IBPS Clerk Reasoning Ability Quiz: 11th October

The reasoning being the scoring part can enhance your performance as a whole. All you need to do is clear your basics and be aware of the syllabus of the particular exam you are preparing for. Giving mocks and Quizzes on a regular basis will help you to decode the strategy. Also, the Study Plans go hand in hand with the exam preparations that will take place in the upcoming months. Like the IBPS Clerk Prelims are scheduled in the month of December and we already rolled the study plan for IBPS Clerk. Under the same plan, here is the Quiz for Reasoning, to make sure that you don’t skip any important topic as well as be prepared to face any type of questions in the prelims. IBPS Clerk Reasoning Quiz of 11th October 2019 covers  Miscellaneous Topic.

                                       

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW

Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the following questions: –
L 9 8 * S A & 2 T 9 G & V 5 H % @ Q E # 9 1 © E ∞ 2 $ U 7 Y 4 * O 7

Q1. How many such consonants are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a number and immediately followed by a vowel?
(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three
(e) More than three

S1. Ans.(a)
Sol. no such arrangement;

Q2. How many such alphabets are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a symbol and followed by a number?
(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three
(e) More than three

S2. Ans.(d)
Sol. &V5; $I7; *O7;

Q3. Which of the following is the sixth element to the right of the tenth element from the right end of the above arrangement?
(a) E
(b) 7
(c) 4
(d) *
(e) None of these

S3. Ans.(c)
Sol. 4

Q4. Which of the following is the fourth to the right of the 10th element from the left end of the above arrangement?
(a) 5
(b) V
(c) H
(d) %
(e) None of these

S4. Ans.(a)
Sol. 5

Q5. If all the symbols in the above arrangement are dropped, then which of the following will be the fifth element from the right end?
(a) I
(b) 4
(c) U
(d) Y
(e) 7

S5. Ans.(e)
Sol. 7

Directions (6-10): In each of the questions given below, a group of digits is given followed by four combinations of letters/ symbols numbered. You have to find out which of the four combinations correctly represents the group of digits based on the letter/ symbol codes and the conditions given below. If none of the four combinations represents the group of digits correctly, give (e) i.e. ‘None of these’ as the answer.

Condition for coding the group digits:
(i). If the first number is even and last letter is vowel, then the codes for the first and the last digits are to be interchanged.
(ii). If the first as well as the last letter is consonant, then both are to be coded by the code for the fourth letter.
(iii). If the first as well as the last number is odd, then both are to be coded by the code for the last number.
(iv). If the first number is odd and last letter is consonant, then both are to be coded by the code for the first number.

Q6. 5A8DCB9
(a) >&@$*%>
(b) N&@$%*>
(c) >&@$%*N
(d) >&@$%*>
(e) None of these

S6. Ans.(d)
Sol. Condition (iii) applies

Q7. E31VI8D
(a) $©∆<π@$
(b) =©∆π<@$
(c) =©∆<π@$
(d) =©∆<π@©
(e) None of these

S7. Ans.(c)
Sol. None of the conditions are applied

Q8. C9AV32B
(a) %>&<©+<
(b) <>&<©+<
(c) <<&<©+<
(d) %>&<©+*
(e) None of these

S8. Ans.(b)
Sol. Condition (ii) applies

Q9. 8A9D1IE
(a) =&$>∆π@
(b) =&>$∆=@
(c) @&>$∆=@
(d) =&>$∆π@
(e) None of these

S9. Ans.(d)
Sol. Condition (i) Applies.

Q10. 3BD8ACV
(a) ©*$@%&©
(b) ©*$@&%©
(c) ©*$*&%©
(d) ©*#@&%©
(e) None of these

S10. Ans.(b)
Sol. Condition (iv) Applies.

Directions (11-15): Study the following information carefully to answer the given questions.
In a certain code language,
‘wonder mark army jungle child’ is written as ‘ti cu ko mo je’,
‘child Dehradun wonder’ is written as ‘de cu ko’,
‘Dehradun city child’ is written as ‘cu pa de’
‘wonder army in child’ is written as ‘cu ti ko su’.

Q11. Which of the following is the code for ‘jungle’?
(a) je
(b) ti
(c) mo
(d) either (a) or (c)
(e) None of these

Q12. What does ‘ti’ stand for?
(a) wonder
(b) army
(c) jungle
(d) in
(e) Can’t be determined

Q13. Which of the following will be the code for ‘child in wonder’?
(a) su cu ti
(b) su ko cu
(c) ti ko cu
(d) ko mo su
(e) None of these

Q14. Which of the following may be the possible code for ‘wonder should army in child’?
(a) cu ti ko su ye
(b) ye ti su ko mo
(c) cu ti mo su ye
(d) ti ko cu ye je
(e) None of these

Q15. Which of the following is the code for ‘Dehradun’?
(a) mo
(b) je
(c) ko
(d) de
(e) Can’t be determined

Solutions (11-15):

S11. Ans.(d)
S12. Ans.(b)
S13. Ans.(b)
S14. Ans.(a)
S15. Ans.(d)

If you are preparing for IBPS Clerk Exam, then you can also check out a video for Reasoning below:

You may also like to Read: