IBPS RRB PO/Clerk Mains English Quiz 24th of September 2019

IBPS RRB PO/Clerk Mains English Quiz

With every day passed, competition is increasing in leaps and bounds and it is necessary to work smarter to sail through any exam. Having a proper study plan and the updated questions to brush up your knowledge in addition to well-organized study notes for the same can help you with your preparation. IBPS RRB PO/Clerk is going to be the tough exam so you can not afford to leave any important topics. If you deal with the section with accuracy, it can do wonders and can fetch you good marks. As English is the most dreaded subject among students, we are here to provide you with the new questions with the detailed solution so that you can make it this time in IBPS RRB PO/Clerk mains. Here is the English quiz for 24th September 2019. This quiz is based on two topics-Starters & Paragraph Completion.

Directions (1-7): Select the phrase/connector (STARTERS) from the given three options which can be used to form a single sentence from the two sentences given below, implying the same meaning as expressed in the statement sentences.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
8899 593/month
BUY NOW

Q1.
(i)Union home minister Amit Shah announced that the 2021 census exercise would be carried out digitally.
(ii) He suggested one card for all utilities in future.
(i) Announcing that the…
(ii) However, union home minister……
(iii) Provided that one card….
(a) Only (i)
(b) Both (ii) & (iii)
(c) Only (i) & (ii)
(d) All of these
(e) None of these.

S1. Ans. (a)
Sol. The correct option is option (a).
Announcing that the 2021 census exercise would be carried out digitally, Union Home Minister Amit Shah suggested one card for all utilities in future.

Q2.
(I) When the next T20 World Cup comes Mahendra Singh Dhoni will be over 39 years old.
(II) So, he will not be playing for the team.
(i) By the time the…
(ii) When the next….
(iii) The next T20 World Cup….
(a) Only (i)
(b) Both (ii) & (iii)
(c) Only (i) & (ii)
(d) All of these
(e) None of these.

S2. Ans. (c)
Sol. The only correct answer choice is option (c).
By the time the next T20 World Cup comes Mahendra Singh Dhoni will be over 39 years old, so he will not be playing for the team.
When the next T20 World Cup comes Mahendra Singh Dhoni will be over 39 years old, so he will not be playing for the team.

Q3.
(I) My blindness has never helped me win a trial.
(II) It often helps me get a table in a crowded restaurant.
(i) While my blindness…
(ii) Although my blindness
(iii) As soon as my blindness…
(a) Only (i)
(b) Both (ii) & (iii)
(c) Only (i) & (ii)
(d) All of these
(e) None of these.

S3. Ans. (c)
Sol.
While my blindness has never helped me win a trial, it often helps me get a table in a crowded restaurant.
Although my blindness has never helped me win a trial, it often helps me get a table in a crowded restaurant.

Q4.
(I) From one year to the next, you cannot feel the difference in Climate Change.
(II) As the decades stack up, the presence of Climate change become pretty clear.
(i) From one year to the next….
(ii) Going ahead from a year to the next…
(iii) The change in the climate…
(a) Only (i)
(b) Only (ii)
(c) Only (i) & (ii)
(d) All of these
(e) None of these.

S4. Ans. (c)
Sol.
From one year to the next, you cannot feel the difference in Climate Change, as the decades stack up, the presence of it becomes pretty clear.
Going ahead from a year to the next, you cannot feel the difference in Climate Change, as the decade stack up, though the presence of it becomes pretty clear.

Q.5
(I) The first edition of the dictionary was released in DVD form.
(II)The Dictionary had signs of everyday use, along with the corresponding words in English & Hindi.
(i) Released in DVD form……
(ii) However the first edition….
(iii) Despite the first edition…
(a) Only (i)
(b) Only (ii)
(c) Only (i) & (ii)
(d) All of these
(e) None of these.

S5. Ans. (a)
Sol.
Released in DVD form, the first edition of dictionary had signs of everyday use, along with the corresponding words in English and Hindi.

