General Awareness Quiz for IBPS RRB PO/Clerk Main: 29th August 2019

general-awareness-quiz-for-ibps-rrb-mains-2019

General Awareness Quiz for IBPS RRB PO/Clerk Main

As we know that the main examination of IBPS RRB PO/Clerk 2019 will consist of 40 questions from General Awareness section. In this post, we have provided you General Awareness MCQs to ace IBPS RRB Main exam 2019. Practice daily IBPS RRB GA Quiz to sail through IBPS RRB VIII 2019 examination.


Q1. Who was confirmed as the United States’ latest deputy attorney general by the US Senate after his predecessor, Rod Rosenstein, left the department?
(a) Shinji Sogo
(b) Shahabuddin Nagari
(c) Keith Donohue
(d) Jeffrey Rosen 
(e) Keith Williams
S1. Ans.(d)
Sol. Jeffrey Rosen was confirmed as the United States’ latest deputy attorney general by the US Senate after his predecessor, Rod Rosenstein, left the department.
Q2. IBM India has tied-up with__________________ Company to co-create new Artificial Intelligence (AI)-based solutions.
(a) HDFC ERGO General Insurance 
(b) Aditya Birla General Insurance
(c) Bharti AXA General Insurance
(d) Digit General Insurance
(e) Apollo Munich General Insurance
S2. Ans.(a)
Sol. IBM India has tied-up with HDFC ERGO General Insurance Company, India’s third-largest non-life insurance provider in the private sector, to co-create new Artificial Intelligence (AI)-based solutions.
Q3. Who among the following is the current MD and CEO of Ujjivan Small Finance Bank Limited?
(a) Anubhav Chandra
(b) Adarsh Kumar Goel
(c) Kamal Narayan Murthi
(d) Samit Ghosh 
(e) Sunil Chandra
S3. Ans.(d)
Sol. Ujjivan Small Finance Bank Limited has appointed Nitin Chugh as its next Managing Director and Chief Executive Officer (CEO) from December 1, 2019. Bank’s current MD and CEO, Samit Ghosh is retiring on November 30, 2019.
Q4. What is the currency of Saudi Arabia?
(a) Saudi won
(b) Saudi dinar
(c) Saudi riyal 
(d) Saudi rand
(e) Saudi yen
S4. Ans.(c)
Sol. Saudi Arabia’s currency is Saudi riyal.
Q5. NPCI is an umbrella organization for all retail payments system in India. It was set up with the guidance and support of the Reserve Bank of India (RBI) and Indian Banks’ Association (IBA). What does NPCI stand for-
(a) National Payments Corporation of Industry
(b) National Payments Council of India
(c) Nominal Payments Corporation of India
(d) National Payments Corporation of India 
(e) National Product Corporation of India 
S5. Ans.(d)
Sol. National Payments Corporation of India (NPCI), an umbrella organisation for operating retail payments and settlement systems in India, is an initiative of Reserve Bank of India (RBI) and Indian Banks’ Association (IBA) under the provisions of the Payment and Settlement Systems Act, 2007, for creating a robust Payment & Settlement Infrastructure in India.
Q6. In which among the following years NPCI was incorporated-
(a) December 2008 
(b) January 2006
(c) April 2010
(d) July 2012
(e) None of the given options is true
S6. Ans.(a)
Sol. NPCI was incorporated in December 2008. 
Q7. The Bank for International Settlements (BIS) is the world’s oldest international financial organisation. BIS was established on-
(a) 26th May 1961
(b) 01st October 1949
(c) 14th February 1914
(d) 21st August 1945
(e) 17th May 1930 
S7. Ans.(e)
Sol. Established in 1930, the BIS is owned by 60 central banks, representing countries from around the world that together account for about 95% of world GDP. Its head office is in Basel, Switzerland and it has two representative offices: in Hong Kong SAR and in Mexico City.
Q8. Where is the head office of Bank for International Settlements (BIS)?
(a) Zurich, Switzerland
(b) New York, USA
(c) Basel, Switzerland  
(d) Berlin, Germany
(e) Geneva, Switzerland
S8. Ans.(c)
Sol. The head office of BIS is in Basel, Switzerland.
Q9. France celebrates 14th July as its “National day”. What is the Capital of France?
(a) Delhi
(b) Paris 
(c) Colombo
(d) Beijing
(e) Tokyo
S9. Ans.(b)
Sol. Paris, France’s capital, is a major European city. Its 19th-century cityscape is crisscrossed by wide boulevards and the River Seine. Celebrated on July, 14, Bastille Day is the French national day.
Q10. Lewis Hamilton belongs to which sports? 
(a) F1 Car Race 
(b) Basketball
(c) Shooting
(d) Soccer
(e) Rugby
S10. Ans.(a)
Sol. Lewis Carl Davidson Hamilton MBE is a British racing driver who races in Formula One for Mercedes-AMG Petronas Motorsport.
Q11. ‘Robot umpires’ debut in US baseball league. Baseball is the National sports of Which of the following countries?
(a) India
(b) China
(c) South Korea 
(d) USA 
(e) Russia
S11. Ans.(d)
Sol. Baseball is the national sports of the USA.
Q12. Women Startup Summit 2019 hosted by Kerala. Who is the present Chief Minister of Kerala?
(a) HD Kumaraswamy
(b) Pinarayi Vijayan 
(c) V Narayanasamy
(d) Edappadi K Palaniswami
(d) K Chandrashekar Rao
S12. Ans.(b)
Sol. Pinarayi Vijayan is an Indian politician who is the current Chief Minister of Kerala, serving since 25 May 2016.
Q13. Veteran _______________________ actor Rallapalli Venkata Narasimha Rao passed away in Hyderabad following a cardiac arrest. 
(a) Tamil
(b) Kannada
(c) Malayalam
(d) Telugu 
(e) Marathi
S13. Ans.(d)
Sol. Veteran Telugu actor Rallapalli Venkata Narasimha Rao passed away in Hyderabad following a cardiac arrest. He was 74. He had also worked as a staff artiste in the Ministry of Information and Broadcasting.
Q14. How much amount was offered in the ICC men’s cricket World Cup 2019 for the winner? 
(a) four million US Dollars 
(b) Five million US Dollars
(c) One million US Dollars
(d) ten million US Dollars
(e) Twenty million US Dollars
S14. Ans.(a)
Sol. Ten million US Dollars or a little more than 70 crore rupees are on offer in the ICC men’s cricket World Cup 2019. Besides a trophy, the World Cup winner has earned a cash award of 4 million US dollars (about 28 crore rupees) which is the highest prize money on offer in the history of the tournament. The runners-up take home 2 million US Dollars or about 14 crore rupees.
Q15. The Indian Coast Guard ship (ICGS) _______________ was decommissioned at Visakhapatnam, Andhra Pradesh. 
(a) Naagav
(b) Viraat
(c) Dhanush
(d) Trishul
(e) Vigraha 
S15. Ans.(e)
Sol. The Indian Coast Guard ship (ICGS) Vigraha was decommissioned at Visakhapatnam, Andhra Pradesh. It is a frontline offshore patrol vessel (OPV). It was commissioned into service on April 12, 1990. It has played an instrumental role in protecting the east coast of India for 29 years of service from 1990 to 2019.



You may also like to Read:


Print Friendly and PDF