IBPS RRB 2019 Prelims Reasoning Ability Quiz: PO/Clerk | 3rd July

Dear Aspirants,


IBPS RRB 2019 Prelims Reasoning Ability Quiz: PO/Clerk | 3rd July

Reasoning Questions for IBPS RRB 2019

Reasoning Ability is a crafty section. With each passing year, all the organizations are increasing the level of complexity of the questions that are asked in either prelims or mains. It eventually affects the number of question one can usually attempt. But this section is based on logic and rules can be aced if practised well enough. The only way to achieve this ambitious goal is by practising continuously with dedication. So to prepare you with best tools for the finals, here is today’s Reasoning Quiz based on the study plan and the exact same pattern of questions that are expected to be asked in IBPS RRB 2019. Keep Practicing. All the best




Q1.Dinesh ranked 18th from the top and 24th from the bottom in a class. How many students are there in the class?

42
43
41
39
40
Solution:

Number of students in the class= 18+24-1=41

Q2. Deepak ranked 28th from the bottom and 15th from the top among those who passed an exam. nine boys did not participate in the exam and Seven failed in it. How many boys were there in the class?

60
55
57
58
59
Solution:

Number of boys who passed = (28 + 15 - 1) = 42
∴ Total number of boys in the class = (42 + 9 + 7) = 58

Q3. In a row of boys, Ashu is 18th from the right end and Yatin is 35th from the left end. If in this row Yatin is Fifteenth from the right then what is the position of Ashu from the left?

31
32
30
33
None of these
Solution:

Clearly, Ashu is 18th from the right end and
Yatin is 35th from the left end and 15th from the right end of the row
So, number of boys in the row = (35 -1 + 15) = 49
Now, Ashu is 18th from the right
Ashu from left end= 49- (18-1)=32
Hence, Ashu is 32th from the left end of the row.

Q4. Harsh is 18th from the left end of a row of 37 students and Reena is 18th from the right end in the same row. How many students are there between them in the row?

2
3
5
1
4
Solution:

Harsh position from right end =(37+1-18)=20
Students between them=(20-18-1)=1

Q5. Sameer is 20th from the left end of a row and Arun is 12th from the right end of row. If they interchanged their positions, then arun ranks become 10 from right end. Find total number of persons in the row?

30
39
28
31
None of these
Solution:

Total number of persons in the row=(20+10-1)=29

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the given questions.
Amongst Six friends, P,Q R, S, T and U, each got different marks in the examination. T score more marks than U and P. R score more marks than U but less marks than S. P does not score marks that is an odd number. S score marks that is an odd number. S score more marks than T and does not score highest marks. R does not score less than T. The one who scored the minimum marks scored 29 marks and the one who scored the highest, scored 80 marks.


Q6. Who scored the lowest marks?

P
U
S
Q
R
Solution:



Q7. Who among the following Person has scored third highest marks?

Q
R
T
S
Either (B) or (C)
Solution:

Q8. If T score 60 marks than what may be the score of R?

56
81
68
89
59
Solution:

Q9. What is possible score of S?

76
88
98
87
None of these
Solution:

Q10. Who among the following persons score more than P and less than S?

R
Q
T
both (A) and (C)
S
Solution:

Q11. Among J, K, L, M and N, each one of them is of different heights, K is taller than only one person. M is shorter than only L. M is taller than J and N (both). Who among them is the third tallest?

J
K
L
N
Either (A) or (D)
Solution:

Q12. Dinesh is 15th from the left end of a row of 30 students and Monika is 20th from the right end in the same row. How many students are there between them in the row?

3
2
1
5
4
Solution:

Dinesh position from right end =(30+1-15)=16
Students between them=(20-16-1)=3

Q13. If in the number 1839752, 2 is subtracted to each of the digit which is greater than 6 and 1 is added from each of the digit which is less than 6 then how many digits are repeating in the number thus formed?

two
one
none
three
four
Solution:

Original number- 867351429
Obtained number- 987654321

Q14. If in the number 867351429, all digits are arranged in increasing order from right to left than how many digit remain same place in the new arrangement?

Three
Four
none
Two
One

Solution:

Original number- 867351429
Obtained number- 987654321

Q15. Among A, B, C, D and E , each of them is different weight. D’s weight is more than only three persons. B’s weight is more than E and less than C. A is not the lightest person. C is not lighter than D. A is heavier than B. Who among them is the third heaviest?

B
D
E
A
C
Solution:

               



You may also like to Read:

    


Print Friendly and PDF