Q6.
(I) Earlier, men and women were judged as ready for marriage as soon as they reached the age of 18.
(II) The marriage ceremony as we know it today was very different.
(i) The marriage ceremony as we…
(ii) However, the men and women were…
(iii) Despite the fact that men and women were…
(a) Only (i)
(b) Only (ii)
(c) Only (i) & (ii)
(d) All of these
(e) None of these.

S6. Ans. (a)
Sol. The marriage ceremony as we know it today was very different, earlier men and women were judged as ready for marriage as soon as they reach the age of 18.

Q7.
(I) We are constantly being told that the 21st Century is going to be all about how technology will revolutionize the way we live.
(II) This technology has made our life simpler.
(i) Being constantly told that…
(ii) However, we are told that….
(iii) Owing to the fact that we are constantly
(a) Only (i)
(b) Only (ii)
(c) Only (i) & (ii)
(d) Both (i) & (iii)
(e) None of these.

S7. Ans. (a)
Sol. Being constantly told that the 21st Century is going to be all about how technology will revolutionize the way we live, it has made our lives simpler.

Directions (8-15): Each of the following questions has a paragraph from which one sentence has been deleted. From the given options, choose the one that completes the paragraph in the most appropriate way.

Q8. Hyundai believes that ______________________________ But for some people, even this most basic concept is compromised because their physical movement is hampered through injury,
accident or disability. Hyundai wants to give these people the freedom to move and accomplish their aspirations and dreams. Driven by a desire to make mobility accessible to everyone, Hyundai is developing wearable H-MEX exoskeletons.
(a) it caused a legal and political crisis.
(b) the global supply chain for goods is in a state of flux, and this is the time for India to take advantage of it.
(c) everyone should have “freedom of mobility”.
(d) decision would lead to a quantum jump in investments and employment

S8. Ans. (c)
Sol. The correct answer choice is option (c).
The sentence is talking about the Car Maker “Hyundai” trying to make mobility accessible for everyone. This makes our answer choice option(c).

Q9. Climate change is, though, a dire threat to countless people—__________________________________. It will displace tens of millions, at the very least; it will disrupt farms on which billions rely; it will dry up wells and water mains; it will flood low-lying places—and, as time goes by, higher-standing ones, too. True, it will also provide some opportunities, at least in the near term. But the longer humanity takes to curb emissions, the greater the dangers and sparser the benefits—and the
larger the risk of some truly catastrophic surprises.
(a) one that is planetary in scope if not in its absolute stakes
(b) when the media persons questioned the status of the political alliance with the Shiv Sena,
(c) Asia’s rising economic power is remaking the world.
(d) climate models have done a pretty good job of predicting what has happened so far.
(e) None of these.

S9. Ans. (a)
Sol. The correct answer choice is option (a).
The Passage is talking about the recent climate change will destroy relating or belonging of earth.

Q10. Donald Trump named Robert O’Brien as his fourth national security adviser, _______________________________________, working to free American captives in countries such as North Korea and Yemen. He is the author of “While America Slept: Restoring American Leadership to a World in Crisis”. Mr Trump said that his administration would abrogate California’s laws on car emissions, which set higher standards than federal rules.
(a) a Spanish court released from prison Hugo Carvajal, a former chief of Venezuela’s military intelligence service
(b) The United Automobile Workers union held its first strike at General Motors since 2007.
(c) WeWork postponed its ipo amid tepid interest from investors and a drop in its expected stockmarket value.
(d) replacing John Bolton. Mr O’Brien is the State Department’s hostage negotiator,
(e) None of these.

S10. Ans. (d)
Sol. The correct answer choice is option (d). The sentence is talking about the recently appointed Robert O’Brien as the fourth National Security Adviser.

Q11. The merger move demonstrates once again the lackadaisical approach of policy planners in implementing sensible banking reforms in Public Sector Banks (PSBs), first mooted by the Narasimham Committee more than a quarter-century ago. While the committee had cautioned against merging weak banks, the government has ended doing precisely that. __________________________________________ and calibrated exercise resulting in a smaller number of well-capitalised and professionally managed PSBs with a sound governance structure.
(a) a staggering creation of wealth
(b) The consolidation should have been a gradual
(c) The cumulative change jumps out.
(d) But the longer humanity takes to curb emissions
(e) None of these.

