmi Vilas Bank PO Examinations. Not only this, but these quizzes will also prove propitious for the upcoming Bank, Insurance and other competitive examinations.

Q1. Which of the following indigenously developed Atomic Power Station has set a new world record, with one of its units operating uninterrupted for more than 940 days?
Tarapur Atomic Power Station
Kakrapar Atomic Power Station
Kaiga Atomic Power Station
Kudankulam Nuclear Power Plant
Narora Atomic Power Station
Solution:
The indigenously developed Kaiga Atomic Power Station in Karnataka has set a new world record, with one of its units operating uninterrupted for more than 940 days. This is a record for all kinds of nuclear power-generating units, including advanced gas-based reactors in the world.
Q2. Who has become the new Chief Minister of Chhattisgarh?
Raghubar Das
Raman Singh
Kamal Nath
Ashok Gehlot
Bhupesh Baghel
Solution:
Governor Anandiben Patel administered the oath of office and secrecy to Mr Bhupesh Baghel, the State Congress President, in Raipur. Bhupesh Baghel is the third Chief Minister of the state.
Q3. Which of the following organization launched the upgraded portal of the Women Entrepreneurship Platform (WEP)?
NITI Aayog
Ministry of Women and Child Development
Ministry of Corporate Affairs
Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
Ministry of Rural Development
Solution:
The NITI Aayog organised the 3rd Edition of the Women Transforming India Awards 2018 and launched the upgraded portal of the Women Entrepreneurship Platform (WEP).
Q4. Foreign Affairs Minister of Denmark Anders Samuelsen is on a two-day official visit to India. What is the capital of Denmark?
Aarhus
Copenhagen
Amsterdam
St. Petersburg
Berlin
Solution:
Copenhagen is the capital of Denmark.
Q5. The UAN is prearranged to each member of Employee Provident Fund, EPF. UAN stands for-
Universal Account New
Universal Amount Number
Unique Account Number
Universal Account Number
Universal Access Number
Solution:
The UAN is a Universal Account Number with is a 12-digit pin prearranged to each member of Employee Provident Fund, EPF.
Q6. PRAN, which is the unique and portable number provided to each subscriber under NPS and remains with him throughout. What is the full form of PRAN?
Personal Retirement Account Number
Permanent Retirement Account Number
Permanent Rental Account Number
Permanent Retirement Amount Number
People Retirement Account Number
Solution:
PRAN is an acronym for Permanent Retirement Account Number, which is the unique and portable number provided to each subscriber under NPS and remains with him throughout.
Q7. UAN is a _________ digit pin prearranged to each member of Employee Provident Fund, EPF.
11
09
07
05
12
Solution:
The UAN is a Universal Account Number with is a 12-digit pin prearranged to each member of Employee Provident Fund, EPF. The number if issued by the Ministry of Labour and Employment, Government of India. The number lets the employee connect his PF across organisations.
Q8. Which of the following country has claimed their first ever Men's Hockey World Cup title?
India
Denmark
Netherlands
Belgium
England
Solution:
In Hockey, Belgium has claimed their first ever World Cup title. They defeated the Netherlands in a dramatic shoot-out in the final of the Men’s World Cup in Bhubaneswar, Odisha.
Q9. Who was recently sworn in as Prime minister of Sri Lanka fifth time?
Mahinda Rajapaksa
Maithripala Sirisena
Edappadi Palaniswami
Maitree Wickremasinghe
Ranil Wickremsinghe
Solution:
Mr. Ranil Wickremsinghe was sworn in as Prime minister of Sri Lanka by President Maithripala Sirisena thus bringing an end to the weeks-long political crisis in the country. Wickremsinghe has been sworn in as Prime minister which is a record in Sri Lanka.
Q10. Who among the following has been crowned Miss Universe 2018?
Tamaryn Green
Sthefany Gutierrez
Catriona Gray
Shree Saini
Manushi Chhillar
Solution:
Philippines’ Catriona Gray has been crowned Miss Universe 2018, becoming the fourth woman from the country to win the title. Tamaryn Green from South Africa was named the first runner-up while Miss Venezuela Sthefany Gutiérrez stood third at the pageant which was held in Bangkok, Thailand.
Q11. The UN Climate Conference 2018 (COP24) was held recently in which of the following country?
Spain
Italy
Germany
France
Poland
Solution:
The UN Climate Conference 2018 was held recently in Katowice, Poland. In the meeting ministers of 200 nations finally reached consensus on rules to implement the 2015 Paris climate agreement.
Q12. What is the currency of Colombia?
Rand
Peso
Dinar
Euro
Dollar
Solution:
The peso is the currency of Colombia.
Q13. In which year former Prime Minister of India Atal Bihari Vajpayee was awarded with Bharat Ratna?
2012
2016
2017
2015
2014
Solution:
Atal Bihari Vajpayee was awarded with Padma Vibhushan in 1992 and Bharat Ratna in 2015 for his contributions to the country.
Q14. Shri Atal Bihari Vajpayee held the post of Prime Minister of the Country for __________ non-consecutive terms.
one
two
three
four
five
Solution:
Shri Atal Bihari Vajpayee held the post of Prime Minister of the Country for three non-consecutive terms in 1996, 1998-99, and from 1999-2004. Also, he became the first non-Indian National Congress PM to serve a full five-year term.
Q15. Who among the following has become the first Indian to win the Badminton World Federation World Tour Finals tournament?
Kidambi Srikanth
Saina Nehwal
PV Sindhu
Ashwini Ponnappa
Aparna Popat
Solution:
PV Sindhu made history, becoming the first Indian to win the season-ending BWF World Tour Finals tournament. Sindhu came up against a familiar foe in Nozomi Okuhara in the title clash but unlike her previous meetings, the Indian superstar showed much more patience in her gameplay against the Japanese.
               




You may also like to Read:
   


Print Friendly and PDF