IBPS RRB PO/Clerk Main Static Awareness Quiz: 24th September 2019

IBPS RRB PO/ Clerk Main Static GK Questions

In every Bank/Insurance/SSC and Other competitive exams, there will be some questions of Static GK based. So, here we have given the most important static gk questions for IBPS RRB PO/ Clerk Main Exam. You can also check the quiz of IBPS RRB PO/ Clerk Main. These questions are also important for IBPS PO and other upcoming exams.

                                     

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
8449 563/month
BUY NOW

Q1. The State government of Haryana has launched two insurance schemes for registered small and medium traders. The schemes includes “Mukhyamantri Vyapari Samuhik Niji Durghatna Beema Yojana” and “Mukhyamantri Vyapari Kshatipurti Beema Yojana“. Who is the present governor of Haryana?
(a) Lal Ji Tandon
(b) Vajubhai Vala
(c) Satya Pal Malik
(d) Satyadev Narayan Arya
(e) Bandaru Dattatraya

S1. Ans.(d)
Sol. Satyadev Narayan Arya is the current governor of Haryana. He is a former Minister of Mines and Geology of Bihar.

Q2. The Defence Research and Development Organisation (DRDO) successfully flight tested an indigenously-developed low weight, fire and forget Man-Portable Antitank Guided Missile (MPATGM) in the ranges of Kurnool, Andhra Pradesh. Who is the present chairman of DRDO?
(a) A Sivathanu Pillai
(b) V K Saraswat
(c) Avinash Chander
(d) S Christopher
(e) G Satheesh Reddy

S2. Ans.(e)
Sol. G. Satheesh Reddy is an Indian Aerospace Scientist and the current Chairman of Defence Research and Development Organisation (DRDO) and Secretary, Department of Defence R&D, Government of India and Director General, Aeronautical Development Agency (ADA).

Q3. Nepal Infrastructure Summit 2019 was held in Kathmandu, Nepal. The theme of the summit was “Resilient Infrastructure for Sustainable Development“. Who is the present president of Nepal?
(a) Baburam Bhattarai
(b) Sushil Koirala
(c) Pushpa Kamal Dahal
(d) K P Sharma Oli
(e) Sher Bahadur Deuba

S3. Ans.(d)
Sol. Khadga Prasad Sharma Oli, more commonly known as KP Sharma Oli, is a Nepalese politician and the current Prime Minister of Nepal.

Q4. Vietnam has inaugurated Southeast Asia’s largest solar power farm which has the capacity to produce 688 million kWh of electricity annually. What is the capital of Vietnam?
(a) Hai Phong
(b) Can Tho
(c) Hanoi
(d) Vientiane
(e) Hue

S4. Ans.(c)
Sol. Hanoi, the capital of Vietnam, is known for its centuries-old architecture and a rich culture with Southeast Asian, Chinese and French influences.

Q5. Saint Vincent and Grenadines became the 79th country to join the International Solar Alliance (ISA), an initiative by India aimed at combating the threats of climate change and global warming. What is the present capital of Saint Vincent and Grenadines?
(a) Nassau
(b) Kingstown
(c) Port of Spain
(d) Port-au-Prince
(e) Bridgetown

S5. Ans.(b)
Sol. The present capital of Saint Vincent and Grenadines is Kingstown.

Q6. Hindi Diwas is observed every year on 14 September to mark the popularity of Hindi as an official language of India. According to which of the following Article Hindi is the offical language of India?
(a) Article 347
(b) Article 346
(c) Article 343
(d) Article 344
(e) Article 345

S6. Ans.(c)
Sol. Article 343 of the Constitution of India, India’s official languages shall be Standard Hindi written in the Devanagari.

Q7. The National Green Tribunal has constituted a committee to formulate steps to cease illegal groundwater extraction. Who is the present chairman of National Green Tribunal?
(a) H L Dattu
(b) T S Thakur
(c) Swatanter Kumar
(d) Adarsh Kumar Goel
(e) Lokeshwar Singh Panta

S7. Ans.(d)
Sol. Adarsh Kumar Goel is the present chairman of National Green Tribunal.