S11. Ans. (b)
Sol. The correct answer choice is option (b). The sentence is talking about the careless approach of the merger.

Q12. In fact, democracy is the only form of government where rules of scholarly and political debate are supposed to coincide, both among citizens and between governments and citizens. __________________________________________________. There is no anger or sense of humiliation if and when one is shown to be in error. Public arguments are meant to compel citizens to openly acknowledge when proven wrong and force governments to admit their mistakes and change policies. But is any of this possible without proper listening? It is said that it is the privilege of powerful people to speak and the lot of the powerless to listen. The beauty of democracy is that it obliges the powerful to listen.
(a) When scholars talk a matter over with each other, there is a winding-up, an unraveling.
(b) Internet access and digital literacy have implications beyond access to government services.
(c) Inequality is a concept that underpins most interventions focussed on social justice and development.
(d) Debates are meant to be conducted fearlessly and in the ensuing discussion, mistakes are acknowledged and opinions changed.
(e) None of these.

S12. Ans. (d)
Sol. The correct answer choice is option (b). The sentence is talking about the core of democracy.

Q13. In recent times, several government and private sector services have become digital. Some of them are only available online. ___________________________________________________ where social and economic backwardness is exacerbated due to information poverty, lack of infrastructure, and lack of digital literacy. According to the Deloitte report, ‘Digital India: Unlocking the Trillion Dollar Opportunity’, in mid-2016, digital literacy in India was less than 10%. We are moving to a global economy where knowledge of digital processes will transform the way in which people work, collaborate, consume information, and entertain themselves. This has been acknowledged in the Sustainable Development Goals as well as by the Indian government and has led to the Digital India mission.
(a) The construction has no permission and there were no dwellers on the property.
(b) This leads to a new kind of inequality, digital inequality,
(c) Such a decision would lead to a quantum jump in investments and employment generation.
(d) There are alerts ahead of festivals where the probability of terror attacks is higher.
(e) None of these.

S13. Ans. (b)
Sol. The correct answer choice is option (b). The sentence is talking about the Digital Inequality.

Q14. In the early 19th century Joseph Fourier, a French pioneer in the study of heat, showed that _____________________________________________________ if exposed directly to outer space. By 1860 John Tyndall, an Irish physicist, had found that a key to this warming lay in an interesting property of
some atmospheric gases, including carbon dioxide. They were transparent to visible light but absorbed infrared radiation, which meant they let sunlight in but impeded heat from getting out. By the turn of the 20th century Svante Arrhenius, a Swedish chemist, was speculating that low carbon- dioxide levels might have caused the ice ages and that the industrial use of coal might warm the planet.
(a) America has stood out, to date, for being the largest contributor to climate change and for its leaders’ reluctance to do much about it.
(b) a lack of “climate leadership” from many of the biggest emitters,
(c) World’s poorest communities have done the least to cause climate change
(d) The atmosphere kept the Earth warmer than it would be
(e) None of these.

S14. Ans. (d)
Sol. The correct answer choice is option (d). The paragraph tells that the atmosphere of earth makes it hot. While going through the paragraph only option (d) fits the passage.

Q15. In North Jakarta, not far from a quayside where workers unload frozen mackerel, ________________________________________________. The warehouse was flooded in 2007, after torrential rains and a tidal surge submerged half the city under nearly four meters of water, displacing half a million people and causing $550m in damage. The building has remained inundated and abandoned ever since—barring the hardy soul who seems to be camping on the first floor, aided by a rowing boat. Floods have always plagued Jakarta, but in recent years they have become more severe.
(a) The suspect was allegedly planning to launch an attack against police in the greater Jakarta area soon.
(b) The oil spill was caused by a gas well kick – the release of gas caused by low pressure in a wellbore – on July 12 that worsened two days later.
(c) a derelict building stands a meter deep in murky water
(d) these efforts will not be enough to keep a lid on temperatures in the longer term
(e) None of these.

S15. Ans. (c)
Sol. The correct answer choice is option (c). The paragraph tells about the Flood happened in North Jakarta. While going through the paragraph only option (c) fits the passage.

You may also like to Read: