IBPS RRB PO/Clerk Mains Reasoning Quiz: 19th September 2019

Do you follow a proper plan or strategy for IBPS RRB Mains 2019? Are you aiming IBPS RRB 2019 this time? If yes, then this is the section which can help you to do wonders if practiced well. A good attempt with a mix of accuracy can help you fetch good marks. The reasoning is a game of wits and mind. It is all about logics that a question may have. Speed and accuracy are what that matters the most in this section. The only way to achieve an ambitious goal is by practicing only. So, attempt the quiz of Reasoning ability that inculcates the important questions from the important topics. Do not miss out to practice the Reasoning Ability Quiz that is being provided on Bankersadda.

                                 

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 27 Months
  3. 9 Months
  4. 3 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW

Directions (1-5): Study the information carefully and answer the questions given below:
Eight persons are living on eight different floors of an eight storey building, in such a way ground floor is numbered as 1 and the top floor is numbered as 2. Each person has different number of books (all books are in increasing order from bottom to top that means a person have lowest number of books lives on 1st floor and the person who has highest number of books lives on 8th floor). The one who has maximum number of books has not more than 40.
Only three persons are live between D and E, who has less number of books than D. F has four books more than D. G lives on an odd numbered floor and has just half number of books than C. B has number of books which is square of an odd number and just five times of the number of books A has. E has number of books which is square of an even number. More than three persons are living in between F and A. Only one person lives between H and G, who has 8 books less than H. C has more books than F and B. F has 20 books more than E. H has three books more than B.

Q1. How many books does C have?
(a) 25
(b) 32
(c) 36
(d) 40
(e) None of these

Q2. What is the difference between the number of books have D and B?
(a) 12
(b) 15
(c) 7
(d) 10
(e) None of these

Q3. Who among the following lives on 5th floor?
(a) C
(b) G
(c) H
(d) B
(e) None of these

Q4. The person who has 36 number of books lives on which floor?
(a) 8th floor
(b) 6th floor
(c) 7th floor
(d) 5th floor
(e) None of these

Q5. How many persons are live in between D and the one who has 16 books?
(a) Two
(b) Three
(c) One
(d) Four
(e) None of these

Solutions (1-5):

S1. Ans.(d)
S2. Ans.(c)
S3. Ans.(c)
S4. Ans.(c)
S5. Ans.(b)

Directions (6-7): Given below are pairs of events ‘A’ and ‘B’. You have to read both the events ‘A’ and ‘B’ and decide their nature of relationship. You have to assume that the information given in ‘A’ and ‘B’ is true and you will not assume anything beyond the given information in deciding the answer. Mark answer

Q6. Statement (A): The government has decided to roll back the hike in the prices of cooking gas and kerosene.
Statement (B): Some ministers had resigned in protest against the hike in prices of cooking gas and other petroleum products.
(a) If ‘A’ is the effect and ‘B’ is its immediate and principal cause.
(b) If ‘A’ is the immediate and principal cause and ‘B’ is its effect.
(c) If ‘A’ is an effect but ‘B’ is not its immediate and principal cause.
(d) If ‘B’ is an effect but ‘A’ is not its immediate and principal cause.
(e) None of these

S6. Ans.(a)
Sol. Because of the statement (B), government has decided to roll back the hike in the prices of cooking gas and kerosene.

Q7. Statement (A): A traveler found cockroaches in the crevices of his seat and also in the toilets of India’s most prestigious train, the Rajdhani Express.
Statement (B): He drew the attention of catering manager, Western Railway, to the insects.
(a) If ‘A’ is the effect and ‘B’ is its immediate and principal cause.
(b) If ‘A’ is the immediate and principal cause and ‘B’ is its effect.
(c) If ‘A’ is an effect but ‘B’ is not its immediate and principal cause.
(d) If ‘B’ is an effect but ‘A’ is not its immediate and principal cause.
(e) None of these

S7. Ans.(b)
Sol. As he found cockroaches in the crevices, he immediately drew the attention of the catering manager. So, statement (B) is the effect of statement (A).

