IBPS Clerk Mains 2020 -General Awareness Questions Asked In The Exam

IBPS Clerk Mains GA Questions 2019: Check General Awareness Questions with Answers Asked in Institute of Banking Personnel Selection (IBPS) Clerk Mains 2019.

| Updated On February 7th, 2020 at 11:57 am

IBPS Clerk Mains GA Questions 2019: IBPS Clerk Mains Exam 2019 is over now. Aspirants who appeared for the IBPS Clerk Mains Exam today must be curious to know their performance in the Exam. Students can check IBPS Clerk Mains Exam Analysis and get important inputs like level of the examination, good attempts taking into account accuracy in IBPS Clerk Mains Exam today (19th January 2020).

Now, Adda247 has brought up General Awareness (GA) questions with answers to help you analyse your performance. These questions will not only help you in analyse your score but will also help aspirants who are preparing for GA section of other competitive examination.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 3 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 

Use Code 'DREAM' to avail at best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 3 Months

Note: This package is not a part of Double Validity Offer

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 24 Months
  2. 1 Month
  3. 3 Months
6199 516/month
BUY NOW

General Awareness carries 50 question, each carrying 1 marks. Read the questions with their solution below:

Q1: The Joint Military Exercise Tiger Triumph was held between between –
Answer: India & USA.

Q2: What is the Theme of New Delhi World Book Fair 2020?
Answer:  ‘Gandhi: The Writers’ Writer’.

Q3: National Science Congress 2020 was held at –
Answer: Bangalore.

Q4: Percentage Forest Cover of India W.R.T the geographical area of the country.
Answer: 24.56%

Q5: Name of India’s first UNESCO Heritage City –
Answer: Ahmedabad.

Q6:  Headquarter of International Atomic Energy Agency (IAEA) is located at-
Answer: Vienna, Austria.

Q7: Great Himalayan National Park belongs to which state?
Answer: Himachal Pradesh.

Q8: The cricketer “Peter Siddle” belongs to which country?
Answer: Australia.

Q9: 10th February is celebrated as –
Answer: World Pulses Day.

Q10: Hemant Soren has been recently appointed as CM of which state?
Answer: Jharkhand.

Q11: National Youth Day is celebrated on 12 January in the memory of –
Answer: Swami Vivekananda.

Q12: Young Scientist Laboratories is associated with –
Answer: DRDO.

Also Check,

Q13: Headquarters of SWIFT is located in which country?
Answer: Belgium.

Q14: Who won Noble Prize for Literature in 2019?
Answer: Peter Handke.

Q15: Full form of “MANI” app launched by RBI
Answer: Mobile Aided Note Identifier.

Q16: Headquarters of National Development Bank (NDB) –
Answer: Shanghai, China.

Q17: Full form of M in MDR?
Answer: Merchant Discount Rate (MDR).

Q18: Konark Festival is associated to which state?
Answer: Odisha.

Q19: Pradhan Mantri MUDRA Yojana launched 3 offerings ‘Shishu’, ‘Kishore’, ‘Tarun’. What is the maximum loan cover for ‘Kishore’ segment?
Answer: Rs. 5 Lakh.

Q20: What is the minimum capital required by UCB to convert itself to SFB?
Answer: 100 crore.

Q21: Humpy Koneru is related to which sport?
Answer: Chess.

Q22: How many batches in NEFT daily
Answer: 48

Q23: Renewable energy capacity by 2022 to exceed —– target.
Answer: 175 MW.

Q24:  RBI has instructed banks on cash withdrawal at POS for tier III to Tier VI
Answer: 2000/- per day.

Q25: Vidya Sinha passed away recently. She was a famous –
Answer: Actress

Q26: ISRO has launched its 2nd launchpad at –
Answer: Thoothukodi district (Tamil Nadu).

Q27: Which country will train Gaganyaan Astronauts?
Answer: Russia.

Q28: Name the Weightlifter recently banned by NADA?
Answer: Seema.

Q29: One Question related to CRILC

Q30: Brasilia is the capital of which country?
Answer: Brazil.

Q31: Indian Council of Medical Research is located in
Answer: New Delhi.

Q32: How many sub-sectors are there is MSME?
Answer: 47 sub sectors.

Q33: Kudankulam Nuclear Power Plant is located in which state?
Answer: Tamil Nadu.

Q34: Question related to Atal Tunnel
Answer: LEH in UT Ladakh.

Q35: CEO of Paytm?
Answer: Vijay Shekhar Sharma.

Q36: Which of the following banks has been merged with Punjab National Bank?
Answer: United Bank of India.

Q37: What is the deadline for Digital Payment Number?
Answer: 31st March 2022.

Q38: What is the Maturity period fixed for BHARAT ETF?
Answer: 3 years and 10 years.

Q39: Which country topped Swachh Survekshan 2019?
Answer: Indore.

Q40: Which Bank will lead convenor bank for union territory of Ladakh?
Answer: State Bank of India (SBI).

Q41: In Pradhan Mantri Kisan Vikas yojana, Rs. 6000 will be paid to each eligible farmers in how many installments?
Answer: 3 installments.

Q42: RBI has increased the timeline for conversion of minimum KYC detail for prepaid payment instruments (PPIs) to full KYC compliant PPIs:
Answer: 18 months to 24 months.

Q43: Which bank in partnership with First Hive has launched SME Empower?
Answer: ICICI Bank.

Q44: Bombay High Court has appointed Vijayakumar V Iyer as a liquidator of?
Answer: Aditya Birla Payments Bank.

Q45: Which organization of India has put over its 450 patents for free access to industries?
Answer: DRDO.

Q46: What is the Limit for Semi Closed PPI?
Answer: Rs. 10,000.

Q47: Who topped ICC test ranking with 928 points?
Answer: Virat Kohli.

Q48: PM Narendra Modi Visited Brussels recently. Brussels is the capital of which country?
Answer: Belgium.

Q49: CLCSS Scheme is to facilitate technology up-gradation in MSEs by providing an upfront capital subsidy of ______.
Answer: up to Rs 1 crore.

Q50: What is the name given to a type of mutual fund or exchange-traded fund (ETF) that emphasizes current income, either on a monthly or quarterly basis, as opposed to capital gains or appreciation?
Answer:
Income fund.

Feel Free to email us GA questions at blogger@adda247.com

Appearing for IBPS SO 2019? Fill this form to Get Study Materials