IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs Questions: 18th August_00.1
Latest Banking jobs   »   IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs...

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs Questions: 18th August

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs Questions: 18th August_40.1

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs


The Current Affairs section comes under the General Awareness which is as important as the formulas are for mathematics calculations, so this section is one that needs your undivided attention.  You cannot pile up all the news and read them in a go, you need to be up to the mark when it comes to daily affairs of the world. So here in Adda247, we prepare quizzes on daily news that holds importance considering the banking examinations, like IBPS RRB PO/Clerk Main, IBPS PO/Clerk and many more. So to help you out in the finals, here is the 18th August 2019 Quiz on the current affairs of the previous day.






Q1. Who among the following has been appointed as the head coach of Indian cricket team?
Robin Singh
Sandeep Patil
Lalchand Rajput
Ravi Shastri
Sourav Ganguly
Solution:
Former all-rounder Ravi Shastri has been appointed as the head coach of Indian cricket team for another two years.
Q2. Name the renowned Bangladeshi novelist who received the Bangla Academy Literary Award in 1978 and was awarded Ekushey Padak in 2019, passed away recently.
Rizia Rahman
Tahmima Anam
Anisul Hoque
Sellina Hossain
Taslima Nasrin
Solution:
Renowned Bangladeshi novelist Rizia Rahman passed away.
Q3. National Tribal Festival “Aadi Mahotsav” has begun in .................... with the theme “A celebration of the spirit of Tribal Craft, Culture and Commerce”.
Patna
Lucknow
Daman & Diu
Amritsar
Leh-Ladakh
Solution:
National Tribal Festival “Aadi Mahotsav” has begun in Leh-Ladakh with the theme “A celebration of the spirit of Tribal Craft, Culture and Commerce”.
Q4. Indian Cyclists team have won the gold medal in the Team Sprint event at World Junior Track Cycling Championships. The Championship was held in ....................
France
Germany
Poland
England
Australia
Solution:
Indian cyclists team have won the gold medal in the Team Sprint event at World Junior Track Cycling Championships held in Frankfurt, Germany.
Q5. Name a noted social worker from Chhattisgarh who was also a Padma Shri award winner, passed away recently. He was known for his social work in tribal areas in Chhattisgarh.
Damodar Ganesh Bapat
K. Ajitha
Meher Pestonji
Hamida Habibullah
Alaka Deshpande
Solution:
Damodar Ganesh Bapat from Chhattisgarh, a noted social worker and Padma Shri award winner, passed away.
Q6. Union government has constituted a 12-member high-level committee to revise and align the procedure of Defence procurement with the aim of strengthening the ‘Make in India’ initiative. Who will be the head of the 12 member panel?
Defence Minister
Joint Secretary (lnternational Cooperation)
Director-General (Acquisitions)
Joint Secretary (Coordination) & CAO
Defence Secretary
Solution:
Union government has constituted a 12-member high-level committee to revise and align the procedure of Defence procurement with the aim of strengthening the ‘Make in India’ initiative. The panel will be headed by the Director-General (Acquisitions).
Q7. As per the latest RBI data, India’s ......................... reserves has reached the highest ever valuation of $430.57 bn.
Coal
Crude Oil
Forex
Gems & Jewellery
Iron
Solution:
As per the latest RBI data, India’s Forex reserves has reached the highest ever valuation of $430.57 bn.
Q8. Which of the following country has won the inaugural T20 Physical Disability World Cricket Series 2019, held in England?
Australia
England
Pakistan
India
South Africa
Solution:
India has won the inaugural T20 Physical Disability World Cricket Series 2019 held in England.
Q9. How much fund has been contributed by India to the United Nations Special Purpose Trust Fund for the Resident Coordinator System?
$1 Million
$2 Million
$3 Million
$4 Million
$5 Million
Solution:
India has contributed $1 million to the UN Special Purpose Trust Fund for the Resident Coordinator System.
Q10. Tirur betel vine has been bestowed with the Geographical Indication tag. It is valued both for its mild stimulant action and medicinal properties. The product is associated with which of the following states?
Tamil Nadu
Nagaland
Mizoram
Tripura
Kerala
Solution:
Tirur betel vine from Kerala has been bestowed with the Geographical Indication tag. It is valued both for its mild stimulant action and medicinal properties.

               





IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs Questions: 18th August_70.1

Download SBI Clerk Prelims 2021 Memory Based Mock PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?