Q8. How many words can be formed from the 2nd, 4th and 7th letter of the word “NATURAL” and 1st, 3rd, 4th and 5th letter of the word “FORCES” by using each letter once in the word?
(a) Four
(b) Three
(c) Two
(d) One
(e) None

S8. Ans.(d)
Sol. Carefu

Q9. If all the digits of the number 48623957, are arranged in ascending order from left to right, then 2 is added to the first four digits of the number and 2 is subtracted to the last four digits of the number. Then how many digits are repeating in the number thus formed?
(a) two
(b) one
(c) none
(d) three
(e) four

S9. Ans.(e)
Sol. Original Number- 48623957
After arrangement- 23456789
Obtained number- 45674567

Q10. Six persons L, M, N, O, P and Q sit in a linear row adjacent to each other facing north. P sits third to the right of Q. N sits immediate left of Q. Two persons sit between N and M. How many persons sit to the left of M?
(a) one
(b) two
(c) three
(d) four
(e) None

S10. Ans.(c)
Sol.

Q11. Which of the following symbols should replace the sign (@) and (%) respectively in the given expression in order to make the expression L ≥ U and R > J definitely true?
L ≥ K ≥ P = N = J @ U ≤ A % R
(a) ≤, =
(b) ≤, ≤
(c) >, ≤
(d) =, <
(e) ≥, <

S11. Ans. (d)

Q12. Which of the following will be definitely true if the given expression T≥U≥M=N<J=P<Q≤R is definitely true?
(a)T< J
(b) U>M
(c) R>N
(d) R ≥ M
(e) T<P

S12. Ans. (c)

Directions (13-15): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data given in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer:

Q13. What is the distance between point E and point H?
I. The point D is 8 m to the south of point C, which is 8 m to the east of point B. Point G is 16 m to the west of point D which is 8 m to the east of point A. Point H is 4 m to the east of point D. Point E is to the south of point C.
II. The point G is 8 m to the west of point A, which is 8 m to the south of point B. Point C is to the north-west of point A. Point E is to the north of point D. Point H is to the south-east of point C.
(a) if the data in statement I alone is sufficient to answer the question, while the data in statement II alone is not sufficient to answer the question.
(b) if the data in statement II alone is sufficient to answer the question, while the data in statement I alone is not sufficient to answer the question.
(c) if the data either in statement I alone or statement II alone is sufficient to answer the question.
(d) if the data in statements I and II together are not sufficient to answer the questions.
(e) if the data in statements I and II together are necessary to answer the questions.

S13. Ans. (d)
Sol. From both the given statements, position of point E cannot be determined hence, it is not possible to find the distance between point E from point H.

Q14. By using which statement, we can conclude ‘Some white is not tiger’.
I. All white is dog. Some white is rabbit. Some cat is dog. No cat is tiger.
II. Some dog is white. Some white is rabbit. All rabbit is cat. No cat is tiger.
(a) if the data in statement I alone is sufficient to answer the question, while the data in statement II alone is not sufficient to answer the question.
(b) if the data in statement II alone is sufficient to answer the question, while the data in statement I alone is not sufficient to answer the question.
(c) if the data either in statement I alone or statement II alone is sufficient to answer the question.
(d) if the data in statements I and II together are not sufficient to answer the questions.
(e) if the data in statements I and II together are necessary to answer the questions.

S14. Ans.(b)
Sol. By using only second statement we can conclude that Some white is not tiger.

Q15. Five runner Q, R, S, V, T are participating in a race. Who amongst the five of them are fastest runner?
I. Q runs faster than R but not as fast as V. S runs faster than V. T is faster than only one person.
II. T runs faster than R but not as fast as V.
(a) if the data in statement I alone is sufficient to answer the question, while the data in statement II alone is not sufficient to answer the question.
(b) if the data in statement II alone is sufficient to answer the question, while the data in statement I alone is not sufficient to answer the question.
(c) if the data either in statement I alone or statement II alone is sufficient to answer the question.
(d) if the data in statements I and II together are not sufficient to answer the questions.
(e) if the data in statements I and II together are necessary to answer the questions.

S15. Ans. (a)
Sol. From I and II-
S >V >Q >T >R

If you are preparing for Bank exams, then you can also check out a video for Reasoning below:

You may also like to Read: