IBPS RRB PO/Clerk Mains English Quiz: 26th August 2019

english-quiz-for-ibps-rrb-po-and-clerk-mains

IBPS RRB PO/Clerk Main English Quiz

With every day passed, competition is increasing in leaps and bounds and it is necessary to work smarter to sail through any exam. Having a proper study plan and the updated questions to brush up your knowledge in addition to well-organized study notes for the same can help you with your preparation. IBPS RRB PO/Clerk is going to be the tough exam so you can not afford to leave any important topics. If you deal with the section with accuracy, it can do wonders and can fetch you good marks. As English is the most dreaded subject among students, we are here to provide you with the new questions with the detailed solution so that you can make it this time in IBPS RRB PO/Clerk mains. Here is the English quiz for 26th August 2019. This quiz is based on two topics-
Conjunctions & Double Fillers


Directions (1-7): In the questions given below few sentences are given which are grammatically correct and meaningful. Connect them by the word given above the statements in the best possible way without changing the intended meaning. Choose your answer accordingly from the options to form a correct, coherent sentence.

Q1. BUT NONETHELESS 
(A) Overall, the number of doctors does not address the problem of distribution, skills and locations
(B) Prime Minister Narendra Modi arrived at the Red Fort on the 73rd Independence Day of the nation.
(C)  Prime Minister Narendra Modi hoisted the national flag.
(D) We have now a trajectory to achieve this great goal which at times looked very illusive..
(a) Only C-D
(b) Both A-D and B-C
(c) Only B-C
(d) Only A-D
(e) None of these

S1. Ans. (d)
Sol. Statements (A) and (D) can together form a grammatically correct and coherent sentence without altering the context of the sentence using the connector “BUT NONETHELESS” which means in spite of the fact that; even though. Therefore, the sentence thus formed is “Overall, the number of doctors does not address the problem of distribution, skills and locations but nonetheless we have now a trajectory to achieve this great goal which at times looked very illusive”. Hence, option (d) is the most suitable answer choice.

Q2. On the Contrary
(A) It is not an idea around which the Community can unite
(B) I was accused of running away from justice.
(C) I see it as one that will divide us.
(D) I was engaged in the pursuit of justice,
(a) Only B-D
(b) Both A-C and B-D
(c) Only A-C
(d) Only A-B
(e) None of these.

S2. Ans. (b)
Sol. Combinations (A)-(C) and (B)-(D) can successfully frame grammatically correct and contextually meaningful sentence using the connector “on the contrary” which means used “to intensify a denial of what has just been implied or stated by suggesting that the opposite is the case”. Therefore the sentences thus formed using the combinations A-C and B-D respectively are:
“It is not an idea around which the Community can unite. On the contrary, I see it as one that will divide us”.
“I was accused of running away from justice. On the contrary I was engaged in the pursuit of justice”. Hence option (b) is the correct answer choice.

Q3. CONSEQUENTLY 
(A) Man is always more than he can know of himself.
(B) He spent the rest of his life in a wheelchair.
(C) Most computer users have never received any formal keyboard training.
(D) Most computer users keyboard skills are inefficient.
(a) Only C-D
(b) Both A-C and B-C
(c) Only B-C
(d) Only A-B
(e) None of these

S3. Ans. (a)
Sol. Statements (C) and (D) can together form a grammatically correct and coherent sentence without altering the context of the sentence using the connector “CONSEQUENTLY” which means “as a result”. Therefore, the sentence thus formed is “Most computer users have never received any formal keyboard training. Consequently, their keyboard skills are inefficient”. Hence, option (a) is the most suitable answer choice.

Q4. MOREOVER
(A) She bought him a dog.,
(B) He was allergic to dogs, so they had to give it away.
(C) She saw that there was indeed a man immediately behind her
(D) He was observing her strangely.
(a) Only B-D
(b) Both A-C and B-C
(c) Only C-D
(d) Only A-B
(e) None of these.

S4. Ans. (c)
Sol. Statements (C) and (D) can together form a grammatically correct and coherent sentence without altering the context of the sentence using the connector “MOREOVER” which means “In Addition”. Therefore, the sentence thus formed is “She saw that there was indeed a man immediately behind her. Moreover, he was observing her strangely”. Hence, option (c) is the most suitable answer choice.

Q5. BECAUSE
(A) Certain chemicals have been banned
(B) Knowledge is the most precious treasure of all things,
(C) Certain chemicals have damaging effect on the environment.
(D) It can never be given away, nor stolen nor consumed.
(a) Only C-D
(b) Both B-C
(c) Only A-C and B-D
(d) Only A-B
(e) None of these

S5. Ans. (c)
Sol. Combinations (A)-(C) and (B)-(D) can successfully frame grammatically correct and contextually meaningful sentence using the connector “BECAUSE” which means used “for the reason that, since”. Therefore the sentences thus formed using the combinations A-C and B-D respectively are:
“Certain chemicals have been banned because of their damaging effect on the environment”..
“Knowledge is the most precious treasure of all things, because it can never be given away, nor stolen nor consumed”. Hence option (c) is the correct answer choice

Q6. OTHERWISE
(A) You’ll have to wear warm clothes
(B) You’ll catch a cold.
(C) This problem is hard to solve.
(D) I’m going to study hard next term.
(a) Only B-D
(b) Both A-C and B-C
(c) Only B-C
(d) Only A-B
(e) None of these.