Q8. Thailand became the first Asian nation to unveil plain cigarette packaging to reduce the appeal of smoking and complied with the World Health Organisation’s (WHO) guidelines. What is the capital of Thailand?
(a) Vientiane
(b) Phnom Penh
(c) Naypyitaw
(d) Kuala Lumpur
(e) Bangkok

S8. Ans.(e)
Sol. Bangkok is the capital and most populous city of Thailand.

Q9. The International Finance Corporation (IFC), part of the World Bank Group, has signed a Memorandum of Understanding with the Finance Industry Development Council (FIDC). Who is the present CEO of International Finance Corporation?
(a) Jannik Lindbaek
(b) Peter L Woicke
(c) Jin-Yong Cai
(d) Philippe Le Houerou
(e) Lars H Thunell

S9. Ans.(d)
Sol. The present CEO of International Finance Corporation is Philippe Le Houerou.

Q10. Mahabaleshwara MS, Managing Director and Chief Executive Officer of Karnataka Bank, has been inducted to the managing committee of Indian Banks’ Association (IBA). Who is the present Chairman of Indian Banks’ Association?
(a) J Packirisamy
(b) Madhav Nair
(c) Sunil Mehta
(d) Shyam Srinivasan
(e) Rajnish Kumar

S10. Ans.(c)
Sol. The present Chairman of Indian Banks’ Association is Sunil Mehta.

Q11. The World Bank will provide Rs 3,000 crore assistance to finance mini and mega food parks across India. Who is the present Union Minister of State for Food Processing Industries?
(a) Kailash Choudhary
(b) Pratap Chandra Sarangi
(c) Som Parkash
(d) Rameswar Teli
(e) Debasree Chaudhuri

S11. Ans.(d)
Sol. The present Minister of State in the Ministry of Food Processing Industries is Rameswar Teli.

Q12. Navdeep Singh Suri, India’s envoy to United Arab Emirates, has been honoured with the First Class Order of Zayed II award. Who is the present president of UAE?
(a) Khalifa bin Zayed Al Nahyan
(b) Hamad bin Mohammed Al Sharqi
(c) Maktoum bin Rashid Al Maktoum
(d) Shakhbut bin Sultan Al Nahyan
(e) Zayed bin Sultan Al Nahyan

S12. Ans.(a)
Sol. The President is also the Commander in Chief of the UAE Armed Forces. The current President is Khalifa bin Zayed Al Nahyan.

Q13. The Indian Air Force (IAF) resurrected the Air Force Station (AFS) Ambala-based 17 Squadron ‘Golden Arrows’, which will operate the first squadron of Rafale fighter jets. What is the motto of Indian Air Force?
(a) Protection and Security
(b) May the Lord Varuna
(c) Service Before Self
(d) Nabha Sprsham Deeptam
(e) Shaurya-Dridhata-Karma Nishtha

S13. Ans.(d)
Sol. The motto of the Indian Air Force is Nabha Sprsham Deeptam (The Glory that touches the sky).

Q14. India and Asian Development Bank (ADB) has signed 200 million dollar loan agreement. Under the agreement, they will upgrade rural roads in 34 districts of Maharashtra to improve road safety. In which year Asian Development Bank established?
(a) 1960
(b) 1962
(c) 1964
(d) 1968
(e) 1966

S14. Ans.(e)
Sol. The Asian Development Bank (ADB) is a regional development bank established on 19 December 1966, which is headquartered in the Ortigas Center located in the city of Mandaluyong, Metro Manila, Philippines.

Q15. The Industrial Development Bank of India (IDBI Bank) and Life Insurance Corporation of India Credit Cards Services (LIC CSL), a wholly-owned subsidiary of LIC, will launch a co-branded credit card. Who is the present MD and CEO of IDBI?
(a) Mukesh Kumar Jain
(b) Rakesh Sharma
(c) Pallav Mahapatra
(d) P S Jayakumar
(e) Karnam Sekar

S15. Ans.(b)
Sol. The present MD and CEO of Industrial Development Bank of India (IDBI Bank) is Rakesh Sharma.

Learn Current Affairs with ADDA247 Youtube Channel. Check out the video below.

You may also like to read:

Get Free Study Material For IBPS RRB PO/Clerk Main 2019

All the Best BA’ians for IBPS RRB PO and Clerk Main!!