IBPS English Quiz (Practice Set) for 2019 Exams: 27th February

ibps-english-quiz-practice-set-for-2019

English Quiz For IBPS PO & Clerk 2019

IBPS had released the calendar for the Recruitment in 2019-20. Now the next step is to start practicing for the exams from now itself. Thus, the English Language can be an impetus for your success as it helps you save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for IBPS PO and Clerk Examinations 2019-20. 


Watch Video Solution Here!!!


Directions (1-5): In the following passage, there are blanks each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case. 

Q1. The savings of low-income Indian households have traditionally remained unprotected by the government when compared to those of the more ..........(1).............. economic groups. But that may be about to change now. President Ram Nath Kovind on Thursday ............(2)............... the Banning of Unregulated Deposit Schemes Ordinance, which bars all deposit schemes in the country that are not officially registered with the government from either ...........(3).............. or accepting deposits from customers. The ordinance will help in the creation of a central repository of all deposit schemes under operation, thus making it easier for the Centre to ..........(4)............. their activities and prevent fraud from being committed against ordinary people. The ordinance allows for compensation to be offered to victims through the liquidation of the assets of those ...........(5).............. illegal deposit schemes.




affluent
destitution
prosper
Both (a) and (b)
upscaling
Solution:
Affluent: (especially of a group or area) having a great deal of money; wealthy.
Q2. The savings of low-income Indian households have traditionally remained unprotected by the government when compared to those of the more ..........(1).............. economic groups. But that may be about to change now. President Ram Nath Kovind on Thursday ............(2)............... the Banning of Unregulated Deposit Schemes Ordinance, which bars all deposit schemes in the country that are not officially registered with the government from either ...........(3).............. or accepting deposits from customers. The ordinance will help in the creation of a central repository of all deposit schemes under operation, thus making it easier for the Centre to ..........(4)............. their activities and prevent fraud from being committed against ordinary people. The ordinance allows for compensation to be offered to victims through the liquidation of the assets of those ...........(5).............. illegal deposit schemes.
concealing
promulgated
permeated
announce
Both (b) and (d)
Solution:
Promulgate: put (a law or decree) into effect by official proclamation.
Q3. The savings of low-income Indian households have traditionally remained unprotected by the government when compared to those of the more ..........(1).............. economic groups. But that may be about to change now. President Ram Nath Kovind on Thursday ............(2)............... the Banning of Unregulated Deposit Schemes Ordinance, which bars all deposit schemes in the country that are not officially registered with the government from either ...........(3).............. or accepting deposits from customers. The ordinance will help in the creation of a central repository of all deposit schemes under operation, thus making it easier for the Centre to ..........(4)............. their activities and prevent fraud from being committed against ordinary people. The ordinance allows for compensation to be offered to victims through the liquidation of the assets of those ...........(5).............. illegal deposit schemes.
obtains
acquire
seeking
create
secured
Solution:
'Seeking' is grammatically and contextually fit for the blank.
Q4. The savings of low-income Indian households have traditionally remained unprotected by the government when compared to those of the more ..........(1).............. economic groups. But that may be about to change now. President Ram Nath Kovind on Thursday ............(2)............... the Banning of Unregulated Deposit Schemes Ordinance, which bars all deposit schemes in the country that are not officially registered with the government from either ...........(3).............. or accepting deposits from customers. The ordinance will help in the creation of a central repository of all deposit schemes under operation, thus making it easier for the Centre to ..........(4)............. their activities and prevent fraud from being committed against ordinary people. The ordinance allows for compensation to be offered to victims through the liquidation of the assets of those ...........(5).............. illegal deposit schemes.
inspection
controlled
hindrance
regulate
balanced
Solution:
'Regulate' means control (something, especially a business activity) by means of rules and regulations and hence it is grammatically and contextually fit for the blank.
Q5. The savings of low-income Indian households have traditionally remained unprotected by the government when compared to those of the more ..........(1).............. economic groups. But that may be about to change now. President Ram Nath Kovind on Thursday ............(2)............... the Banning of Unregulated Deposit Schemes Ordinance, which bars all deposit schemes in the country that are not officially registered with the government from either ...........(3).............. or accepting deposits from customers. The ordinance will help in the creation of a central repository of all deposit schemes under operation, thus making it easier for the Centre to ..........(4)............. their activities and prevent fraud from being committed against ordinary people. The ordinance allows for compensation to be offered to victims through the liquidation of the assets of those ...........(5).............. illegal deposit schemes.
handle
produced
meddle
freezing
offering
Solution:
"Offering" is grammatically and contextually fit for the blank.
Directions (6-10): Which of the following phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold letters to make the sentence meaningfully correct. Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence. If the sentence is correct as it is, mark “No Error” as your answer. 


Q6. Had he realised how close he was to failing, he would not have gone to the party.



he would not had gone
he would not have go
he would not have went
he would not have going
No Error
Solution:
No Error
Q7. Anyone interested in flying planes can learn much if he has accessing to a flight simulation machine.
he has excess to a flight
he has accessed to a flight
he has access too a flight
he has access to a flight
No Error
Solution:
"he has access to a flight " is grammatically correct.
Q8. Being a realist, the detective could not accept the statement of the accused that UfO had caused the disturbance.
could not accepted the statement of the accused
could not accepting the statement of the accused
could not accept the statement of the accuse
could not accept the statement of the accusing
No Error
Solution:
No Error
Q9. The moral of the entire story is that money doesn’t made you happy.
that money doesn’t making you happy.
that money doesn’t make you happy.
that money doesn’t make you happiness.
that so money doesn’t make you happy.
No Error
Solution:
"that money doesn’t make you happy" is grammatically correct.
Q10. If he were to decide to go too college, one would recommend that he plan to go to IIT, Bombay.
If he were to decided to go to
If he were to deciding to go to
If he were to decide to go to
If he were to decides to go to
No Error
Solution:
"If he were to decide to go to" is grammatically correct.
Q11. In the questions given below five words are given in which four of them have a similar meaning and one word is the antonym for the other four words. Choose the word, opposite in meaning to the other four, as your answer.
Hatred
Animosity
Admiration
Disgust
Malice
Solution:
'Admiration' means respect and warm approval and it is opposite in meaning to other four.
Q12. In the questions given below five words are given in which four of them have a similar meaning and one word is the antonym for the other four words. Choose the word, opposite in meaning to the other four, as your answer.
Aid
Constrain
Hinder
Impede
Inhibit
Solution:
Aid: a source of help or assistance.
Q13. In the questions given below five words are given in which four of them have a similar meaning and one word is the antonym for the other four words. Choose the word, opposite in meaning to the other four, as your answer.
Confuse
Baffle
Confound
Bewilder
Enlighten
Solution:
Enlighten: give (someone) greater knowledge and understanding about a subject or situation.
Q14. In the questions given below five words are given in which four of them have a similar meaning and one word is the antonym for the other four words. Choose the word, opposite in meaning to the other four, as your answer.
Amaze
Bore
Astonish
Impress
Startle
Solution:
'Bore' is opposite in meaning to other four words.
Q15. In the questions given below five words are given in which four of them have a similar meaning and one word is the antonym for the other four words. Choose the word, opposite in meaning to the other four, as your answer.
Decrease
Discourage
Boost
Hinder
Neglect
Solution:
'Boost' means help or encourage (something) to increase or improve.
               




You may also like to Read:

         

                           

Print Friendly and PDF