S6. Ans. (d)
Sol. Statements (A) and (B) can together form a grammatically correct and coherent sentence without altering the context of the sentence using the connector “OTHERWISE” which means “in circumstances different from those present or considered; or else”. Therefore, the sentence thus formed is “You’ll have to wear warm clothes otherwise you’ll catch a cold”. Hence, option (d) is the most suitable answer choice.

Q7. SO
(A) When we were in school, my best friend and I made our own secret code so
(B) I need to call my parents
(C) they would not worry
(D) We could write messages to each other without other people being able to read them.
(a) Only C-D
(b) Only A-D
(c) Only B-C
(d) Both A-D and B-C
 (e) None of these

S7. Ans. (d)
Sol. Combinations (A)-(D) and (B)-(C) can successfully frame grammatically correct and contextually meaningful sentence using the connector “SO” which means used “in such a condition or manner, especially as expressed or implied”. Therefore the sentences thus formed using the combinations A-D and B-C respectively are:
“When we were in school, my best friend and I made our secret code so we could write messages to each other without other people being able to read them”.
“I need to call my parents so they would not worry”.
Hence option (d) is the correct answer choice

Directions (8-15): In the following questions a paragraph is given with two blanks. The paragraph is then provided with five options which consist of the words that can fill the given blanks. Choose that option as your answer which can fill the given blanks in the exact order as given in the option. If none of the given options fills the given blanks then choose option (e), ‘None of these’ as your answer.

Q8. In the ______________ of law and policy, the Centre may issue orders or_________________ laws that fundamentally alter the State’s policies and programmes.
(a) realm, enact
(b) purview, elicit
(c) policy ,extend
(d) candid ,raise
(e) None of these.


S8. Ans. (a)
Sol. The correct answer choice is option (a). All other options are contextually and meaningfully incorrect. So our correct answer choice is option (a).

Q9. Despite 429 scheduled “employments” and over 1,900 job categories defined under the Minimum Wages Act, a ____________ of the informal sector workforce did not even ________________.
(a) world ,permits
(b) valiant ,rise
(c) sandy, certify
(d) chunk , qualify
(e) None of these.

S9. Ans. (d)
Sol. The correct answer choice is option (d). All other options are contextually and meaningfully incorrect. So our correct answer choice is option (d).

Q10. Just economists with a______________ of their own are not enough. They need to work in the right _______________space, which has to be created for them.
(a) respect , psychological
(b) extol ,global
(c) mind, political
(d) projection, natural
(e) None of these.

S10. Ans. (c)
Sol. The correct answer choice is option (c). All other options are contextually and meaningfully incorrect. So our correct answer choice is option (c).

Q11. The ______________ of the twenty-first century marked the turning point in India’s economic growth. The end of US and western sanctions,__________________ after our nuclear tests in 1998, led to an economic boom, in the first decade of the 21st century.
(a) start, preview
(b) advent, imposed
(c) departure, uniform
(d) intention ,hurt
(e) None of these.

S11. Ans. (b)
Sol. The correct answer choice is option (b). All other options are contextually and meaningfully incorrect. So our correct answer choice is option (b).

Q12. With _______________for post Cold War style “globalisation” declining in Europe and the US, India now faces serious choices it has to make, given the security and diplomatic________________ it faces, from an increasingly assertive China.
(a) anxiety, easiness
(b) gusto, amiable
(c) petulant, terms
(d) enthusiasm, challenges
(e) None of these.

S12. Ans. (d)
Sol. The correct answer choice is option (d). All other options are contextually and meaningfully incorrect. So our correct answer choice is option (d).

Q13. India will have little _______________left with its “Act East” partners, if its economy lacks the strength and competitiveness, enabling it to become a significant _________________ partner, in the Indo-Pacific region.
(a) leverage, economic
(b) freedom, action
(c)  restrain, revolutionized
(d) advantage, unprofitable
(e) None of these.

S13. Ans. (a)
Sol. The correct answer choice is option (a). All other options are contextually and meaningfully incorrect. So our correct answer choice is option (a).

Q14. India cannot become a significant, modern economic power unless it develops a ____________electronics industry, with an __________________ capability for research and development and a substantial manufacturing capability to produce crucial items like semi-conductors and computer chips.
(a) durability, channelize
(b) calibrating, engineered
(c) vibrant, indigenous
(d) decided, excellence
(e) None of these.

S14. Ans. (c)
Sol. The correct answer choice is option (c). All other options are contextually and meaningfully incorrect. So our correct answer choice is option (c).

Q15. India’s service exports, _________________by information technology, however, rose from $137 billion in 2011-12 to $205 billion in 2018-19. But, continually high deficits in world trade of goods and services are neither desirable, nor _____________________.
(a) prompt, dangerous
(b) spearheaded, sustainable
(c) bring, vociferous
(d) helm, fostering
(e) None of these.

S15. Ans. (b)
Sol. The correct answer choice is option (b). All other options are contextually and meaningfully incorrect. So our correct answer choice is option (b).



All the Best BA’ians for IBPS RRB PO/Clerk Main!!

Print Friendly and PDF